петък, 21 декември 2018 г.

Ирански оризови бисквити/ Iranian Rice Cookies (Nan-e Berenji)



Видях тези дни по ТВ, как Марта Стюарт приготвяше 3 вида бисквитки от персийската кухня и едните бяха именно тези ирански оризови бисквитки. Не можах да видя рецептата, затова пък в интернет всичко се намира.
С малко помощ от приятел Анелия Петрунова, вече имам за Коледа и тези вкусни оризови бисквити :)
Оригиналната рецепта е тук: Ирански оризови бисквити

Ирански оризови бисквити/ Iranian Rice Cookies (Nan-e Berenji)



А ето как ги приготвих аз:
За 25 броя бисквити:
* 160 г несолено масло
* 60 г кристална захар
* 1/2 ч.л. розова вода Алтея
* 1 голям яйчен жълтък
* 80 г бяло пшенично брашно
* 140 г оризово брашно
* 1/2 ч.л. кардамон
* 1/2 ч.л. сол


Първа стъпка е да се пречисти маслото и да получим така нареченото орехово масло, като се сложи в малка тенджерка на котлона и се загрее на умерен огън (долу горе на 5-та степен от 9 степени на котлона, или на 3-та степен, от 6 степени). Маслото се оставя да ври, като периодично се разбърква. Ще видите как се образуват бели парцалчета на повърхността, а обгорената част пада на дъното. Трябва да се внимава, да не прегори маслото, затова засечете време между 5-7 минути и в този диапазон наблюдавайте, дали на дъното се образува кафяви парцалчета. Маслото е готово. Махате от огъня, прецеждате през двойна марля, като кафявите частици изхвърляте.
След като маслото се прецеди, оставете в съда да се охлади малко, да не е твърде горещо, а леко топло. Ако марлите не са били много фини, на дъното ще има отново малко кафяви частици, но не пречат. Просто като влагате маслото в рецептата и наливате внимателно, те ще останат на дъното.
С това масло се правят най-различни сосове във френската кухня и смесено с лимонов сок е чудесно при поднасяне на риба или ястия с пилешко месо.

Втора стъпка е да се смеси захарта с 2 с.л. вода в тенджерка на котлона. И да изтървете малко повече вода, не е притеснително. Загрява се захарта с водата, като целта е да се получи гъст захарен сироп, но да не се карамелизира. Това се получава за 2-3 минути.
Оставя се сиропът да се охлади и се добавя розовата вода.

Трета стъпка: Към охладения захарен сироп се добавя жълтъкът и сместа се разбърква. Към нея на малки порции, или тънка струйка се добавя леко топлото пречистено масло, като сместа се бърка постоянно с лъжица, докато поеме мазнината.

Следва вече омесване на тестото. В купа се смесват всички сухи съставки и се разбъркват. На две-три порции се добавят към яйчено маслената смес и с лъжица се разбърква сместа, докато се получи тесто.
От тестото се оформят топчета колкото орех и се подреждат в тава покрита с хартия за печене.
За да направите формата на бисквитките, ползвате чук за пържоли, от назъбената част, която за всяка бисквитка се топва в чинийка с оризово брашно, изтръсква се и се притиска с нея всяко топче тесто, до получаване на бисквитка.

Бисквитките се пекат в предварително загрята фурна на 170-180 градуса за около 12-14 минути, или според силата на фурната. Тъй като са маслени, внимавайте да не ги изгорите. Следете ръбчетата на бисквитките и когато станат златисти ги извадете.
Оставят се да се охладят и се съхраняват в кутия с плътно затварящ се капак.

Като забележка отбелязвам, че след изпичане може да ви се стори, че от долната страна бисквитките са мазни, но след охлаждане са сухи.



3 коментара:

Анонимен каза...

Ха-ха-ха, чудех се аз каква ли форма си използвала за бисквитките?! Ама.....после видях чукчето за месо!!! При нас има оризово брашно, ще се правят.
Sem22

Дарина Николова каза...

Sem, мисля че докарах формата. Е, не много фино, ама такова чукче имах. :)))

vesela каза...

Интересни! Бих опитала!