четвъртък, 3 януари 2019 г.

Немски маслен сладкиш Nussecken



Видях този сладкиш на тръгълничета при Катето тук: nussecken и като прочетох рецептата веднага си ги отбелязах за коледните празници. В последствие не остана време за тях, затова пък рано сутринта на 31-ви ги забърках и изпекох.

Обърках малко рецептата, като забравих да сложа кайсиевото сладко, което от една страна вероятно попречи на ореховата плънка да залепне хубаво и да се спои, но не е голяма загуба. Намазах го отгоре и добавих шоколад.

Много, много са вкусни тези триъгълничета.
Не ползвах готварски шоколад и следователно при топене не се втечни, а се сгъсти, затова моите тиъгълничета са по-скоро намазани с шоколад, вместо потопени в него. Не изглеждат на снимки много красиво, но това да им е кусур.
Отиде ми повече количество шоколад. Една част са в млечен шоколад и една част с черен шоколад.
Сладкшът изпекох в по-малка тава, затова и парченцата са по-високи.

Nussecken


Рецепта:
Продукти за блата:
* 225 грама брашно
* 1 ч.л. бакпулвер
* 100 грама захар
* 1 пакетче ванилена захар
* 1 яйце
* 100 грама краве масло

Продукти за пълнеж:
* 150 грама краве масло
* 100 грама захар
* 1 пакетче ванилена захар
* 3 с.л. вода
*300 грама смлени сурови ядки (моите рязах с ножа на по-едро)

За намазване:
* 1 бурканче кайсиев конфитюр (ползвах сладко от кайсии)

Декорация:
* 200 грама шоколадов кувертюр(шоколад за топене), или натурален/млечен шоколад
* орехови ядки

Квадратна или правоъгълна тава. Моята беше 26х26 см.


За блата: Брашното и бакпулверът се смесват в купа и разбъркват. Добавят се студено масло нарязано на кубчета, ванилената захар, захарта и яйцето и с ръце се замесва тесто.
Разточва се върху хартия за печене.
/Изрязах лист хартия, разточих върху нея тестото и сложих директно във формата за печене, като изравних така, че да я покрива равномерно/.
Блатът се оставя в хладилника за около 30-40 минути да стегне. През това време се прави плънката.
Орехите се смилат, като не се правят на фино брашно, а да останат по-едри ядки. Моите орехи нарязах с нож на по-едри части.
Маслото, водата, ванилената захар и кристалната захар се поставят в съд на котлона, докато се стопи захарта. Маха се сместа и се оставя да се охлади. Към нея се добавят ореховите ядки и се разбърква.


Фурната се загрява на 170 градуса.
Изважда се блатът от хладилника и се намазва с кайсиев конфитюр. Отгоре се разпределя пълнежът и се изравнява. Сладкишът се пече на 170 градуса на средна скара за около 25-30 минути. Изважда се и още горещ се разрязва на триъгълници.
След като се охладят се топват крайчетата им в разтопен на водна баня тъмен шоколад, или млечен и се подреждат върху хартия за печене, докато стегне шоколадът.
Отгоре се поставя по една орехова ядка, докато още не е стегнал шоколадът.



Няма коментари: