вторник, 23 април 2019 г.

Carne Vinha d’alhos / Мариновано свинско с вино и чесън




И потегляме към Португалия, или по-точно отскачаме до Мадейра, за да опитаме едно традиционно ястие, което се приготвя за различни празници, най-често за Коледа. Навън вече пече слънце, но на мен не ми пречи да опитам тежка рецепта с вино, още повече със запомнящ се аромат и вкус.
Няколко варианта предлагат различни източници в интернет, като главната съставка е ясна - свинско месо, хубаво е да има шарка. В моя случай свинска плешка с кожа.
Варианти с розе, с червено вино, с винен оцет и бяло вино. На последния вариант се спрях и аз, тъй като съм готвила месо с оцет, знам че вкусът е по-интензивен, интересен, пикантен и го предпочетох. Но ако не си падате по по-пикантните ястия, заложете само на червено вино в рецептата.
От подправките слагаме задължително дафинов лист. Във вариантите се среща още мащерка, розмарин, лют пипер, кимион.
Ястието се сервира със запържени филийки в мазнината, в която е готвено месото. В някои рецепти освен филийките се добавят репички, картофи, или иначе казано - всеки си има домашна рецепта по португалски за това ястие, но едно е ясно - трябва да има свинско месо, вино, много чесън и месото да се маринова дълго време, за предпочитане в глинен съд. От минумум 24 часа, до 3 дни, преди да бъде сготвено.

Ето рецептата, на която се спрях аз: carne-vinha-dalhos
Тук ястието изглежда много апетитно: No Natal, há sempre um prato igual - Carne vinha e alhos
Още предложения: Carne Winho e Alhos и тук: Carne Vinha e Alhos

А сега да пристъпим и към рецептата:

Carne Vinha d’alhos 


* 1 кг свинска плешка (ако е мазна, още по-добре)

За маринатата:
* 5- 6 скилидки чесън
* 100 мл червен винен оцет
* 100 мл сухо бяло вино
(или общо 200 мл червено вино, или розе)
* 1 ч.л. сол
* 2 дафинови листа
* 1/2 ч.л. червен пипер
* 1/2 ч.л. кайенски пипер
* 1/2 ч.л. черен пипер
* 2 с.л. зехтин
За пържене:
* 3-4 с.л. зехтин (може да ползвате свинска мас)


Месото се нарязва на по-едри хапки. Всички продукти за маринатата се смесват заедно с месото, разбърква се добре и се поставя в глинен съд. Покрива се с капак и се оставя месото да се маринова ден, два, три. Разбира се, може да мариновате само за няколко часа. Няма да е по-малко вкусно.

/Ако имате мултикукър, опция е да сготвите месото в него, на програма Roast за 1 час. Слагате всички продукти и включвате програмата. Моят мултикукър е Филипс и на тази програма месото е готово точно за 1 час/
Без мултикукър:
Месото се изважда от маринатата и се запържва в зехтина до златисто. Добавя се маринатата (без дафиновите листа) и месото се задушава, докато се изпари водата и остане на мазнина и крехко.
По желание се сервира със запържени в същата мазнина филийки хляб и чаша вино :)
Може разбира се да изберете и зеленчукова гарнитура.
Аз се спрях на запечени картофки с масло, розмарин и чесън.





1 коментар:

pep-4o каза...

Много апетитно! Със сигурност ще го приготвя скоро :) ей сега по Великден още, тъкмо се чудех каква нова мръвка да готвя в понеделник за децата.