понеделник, 29 юли 2019 г.

Bolani/ Афганистански пълнен хляб



На рецептата за този хляб попаднах в сайта на https://zeinaskitchen.se/bolani/
Хареса ми идеята за пълнен плосък хляб, който е като пърленка, а и тестеничко си обичам.
Zeina е направила два вида, с различен пълнеж. Аз се спрях на този с картофи и лук, тъй като картофи обичам приготвени по всякакъв начин. Правила съм и пърленки с картофи в тестото, фокача с картофи и резултатът винаги е бил вкусен.
Потърсих и други рецепти в интернет. В YouTube има различни варианти на пълнеж, включващи сурови картофи, моркови, много лук, кориандър и разни други зеленчуци като праз лук, люти чушки.

Ето и моят вариант на този вкусен плосък хляб - пърленка :) От това количество излизат 4 хлебчета.

Bolani/ Афганистански пълнен хляб



За тестото:
* 150 мл вода
* 10 г прясна мая/или 5 г суха
* 1/2 ч.л сол
* 1 с.л. зехтин
* 300 г бяло брашно

Пълнеж:
* 500 г картофи
* 1 голяма глава лук
* 1/2 връзка магданоз
* 1 зелена люта чушка
* сол
* черен пипер

* зехтин или масло при печене


За тестото:
Маята се разтваря във водата, добавят се зехтин, сол и брашно и се замесва меко тесто. Поставя се в купа, покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса.

За пълнежа:
Картофите се сваряват с кората, охлаждат се, обелват се и се намачкват с преса за картофи /може и да се настържат по желание/
Смесват се с нарязани на ситно лук, магданоз и люта чушка, подправят се със сол и черен пипер. Разделете пълнежа за 4 хлебчета по равно.

Втасалото тесто се разделя на 4 части. Всяка една се разточва на кръг, в единия край се поставя щедро от пълнежа, затваря се с другия край, първо се притискат краищата да се затвори, а след това и цялото хлебче се притиска с ръце, да залепне пълнежа към тестото и да не бухва.
Готовите хлебчета се оставят да почиват 15 минути, след което се изпичат в намаслен тиган с масло и от двете страни, докато потъмнеят.
Сервират се топли с кисело мляко.
Много са вкусни, дори и студени, но ги предпочитам с пареща плънка и купичка кисело мляко.


Като забележка: Лукът може да се запържи в масло, но аз го сложих суров в пълнежа. Много ми допадна така. А вие преценете как да ги приготвите.



5 коментара:

Сончето каза...

Отново прелест! Веднага залепих, първо помислих, че е пълен с кебап😉, но с картофи и лук е още по-примамващ! И това ще го пробвам♥️

Kokona каза...

Хаха, да избягаме за секунда от месото :)

vesela каза...

Това е просто някакъв разкош!

Ödüllü Tarifler каза...

Ödüllü Tarifler ile Yemek tarifi paylaşıp süpriz hediyeler kazanmak için Tıklayınız

Люси каза...

Даре, напоследък и аз съм наблегнала на хляба, така че няма как да се подмине тази вкусотия. Ще трявба да затворя тази страничка от моите "чакри" по-скоро, че ще стана като медената питка :) Но този хляб е изумителен! Поздрави пот сърце, мила!