вторник, 16 юли 2019 г.

Картофи Бомбай/ Bombay Potatoes



Първата рецепта, на която попаднах, беше тази: bombay-potatoes
Харесаха ми визуално. Доближават се до нашите сотирани картофи на вид и именно това, че изглеждаха хрупкави отвън, ме привлече да ги направя. Исках ги за гарнитура към едни сочни вратни пържоли на грил тиган :)
Потърсих в гугъл и други източници, да сравня съставките, дали са еднакви в различни сайтове и блогове и попаднах на най-различни рецепти за направата на това индийско ястие.
Джейми Оливър, BBC GoodFood, предлагат мисля по-точна и оригинална рецепта на ястието, но като цяло ми се видя твърде пикантно за моя вкус, твърде като манджа/самостоятелно ястие, затова се спрях на първата рецепта като източник и ги направих по нея с малки допълнения.
В рецептата на Джейми картофките са по-скоро задушени, в ястието има лук, джинджифил, гарам масала и т.н., освен подправките, които аз ползвах. Опитайте който вариант ви хареса.


Картофи Бомбай/ Bombay Potatoes


* 2 ч.л. семена от кимион
* 2 ч.л. черно синапено семе
* 1 кг сварени с кората картофи, обелени и нарязани на едри кубчета
* 1 голяма скилидка чесън нарязана на ситно
* 3 с.л. краве масло
* 3 с.л. слънчогледово олио
* 1 зелена люта чушка нарязана на ситно (без семената)
* 1/4 ч.л. куркума на прах
* сокът на 1/2 лимон
* сол
* черен пипер
* 2 супени лъжици ситно нарязани листа кориандър

Маслото и олиото се загряват в голям тиган. Запържват се семената от кимион и синап. Добавят се чесънът и картофите и се пържат от всички страни до златисто. Подправят се със ситно назярзана люта чушка, куркума, сол и пипер, разбъркват се в тигана и се сервират горещи, поръсени с лимонов сок и нарязан на ситно кориандър.



3 коментара:

Svetla.I. / За каквото и да е / каза...

Разкош, както обичам картофи, тъкмо за мен :) Чудна рецепта!

Сончето каза...

Задължително ще ги опитам, Дари! Обожаваме картофи соте, таман да ги разнообразим малко и да им придадем ориенталски привкус! Благодаря за рецептата, чудно изглеждат! Целувки!

vesela каза...

Ей сега да ги имаше пред мен...