сряда, 24 юли 2019 г.

Waterzooi/ Пилешка яхния със зеленчуци и кремообразен сос



Една вкусна яхния от белгийската кухня. Като разлика с нашите яхнии, прави се със застройка и сосът става кремест. При мен не се получи особено добре, тъй като май малко водичка остана като я сготвих в мултикукъра, но все пак яхнията е доста вкусна и засищаща, макар и никак да не ми е фотогенична.

Варианти за направата ѝ има няколко. С цяло пиле, с пилешко филе, с хапки, с части от пилето. Някои го запържват, после задушават със зеленчуци, после изваждат и накъсват месото и тогава застройват. Други сваряват цяло пиле, а някои сервират цели пилешки гърди със сос, като застройката е отделно и се полива с нея върху яхнията.
Подправките варират в различните рецепти, но основните са сол, пипер и дафинов лист. Може да се готви с различни домашни бульони, или да се добави кубче бульон.
Има варианти да се сгъсти яхнията като се запържи в масло брашно и накрая се сложи застройка от жълтък и сметана и варианти само със застройка от жълтъка и сметаната, без да се сгъстява яхнията.
В някои рецепти зеленчуците се нарязват на едро и са в изобилие, а в други са в по-малки количества и нарязани на по-ситно.

Спрях се на тази рецепта и готвих по-малко количество, може би като за две-три порции.
Приготвих я в мултикукъра (уж за по-лесно) на програма за печене, тъй като тази за задушаване готви изключително бавно и на много ниски температури.
На програма "roast" за около 45 минути на 130 градуса беше готово ястието, като преди това запържих месото и зеленчуците за 15 минути на програма "fry". За времето на приготвяне има значение дали ще се готви филе, дали месото ще е на кокал или цяло пиле примерно. Аз приготвих ястието с пилешки хапки.

Ще опиша вариант за приготвяне в мултикукър, а тук може да видите как да си я приготвите на котлон. /waterzooi-de-poulet/

* 1 глава лук/ нарязана на ситно
* 2 моркова нарязани на кръгчета
* 2-3 стъбла целина нарязани на ситно
* малко количество праз лук нарязан на колелца
* 30 г краве масло
* 600 г пилешко филе нарязано на хапки / може да се остави и на цели парчета/
* 1 дафинов лист
* 500 мл бульон/ зеленчуков, телешки, пилешки/, или само вода
* 6-8 малки цели картофчета
* сол и черен пипер на вкус

За застройка:
* 1 жълтък
* 100 мл готварска сметана
* по желание за сгъстяване на ястието 1 с.л. царевично нишесте

* За поръсване при сервиране: нарязан магданоз

Пилешкото месо (на хапки или на цели филета) се запържва в кравето масло на програма  "fry" за около 10 минути. Добавят се нарязаните зеленчуци и се запържва ястието още 5 минути.
Добавят се бульонът, подправките и мултикукърът се включва на програма "roast". На моя мултикукър програмата е зададена за 1 час, готви на 130 градуса, като след първите 35 минути издава сигнал да се отвори капакът и да се разбърка ястието.
След разбъркването се готви още около 15 минути.
Водата се поизпарява, но все пак остава сос.
Прави се застройка, като се разбърква един жълтък със сметана, сипва се при ястието, разбърква се и се сервира на порции поръсено с магданоз.

Ако сте избрали да сложите повече вода или бульон и ястието е много рядко, може да добавите към застройката 1 с.л. царевично нишесте, да разбъркате, да добавите към ястието и да оставите за минута да се готви, да се сгъсти.



2 коментара:

Екатерина каза...

Ей, за това все те ръчкам, да не спираш! Страхотни рецепти, добре обяснени и много, много вкусни. Един от блоговете, в които спокойно мога да приготвя всяка една рецепта и да знам, че ще се получи. Поздрави, Даре!

Kokona каза...

Много благодаря, Кате :)