вторник, 15 октомври 2019 г.

Пиле под шуба от чедър и сметана



Има една класика, не знам дали само в БГ я има - пилешко филе с гъби, топено сирене и сметана / в йената/, както казват някои хора. Да си оближеш пръстите :)
Предпочитана рецепта от мнозина, независимо дали се касае за бърза вечеря или за посрещане на гости. Не помня кога за последно приготвях това ястие, но със сигурност от 15 години не съм :)
Днешната рецепта пак е със сметана, пак е със сирене, но е по-различна като вкус. И макар да не изглежда никак фотогенично, а и вечерно време ми е трудна опция за снимки, то все пак смятам, че като вкус си заслужава мястото и я споделям.


За 3 порции:
* около 750 г пилешки гърди без кости и кожа (3 филета)
* 3 с.л. зехтин
* сол
* черен пипер
* лют червен пипер на люспи
* 10 г краве масло

* 100 г зрял чедър
* риган за поръсване

За шубата на пилето:
* 200 г заквасена сметана
* 150 мл бяло сухо вино
* сол
* черен пипер
* щипка риган


Керамична тавичка се поръсва на дъното със зехтин, сол, черен пипер, щипка лют червен пипер. Поставят се пилешките гърди и отгоре се овкусяват отново с малко сол, черен пипер, червен лют пипер.
Разпределят се върху тях парченца чедър и се слага по едно малко парченце масло на всяко филе.

В купа се смесват сметаната, виното и подправките, разбиват се хубаво с вилица или телена бъркалка,  да стане фин крем.
Сместа се разпределя върху филетата.
Тавичката се слага на средна скара в студена фурна. Включва се на 200 градуса с горно и долно нагряване и ястието се пече около 50 минути, като след 30-та минута периодично се отваря фурната и месото се полива със соса от тавичката.


Сервирайте със свежа салата някаква. Салата зеле с моркови му пасна чудесно на ястието :)



1 коментар:

vesela каза...

О, прекаляваш просто!