понеделник, 7 октомври 2019 г.

Кестенова торта с шоколадова глазура



Идеята за тази торта си харесах от този сайт: /chestnut-cake/
Доколкото разбирам, тортата е типична за регион Ardèche във Франция (близо до Лион).
Но, има едно Но. След като потърсих въпросната торта в интернет ми излязоха няколко рецепти, като единият вариант беше този: https://www.youtube.com/watch?v=Vq8JbrudevQ
Изключвайки крема към тортата, то самата торта съдържа брашно и няма шоколадова глазура. Както и да е, всъщност. Не е било цел да приготвя точно оригиналната торта. Харесах първата рецепта, именно заради отсъствието на брашно, а и лесна ми се стори за направа. Надявах се да е лека и вкусна.
Успешно захарта може да се смени с подсладител някакъв - полезен (ако има такива), за хората, които спазват режим на хранене. Аз си я направих със захар.

За кестените - от няколко години се познаваме и се сприятелихме покрай месото. Много ми допадат в ястия със свинско месо, понякога в съчетание с тиква, или гъби. Никога не бях яла десерт с кестени, кестеново пюре или кестеново брашно. Тортата ще се хареса на любителите на кестени. Аз съм от любителите на торта Гараш и Павлова. Или много шоколадова торта, с 1 кг шоколад, или хрупкава целувчена с плодове и крем, която изчезва за секунди. Та рядко харесвам други торти. Не съм особено голям критерий, а и изключително рядко ям нещо различно от черен шоколад. Но, затова са близките ми, да имам мнение. За тях е много вкусна и лека торта и се хареса много.

Все пак хапнах едно парче, но когато беше още съвсем прясно сглобена. С кафе върви много.
Когато отлежя я опитах отново. Тортата очаквано имаше доста по наситен вкус и беше по-вкусна, и си беше поела хубаво ароматите. Затова е добре да отлежи преди консумация няколко часа, което важи за 99% от тортите.

По рецептата, по която се водих, тортата се прави с готово подсладено кестеново пюре. Такова чудо не намерих, а и не ми се обикаляше много, та видях в някаква рецепта в интернет, че смесват сварени кестени с ванилия и захарен сироп. Реших и аз така да направя. Обелих кестените 500 г (ако не позволява да се белят, то се цепват само), сложих ги в съд с вода на котлона и ги варих 15 минути. Още докато бяха горещи обелих ципите и веднага ги намачках с преса за картофи. Сварих сироп от 80 г захар и 100 мл вода и като повря 5 минутки го добавих към кестените, добавих 1 с.л. есенция ванилия и разбърках. Не ми се получи чак много фино и се разрових отново какво може да се добави.

Попаднах на рецепти на Татяна за кестеновото пюре. Видях че тя добавя прясно мляко и захар, та вода и захар бях сложила вече, затова добавих още 100 мл горещо прясно мляко и минах пюрето с пасатор. Стана вече идеално. И така пристъпих към направата на тортата.

Значи, опциите са или готово кестеново пюре (подсладено или не - не знам какви продават), но ако не е подлсадено, ще трябва да добавите захар, или си правите пюре от 500 г кестени, които сварявате за 15 минути (ако са обелени), или за 20-25 минути, ако само сте ги цепнали на кръст и са с кората. Като се махнат корите и обелките, остават около 400 г. Обелвате, намачквате, смесвате със 100 мл горещо прясно мляко, около 170-180 мл захарен сироп, есенция ванилия и пасирате и сте готови.
* Съветвам да се опитва пюрето на сладост и да се коригира захарта при желание. Поне това може да се направи по вкус. Тъй като някои обичат много сладко,а  други да е по-леко. Аз черен шоколад обичам много, но не и захар. Докато за мъжа ми трябва да слагам двойно и тройно захар. И въпреки това, той одобри тортата на сладост и не му трябваше повече захар.

Отплеснах се, но все пак това е блог и споделяме опит, впечатления, не просто тефтер с рецепти. Та да мина към рецептата:

Кестенова торта с шоколадова глазура



Нужни са:
* тавичка за печене
* ринг за торта с коригиране на размера (18 см диаметър)
* хартия за печене
* малко масло за намазване на тавичката и ринга

За блата:
* 1 с.л. царевично нишесте
* 1 ч.л. бакпулвер
* 2 яйца, средно големи
* 40 г кристална захар
* щипка сол
* 60 г безсолно краве масло
* 500 г кестеново пюре (аз сложих цялото количество, което съм описала по-горе)

За глазурата:
* 100 г черен шоколад със 70% какао
* 50 мл млечна неподсладена сметана 30% асленост


Разделят се белтъците от жълтъците.
Към кестеновото пюре се добавят 1 с.л. царевично нишесте, 1 ч.л. бакпулвер, 2 жълтъка и 60 г меко краве масло. Разбърква се хубаво пюрето. Може и с миксер, но аз го разбърках с бъркалка.
Белтъците се разбиват с щипка сол за около минута, добавя се захарта и се разбиват около 3 минути, докато се сгъстят и когато се обърне купата, да не изтича сместа.
Добавят се разбитите белтъци лъжица по лъжица към кестеновото пюре и се разбърква сместа с шпатула в една посока, като целта е да не спадне сместа.

В тавичката за печене се поставя хартия за печене и се намазва с масло. Върху нея се поставя рингът, който също се намазва с масло. Изсипва се сместа и се изравнява. Блатът се пече в загрята фурната на 150 градуса, на средна скара, за около 40-45 минути.  Това в случай, че е с готово кестеново пюре, а с направеното от мен ми отне 1 час печене, защото сместа беше доста лепкава на 40-та минута. А и си зависи от фурната. Не всички пекат еднакво.
Изважда се блатът, оставя се леко да се охлади. Минава се с нож от вътрешната страна на ринга, да се отлепи. Внимателно се маха рингът и блатът се поставя върху решетка да се охлади.

Глазурата се прави, като в купа се смесват начупеният шоколад със сметаната и се загряват на водна баня, като се разбърква постоянно, докато сместа стане хомогенна. Залива се тортата и се оставя да се охлади преди сервиране, поне 5-6 часа, хубаво да се спои.


Това е всичко. На изчелите публикацията - Честито! :) Рядко пиша чак толкова много и днес направо се изненадах, че отделих толкова време на десерт. С месото май не изпадам чак толкова в многословие :)




5 коментара:

Bety каза...

Звучи вкусно, Дари!

Екатерина каза...

Еха, Даре, много ми хареса тортата, сигурна съм, е много вкусна( преди години съм правила Кестеновата на Йоли). Харесаха ми и снимките, изобщо много се радвам на публикациите ти тук! Поздрави!

Vesselina каза...

Чудесна торта!

Васи каза...

Фантастична е! Браво на теб! Опитвала съм кестенова торта в заведение и беше с много фин, различен вкус. Сигурна съм, че и ти си я докарала!

Татяна Димитрова каза...

О, любимите ми кестени! Най-после настъпи сезона! Чудесно предложение😍