Да не ме пита някой защо такова е името. Турски не знам, така го чувам, така го пиша.
Ако имам грешка, моля знаещите да ме поправят :)
Вкусно ястие. Наподобява на пръв поглед Овчарски пай, но вкусът, който му придава бешамелът, е доста различен.
Кебапът се прави с говеждо, агнешко месо, може и с телешко, но аз го направих с пилешко месо. На което и месо да заложите, няма да сгрешите.
Посочените продукти са достатъчни за 4 големи порции кебап. То зависи колко хапвате, де, но да кажем, че може и още порция, две да се получат. Не съм спазила пропорциите на продуктите посочени в рецептата. Добавях по свой вкус.
Бу кебап/ Buğu Kebabı
* 700 г пилешко филе
* 4-5 с.л. зехтин
* 10 малки лукчета (арпаджик), или 1 голяма глава лук
* 1 морков
* 1 голям картоф
* 2 червени пиперки
* шепа грах
* 3-4 скилидки чесън
* сол на вкус (сложих 1 и 1/2 ч.л.)
* 1 ч.л. черен пипер
* 1/2 ч.ч. бульон + 1 с.л. доматено пюре /сложих 1 буркан отцедени от водата белени домати)
За бешамела:
* 3 с.л. брашно ( да не са с връх)
* 600 мл прясно мляко
* 50 г краве масло
* 1/2 ч.л. сол
* щипка черен пипер (по желание)
* 200 г кашкавал (настърган)
Подготвят се продуктите, като месото се нарязва на хапки, картофите на кубчета, а зеленчуците на ситно.
В дълбок тиган се загрява зехтинът и се запържва за 3-4 минути пилешкото месо. Добавят се нарязаните лук, морков, чушки и чесън, и ястието се запържва за още 2-3 минути. Накрая се добавят картофите, шепа грах, доматеното пюре, ястието се разбърква, добавя се 100-150 мл вода и се оставя да къкри на тих огън 10 минути.
Когато омекнат и картофите, ястието се прехвърля в тавичка за печене и се изравнява.
За бешамела:
Маслото се загрява в съд на котлона, добавя се брашното, разбърква се енергично. На тънка струйка се добавя прясното мляко, като се бърка непрекъснато с бъркалка. Посолява се и се подправя с черен пипер. Бешамелът се бърка, докато се посгъсти.
Разпределя се върху пилешкото месо, отгоре се поръсва обилно с кашкавал.
Ястието се слага във фурната и се готви на 200 градуса с долно нагряване около 30 минути и накрая се запича с горно нагряване за около 10 минути.
След като се извади се оставя за 10-15 минути, преди да се сервира на порции. Ако искате да излезе хубава порция, оставете поне за 30 минути да почива.
Изстива бавно, така че няма да е нужно да го претопляте след това време.
Източник: BUĞU KEBABI
2 коментара:
И този е чудесен! Записано! Целувки, Дари!
Цун 😊
Публикуване на коментар