Рецепта:
* 1 кг патладжан
* 2 малки домата
* 2 зелени пиперки
За кюфтетата:
* 500 г кайма (говеждо, телешко, агнешко)
* 1 глава лук
* 1 яйце
* 1/2 връзка магданоз
* 2 равни с.л. галета
* 1 ч.л. сол
* 1/2 ч.л. черен пипер
* 1/2 ч.л. кимион
За соса:
* 1 буркан белени домати, отцедени от сока
* 4-5 печени и обелени червени пиперки
* 3-4 с.л. зехтин
* 1/2 ч.л. сол (пробвате на вкус)
* 100 мл вода
* олио за пържене
* 2-3 с.л. зехтин за поръсване върху патладжаните
/Сосът в рецептата, по която се водих, се прави от пюрета от домати и червени пиперки, които се разреждат с вода, добавя се зехтин и сол. Направих си пюрето с домашни продукти и се получи страхотно. Смесих доматите с нарязаните пиперки, пасирах сместа, добавих зехтин, малко водичка и сол, разбърках и готово/
Патладжаните се нарязват на дълги ленти, не съвсем фино, но да не са и дебели. Пържат се в маслена баня и от двете страни. /Тук реших, че ще изпека патладжаните на грил тиган. След това ги посолих. Ако патладжаните ви горчат /аз на такива не съм попадала/, то ги посолете, оставете да се отцедят, попийте влагата с кухненска хартия и тогава изпечете или изпържете/.
Продуктите за кюфтетата се смесват, омесва се хубаво каймата и се оформя на малки кюфтета. Пържат се в олио и от двете страни, докато хванат загар.
Кръстосват се две ленти патладжан, поставя се кюфте в средата, сгъва се на плик патладжанът, отгоре се забожда клечка за зъби, да не се разтвори и върху нея се набожда резенче зелен пипер и резенче домат. Както на снимките.
/Понеже моите патладжани бяха малки, то застъпих по четири лентички патладжан, за да мога да оформя кебапа./
Внимателно се подреждат в тава за печене.
В купа се смесват доматеното пюре, пиперковото пюре, зехтин, сол, малко водичка. Сместа се разбърква и се добавя при патладжаните в тавичката.
Патладжаните се поръсват с малко зехтин отгоре и ястието се пече в загрята на 200 градуса фурна около 30-40 минути.
Източник: İslim Kebabı
5 коментара:
Тази комбинация с патладжан е по мой вкус :)
Тази година си направихме в буркани смлени домати
и печени чушки, защото напоследък винаги добавяме
при готвене печени чушки от фризер.
Комбинирани с домати и готови в бурканче е чудесна добавка :)
Ох, това ще се пробва задължително! Месо и патладжан - неустоима комбинация! Сега отивам да чета и Бу-то! Целувки!
Ау, току що го видях и този по 24kitchen в предаването на Максут Ашкар! Веднага се сетих, че вече съм го виждала при теб и отворих за справка. Точно същия вид има, само дето неговия беше вътре с парченца агнешко, задушено в сос, от който също сложи вътре. Много апетитно изглеждат - и твоят, и неговият!
Доколкото разбирам, неговата е модерна турска кухня, та ги прави по-фешън рецептите.
Понякога и аз се заглеждам по 24 китчън, но като че ли повече в интернет, че по 24 китчън май често повтарят едни и същи предавания.
Сонче, Дани, благодаря :)
Публикуване на коментар