петък, 15 ноември 2019 г.

Bun kebab - Пакистански бургер кебап



Залитам към Пакистан и Карачи... и техния вкусен бургер кебап, на който попаднах преди време следейки влога на един любимец кулинарен пътешественик - Mark Wiens
Така лакомо поглъща тоя симпатяга тия бургери, че този път присещайки се за тях, не устоях на изкушението и си спретнах вкъщи.
Това е най-най-кебап :) Изключително вкусен и различен. Естествено, предлага се в различни варианти, като започнем от този с вегетарианско кюфте от нахут и картофи- овкусено с много подправки, минем през картофено кюфте с подправки, само яйце - тип пухкав омлет, и стигнем до кюфтета с агнешко, овнешко, пилешко, говеждо, като уикипедия твърди, че най-популярен е бургерът с говеждо. Аз пък останах с впечатление, че най-популярен е бургерът с кюфте от  нахут и картоф, с добавени червена, зелена чушка, тика масала и куп още подправки, и топнат в разбито яйце (малко на патафри прилича сместа), положено в изпържено в масло хлебче с пюре от леща + много червен лук. Но пък... щом казват говеждо...
Бургерът се предлага на улични серигии и в ресторанти за бързо хранене. Намирал се буквално на всяка крачка в Карачи.

Това "чътни" от леща, което се добавя в бургера и към него (не го намерих като рецепта), не знам колко е чътни, но си направих мое си пюре с подправки и да ви кажа... стана мазало вкусно :)  И тъй като варианти на бургера има бол, направих си с телешко и свинско месо, овкусих с различни подправки, добавих червен лук, зелени и червени чушки, люто, екзотично и накрая финалът в запърженото хлебче в масло беше неустоим.
Препоръчвам ви горещо.
С нахут и картоф не знам какво ще се получи. Не пожелах да опитам, но някой ден може и да склоня.
Хлебчета може да си купите и готови. Аз реших да си направя вкъщи. Така и така хлебопекарната меси, не е голяма философия, а и домашните са си по-вкусни.
Не разбрах и тия яйц,а в които топват кюфтето, как точно за разбити, че бяха такива избухнали. Сякаш газирана вода имаха. Разбих белтъци отделно, жълтъци отделно, после смесих с шпатула и така потапях кюфтетата и изпържих. Получиха се.
Изглежда пипкава рецептата. Много неща се приготвят - факт, но ако са готови хлебчетата и лещата, сложно после няма. Едно запичане набързо на хлебчетата /кюфтетата стават много бързо/ и после само се сглобява всичко и се хапва горещо.

Bun kebab - Пакистански бургер кебап


Ето и рецептата:

За 12 бургера/ не са големи, но да кажем че човек спокойно може да хапне 2 броя/:

За кюфтетата:
* 700 г смляно месо (пилешко, агнешко, овнешко, говеждо, или свинско+телешко)
* 1 червена пиперка
* 1 зелена пиперка
* 1 глава лук
* 1/2 ч.л. кимион
* 1/2 ч.л. кардамон
* 1/2 ч.л. индийско орехче
* 1/2 ч.л. лют червен пипер
* 1/2 ч.л. куркума
* 1 ч.л. смлян кориандър
* 1 ч.л. сладък червен пипер на люспи
* 1 ч.л. сладък червен пипер смлян
* 1 ч.л. смлян черен пипер
* 1 ч.л. сол

За лещата:
* 200 г леща
* 4 скилидки чесън
* 1 голяма глава лук
* 1 средно голям морков
* 1 ч.л. сол
* 1 ч.л. черен пипер
* 1 с.л. магданоз
* 1 с.л. нарязан пресен лющян
* 50 мл олио
* 1 л. вода

За хлебчетата:
* 400 мл прясно мляко
* 1 ч.л. сол
* 1 ч.л. захар
* 650 г брашно
* 10 г суха мая

За гарниране:
* 2 глави червен лук
* магданоз за поръсване

* Яйца за панировка на кюфтетата: 5 броя
* Олио за пържене за кюфтетата - 2-3 с.л.
* Масло за пържене хлебчетата - около 50 г
* Зехтин за намазване на хлебчетата при печене


Хлебчета:
Тук е лесно ако имате хлебопекарна. Слагате продуктите в описания ред и включвате на програма тесто да се меси и да втасва вътре тестото. После само разделяте на 12 топчета, подреждате в тава покрита с хартия за печене, оставяте да втасат, намазвате със зехтин и печете за максимум 20 минути на средна скара на фурната, с включен само долен реотан с вентилатор, на 180 градуса.
Ако нямате хлебопекарна, смесвате солта с брашното в купа, разбърквате, правите кладенче в средата, сипвате затопленото прясно мляко, захарта, маята и замесвате тестото. Оставяте да втаса за около час и действате по горния описан начин.

Кюфтетата:
Смесват се смляното месо, нарязани на ситно пиперки и лук, добавят се всички подправки и се замесва каймата. Оформят се 12 броя кюфтета и се пекат на сух тиган и от двете страни. Може да добавите 2-3 с.л. олио, но може и месото да си пусне мазнинка. Зависи какво месо сте смляли. Ако е сухо, просто добавете олио при пържене, но малко.

Лещата:
Нищо сложно. Слага се да се вари с малко вода. Първата вода се хвърля. След това се се слага лещата, отново в съд на котлона/ с около 1 литър вода/, добавят се лук, чесън, моркови /нарязани на ситно/, олиото и лещата се готви до готовност на тих огън. Количеството вода трябва значително да намалее, защото после ще пасираме леко лещата.
Към готовата леща добавяме всички подправки, пасираме леко с пасатора, опитваме на вкус, ако е нужно добавяме още подправки и е готова за бургерите.


Нарязваме си червен лук на полумесеци и си приготвяме нарязан на ситно магданоз.
Подготвяме яйцата, като първо разбиваме белтъците на пухкав сняг с щипка сол, а след това жълтъците, отново с малко сол. Внимателно смесваме с шпатула, да не спадне сместа.

Следва панирането на кюфтетата в яйчената смес. Всяко кюфте се топва в сместа и се пържи в намаслен тиган /с незалепващо покритие/ и от двете страни. Не е нужна много мазнина. Само 1-2 лъжици олио.

В същия тиган може да запечем разрязаните хлебчета на две, като добавяме малка бучица масло и изпичаме и от двете страни хлебчетата, докато къщата заухае на препечен в масло хляб. При нужда добавяйте масло. Попиват тия хлебчета значи... ама и по-вкусни стават.

Всяко готово хлебче намазваме обилно с пюре от леща, поръсваме с червен лук, добавяме по едно панирано кюфте, следва отново малко пюре леща, лук и затваряме с другата част на хлебчето. Сервираме в чиния с малко пюре леща, от което да загребваме и нарязан червен лук. Поръсваме всичко с магданоз.

И след като описах тоя роман, съмнявам се че някой друг луд като мен ще се хване да ги прави тези бургери :)))


И още нещо... направете си повече леща. Няма да съжалявате. Искаше ми се малко повече да има. Не описах по-горе голямо количество, че то не всеки ще иска да си загребва допълнително, но аз определено исках, но не стигна допълнителното за всички бургери :)

Ето и малко варианти на кебапа:
Първо на Марк: King of Pakistani Street Food - THE BUN KEBAB of Karachi, Pakistan!
И тук: Street Style Mini Bun Kabab Recipe By Food Fusion
И още: Bun kebab
С картофи: Bun kebab/ Potato burger/
С месо: /kebab-sliders/



3 коментара:

Сончето каза...

Не само, че изчетох целия "роман", даже го и преписах, а съм и достатъчно луда, за да го направя! Тържествено обещавам! Страхотно ястие, адмирации!😘

Kokona каза...

Няма да съжаляваш :)

vesela каза...

Това ми се струва толкова сложно, че не бих се впунала да го правя, но пък с кеф бих си гоханала:(