понеделник, 8 февруари 2021 г.

Торта с кестени, бисквити и шоколад

 


Основа:

* 200 г бисквити с масло

* 100 г краве масло

* 100 г леко запечени орехови ядки


Крем:

* 250 г кестени 

* 200 мл прясно мляко

* 100 г кафява захар

* 200 мл сметана 30% масленост

* 250 г маскарпоне

* 5 с.л. сироп от рожков

* 10 г желатин


Глазура:

* 100 г черен шоколад (над 50% какао)

* 20 г краве масло

* 20 мл прясно мляко

* няколко орехови ядки за украса



Основа:

Бисквитите, кравето масло и ореховите ядки се смилат в блендер.

В сервизна чиния се поставя тортен ринг с диаметър 26 см, изсипва се бисквитената смес и се изравнява за основа с притискане към стените, да стане плътно и равно.

Крем:

Кората на кестените се цепва с нож на кръст и се сваряват за 20-25 минути. Обелват се докато са още горещи. Поставят се в купя, добавя се веднага чаша горещо мляко и се намачкват с преса. Добавя се захарта и сместа се пасира с пасатор. Оставя се да се охлади.

Сметаната се разбива с миксер до меки връхчета. В отделна купа се разбива с миксер маскарпонето със сиропа от рожков. Смесват се сметаната, маскарпонето и охладеното кестеново пюре и сместа се разбива с миксер за около минута, колкото да се смесят съставките.

10 г желатин се разтваря в 5 с.л. студена вода. Оставя се да набъбне, след което се разтопява на водна баня, докато се втечни. При непрекъснато разбиване с миксер на крема се добавя на тънка струйка желатина.

Готовият крем се изсипва върху бисквитената основа, изравнява се и тортата се оставя за 3 часа в хладилник да се стегне.

За глазурата:

Шоколадът, маслото и млякото се поставят в съд на водна баня, докато продуктите се разтопят и се получи хомогенна смес. Изсипва се върху кестеновия крем и се изравнява. Добавят се няколко орехови ядки за украса. Тортата се охлажда за още час преди сервиране.


Може да ползвате готово кестеново пюре. Тогава е много вероятно да нямате нужда от желатин в крема. Може да направите кестеново пюре и по тази рецепта: Кестенова торта с шоколадова глазура





1 коментар:

vesela каза...

Много ми хареса, Дари!