вторник, 9 февруари 2021 г.

Пастет от свински черен дроб


Рецептата за този пастет имам от кумата ми. За първи път опитах приготвен от нея миналата година и се влюбих в този пастет. Приготвям вече сигурно десетина пъти.

Единствената съставка, която пропускам последните няколко приготвяния на пастета, са гъбите. Просто забравям да купя. А много често желанието за приготвяне на пастет изниква спонтанно, а дроб винаги имам наличен.  Важна стъпка според мен е запичането на пастета за по-добър вкус. Не я пропускайте.



Рецепта:

* 500 г свински черен дроб

* 1 малка глава лук

* 5 скилидки чесън

* 2 гъби печурки (може и без тях)

* 2-3 с.л. олио или зехтин

* 1 ч.л. настъргана лимонова кора

* 2 щипки захар

* 2 карамфилчета (счукани)

* 2 ч.л. сушена мащерка

* 1 с.л. пресен магданоз

* 150 г краве масло

* 50 г заквасена сметана (може 50 мл готварска млечна неподсладена сметана)

* 100 мл червено вино

* 100 мл бренди

* черен пипер и сол на вкус

* 5-6 нарязани шайби лимон


Дробът се нарязва на тънки филийки (по около 1 см). 

Лукът, чесънът и гъбите се нарязват на ситно и се запържват в загрят тиган с мазнина (олио или зехтин).

Когато омекнат се добавят дробът, захарта и подправките. Запържват се при непрекъснато разбъркване, за около 5 минути. Добавя се сметаната и когато се редуцира до леко сгъстяване се маха от котлона и дробът се поставя в блендер.

Същият тиган се връща на котлона, добавят се виното и брендито, деглазира се и се оставя да се редуцира сместа наполовина. Добавя се сместа в блендера при дроба.

Накрая сипваме 1/2 от разтопеното краве масло, малко сол и черен пипер  и пасираме сместа. 

/След като е готов пастетът, опитайте и при нужда добавете още сол и пипер/

Пастетът се разпределя в огнеупорни купички /малко над средата на купичките/, изравнява се. 

Отгоре се разпределят шайбите лимон и във всяка купичка се добавят по лъжица, две разтопено краве масло.

За удобство поставете купичките в тава за печене и сложете в загрята на 180 градуса фурна. Печете 15 минути.

Не увеличавайте градусите и не печете по-дълго време. Пастетът може да се препече и изсъхне, а на по-високи градуси може и да изкипи маслото, ако са препълнени купичките.

Съхранявайте в хладилник, като е желателно всяка купичка да е покрита с прозрачно фолио, за да не изсъхва пастетът.





Няма коментари: