сряда, 12 май 2021 г.

Най-вкусната торта с кафе - за кафе/ Coffee Coffee Cake


Торта, кейк, кекс, както и да се нарече тази ронлива торта с кафе за кафе е много приятна и с изненадващо добър вкус, дори за нелюбителите на десерти с кафе.

Да си кажем - не е нещо кой знае какво визуално и вкусово, но наистина, докато хапва човек тортата с кафе и му се припива горещо кафе. Подканва те някак, дори да не ти се пие.

Бонус е ако се хапва още топла, топла от фурната с чаша кафе. Като престои пак е вкусна, но топла има доста по-мек вкус и не се усеща така силно масленият вкус, както когато е охладена.

Продуктите са достъпни - още един бонус. И не е нужно да отлежава, да се споява и т.н.

Рецептата е от книгата на  One Tin Bakes на Ед Кимбър, който пък е участвал през 2010 г в The Great British Bake Off и е спечелил.

На рецептата попаднах в този сайт: https://leitesculinaria.com/ Направих половин доза от посочените продукти и получих 8 парчета. Видя ми се твърде много като количество. Дадените съставки са за 12 парчета, но аз нарязах моите на по-малки и така с половин доза вместо 6, имах 8 прилични порции. Направих я снощи. Днес вече я няма :) Та преценете сами колко да приготвите. Ще посоча продуктите за цялата доза, както е по рецепта, а ако искате като мен да приготвите половин доза, просто намалете продуктите наполовина. При мен изключение направих само с яйцата. Вместо да сложа яйце и половина, сложих две яйца, защото не ми се занимаваше да разбивам и разделям яйце по грамаж. Не мисля че нещо коренно различно се е променило с основната рецепта, макар да се касае за десерт и там да са важни грамажите за сполучлив резултат.

Coffee Coffee Cake


За ронливата поръска на тортата:

160 г бяло брашно

 115 г светлокафява захар

 1/2 ч.л. фина морска сол

 125 г несолено масло


 За еспресо поръската:

100 г светлокафява захар

2 ч. л. смляно кафе (по рецепта е инстантно, аз заложих на прясно смляно кафе)

2 равни ч.л. смляна канела


За блата:

 175 г несолено масло 

 300 г фина кристална захар 

 315 г бяло брашно

 12 г бакпулвер

 1 ч.л. фина морска сол

 1 ч.л. екстракт от ванилия

 3 големи яйца

 180 г заквасена сметана


За ронливата поръска:

В купа смесете брашното, кафявата захар и морската сол.  По описание - "В малка тенджера на умерен огън разтопете маслото, като разбърквате често. Маслото ще се разтопи, ще пръска и след това ще започне да се пени. С разпенването си ще започнат да се появяват малки златистокафяви петна. Преди тези петна да изгорят, отстранете тигана от огъня." 

Не чакайте да започва да прегаря, а след като се разтопи маслото веднага изсипете върху сухите съставки и разбъркайте с вилица. Търсим ефект на трохи- големи и малки. Поставете купата във фризера.

За кафе поръската - просто смесете в купа кафето, кафявата захар и канелата. 

За блата:

Загрейте фурната на 180 градуса. 

Намажете тава за печене 23/33 см с малко мазнина и покрийте с хартия за печене, така че хартията да излиза навън от всички страни.

Подгответе продуктите за блата.

В малка купичка чукнете двете яйца. В друга купа смесете бакпулвера, брашното и солта. Измерете в купичка заквасената сметана. Подгответе ванилията.

В  отделна купа разбийте маслото и захарта с миксер на пухкав крем - около 4 минути.

Добавете ванилията, а след нея едно по едно яйцата, докато напълно се комбинират с масления крем. След това на 3 порции добавете брашното и сметаната при непрекъснато разбиване, като започнете с брашно и завършите с брашно.

Половината тесто разстелете в подготвената тава за печене. Поръсете с поръската от кафе, захар и канела равномерно. Останалата смес сипете отгоре върху поръската с лъжица на порции, така че в последствие да ви е по-лесно да я разнесете. Реално това е най-пипкавата част, тъй като сместа не се разнася върху захарната поръска, затова е добре с лъжица да се сипва на малки порции от сместа, в опит да се покрие навсякъде. Но не е фатално ако се вижда тук-там кафе.

Изважда се маслената поръска от фризера, която вече добре се е бетонирала, но все пак с вилица се раздробява и поръсвате отгоре цялата торта.

Печете около 35-40 минути на второ ниво отдолу нагоре.

Извадете, оставете 5 минути в тавата, после заедно с хартията пренесете на решетка или дъска да се охлади още малко. Режете топла и сервирайте с горещо кафе.





2 коментара:

Черпак с мерак каза...

Малее това ще е голяма вкусотия? Ще го пробвам!Поздрави!

Kokona каза...

Благодаря, Зиче 🙂