вторник, 18 май 2021 г.

Тава Джиер/ Tava Ciğeri


Не съм ходила в Одрин, не съм и опитвала техния Тава Джиер. Само съм чувала колко е вкусен.

Обожавам дроб и както се вижда от етикетите на блога имам доста рецепти с дроб, но предимно черен свински дроб и няколко с пилешки черен дроб. Телешки черен дроб бях яла веднъж приготвен в ресторант и да си призная, никак не ми хареса. Разбира се, важно е как е приготвен дробът и какъв спомен ще остави в опитващия ястието. Ето, аз години поред отказвах да опитам каквато и да е рецепта с телешки черен дроб. Но... престраших се :)

Престраших се в град Котел, в едно заведение, в което с близки се насладихме на вкусно приготвен Тава Джиер. Не знам тяхната рецепта, но след като го опитах вече имах друго мнение за телешкия черен дроб. Добре изпържени тънки къстчета телешки дроб, сервирани с червен лук, люти чушки, резени домат, магданоз. Беше истинска наслада за сетивата.

Изгледах няколко клипа в YouTube за приготвяне на дроба. Постарах се да го почистя добре, да махна всичката ципа, да го нарежда с много остър нож с дебелина на чипс и да изпържа за максимално кратко време на много висока температура.

В някои от клиповете майстори казваха, че тайната на техния дроб е именно телешкото и агнешкото, което се отглежда в местните региони, тяхното слънчогледово олио и тяхното бяло пшенично брашно. Нищо друго. Вкусът идва от качеството на техните продукти. И понеже скоро няма да опитам техния дроб, заложих на български продукти, като си купих телешки черен дроб от отгледани телета в България. Слънчогледово олио и бяло пшенично брашно - българско производство.

В някои рецепти се среща в панировката смес от бяло брашно с малко царевично брашно. Както и да го направите, няма да сгрешите. Опитах и двата начина - много е вкусно.

Важно! - Дробът се соли след като се изпържи. Сервира се с пържена люта червена чушка, но да ви кажа, вкусен е и сервиран с нарязани шайби червен лук, магданоз, малко чили, в което да топвате дроба, много лимонов сок и черен пипер. Няма да сгрешите :)

Не го препържвайте! Постарайте се да го почистите от ципата и да го нарежете максимално тънко. Останалото е лесно. Ако мислите, че няма да се справите, увийте дроба във фолио за свежо съхранение, замразете, за да се стегне малко и тогава лесно ще отстраните ципата и ще го нарежете на много тънко. Няма да е чак толкова фатално, ако дробът ви е съвсем пресен, че сте го замразили за час, два, за да можете да го нарежете. Не сме майстори транжьори и готвачи :) Но не купувайте замразен с месеци дроб.

Определено е важно да пържите на силен огън. Най-добре на котлон с газ. С повече мазнина, много добре загрята. Да, в домашни условия вероятно не се получава така, както в заведенията, но какво пък? Важното е да е вкусно. При силен огън се слага овалян в брашно дроб на малки порции, пържи се около 45 секунди и се изважда с решетъчна лъжица. Важно е хубаво да се изтръска дробът от брашното, защото за втората порция дроб, температурата може значително да спадне от наличието на повече брашно от предния дроб в тигана и времето за пържене малко да се увеличи, до минута, минута и половина. Не е фатално - уверявам ви. Дробът пак се получава страхотен, но имайте това предвид. 

Твърде голямо описание за "просто пържен дроб в брашно", но на тема дроб съм чувствителна и се стратая да го приготвя максимално вкусно, а не да ям подметки :) :) :) , каквито между другото съм яла :)

Източник: Тава Джиер и  тук: Тава Джиер


Tava Ciğeri


Рецепта:

* 500 г телешки черен дроб

* 1 чаша бяло пшенично брашно (може микс бяло пшенично и царевично брашно - става вкусно)

* олио за пържене (3-4 пръста мазнина в съда, в който ще пържите)

* сол и черен пипер на вкус; люта червена чушка

* препоръчвам и чили паста, нарязан магданоз, нарязан червен лук, пресен лимонов сок


Дробът се почиства като се отстранява ципата и се нарязва на много тънко. (Ако не сте прочели по-горе написаното и не умеете да режете тънко, то върнете се горе и прочетете)

Слага се в гевгир и се измива хубаво под течаща струя студена вода. Отцежда се.

Загрява се мазнината. Дробът се овалва в брашно, хубаво се изтръсква от брашното  (може и в гевгир), слага се на малки порции в силно сгорещената мазнина и се пържи за 45 секунди, до максимум минута и половина при следващите порции).

Изважда се с решетъчна лъжица, веднага се посолява и по вкус се добавя пържена червена люта чушка, черен пипер и описаните по-горе лимонов сок, магданоз, червен лук.

Хапвайте го прясно изпържен :) Много е вкусен!






1 коментар:

Сончето каза...

И аз не съм ходила в Одрин и не съм го опитвала, но е време поне да го приготвя! И, разбира се, ще ползвам точно тази рецепта! Благодаря, Дари, за нея и за чудесното кулинарно изкушение, сигурна съм, че ще се облизвам дълго! Целувки!