сряда, 22 септември 2021 г.

Бързо и лесно бутер тесто за 10 минути/ Quick & Easy Homemade Puff Pastry


Да, съществува такова тесто. И дааа.. бутер тесто е. Това е най-лесното бутер тесто, което съм приготвяла. Наистина се прави само за 10 минути. Нужни са 30 минути да се охлади и после може да изпечете каквото си поискате.

Аз си направих кифлички-кроасани с шунка и пушена гауда.

Историята познава направата на бутер тесто, за което е нужно да отделите 24 часа, или поне 12 часа. Да разточвате, сгъвате, да замразявате, после пак да разточвате и сгъвате и така няколко пъти. Именно тези упражнения отказват много хора, включително и мен, често да приготвят бутер тесто, но с тази рецепта всичко се случва бързо и лесно.

Тестото може да се направи, да се увие в стреч фолио и да се съхранява във фризера. При нужда да се извади на стайна температура, да се отпусне и да се ползва по желание.

Мисля че да се съхранява една нощ в хладилник също ще се получи, а на следващата сутрин да се изпекат вкусни бутерки.

Рецептата е само с 4 съставки.

Бързо и лесно бутер тесто за 10 минути/ Quick & Easy Homemade Puff Pastry


* 250 г брашно тип 500 (измерва се в купа и се поставя във фризера за 10 минути)

* 250 г студено краве масло нарязано на кубчета

* 1 равна ч.л. сол

* 166 мл ледена вода (от хладилник, или охладена с лед)

Бутер тесто за 10 минути


За направата ще ви е нужен робот, чопър, но може да се омеси и в купа с помощта на шпатула. Просто ще трябва да действате бързо и да не пипате много с ръце, защото от топлината на кожата тестото ще е лепкаво и трудно ще се омеси. Затова ако имате чопър или робот, действайте с тях.

В робота с приставката S-образен нож за кълцане сипвате студеното брашно, солта и кубчетата студено краве масло. Пулсирате кратки 15 пъти. Добавяте ледената вода и пулсирате отново 15 пъти. 

Върху поръсен с брашно плот изваждате топката тесто и оформяте съвсем леко с ръце. Тестото е много мекичко. Поръсвате отгоре с брашно и разточвате на правоъгълник, не много голям. Сгъвате от едната страна до половината, след това от другата страна затваряте. Да се получи малък правоъгълник. 


Отново поръсвате плота с брашно и разточвате на правоъгълник. Пак сгъвате от едната страна до половината и от другата страна затваряте да се образува пак правоъгълник. Така разточвате тестото 5 пъти. Това е много лесно. Тестото е много меко и еластично и когато се поръсва с брашно по плота се разточва изключително лесно и не залепва.

Всичко това, от замесването до приключване на разточването, отнема 10 минути. Количеството е приблизително 700 г тесто.


Когато сгънете и разточите 5 пъти, след последното сгъване, разрежете тестото на две части, да се получат 2 квадрата. Опаковайте всеки в стреч фолио и сложете във фризера за 30 минути.

През това време може да си подготвите пълнежа. Аз използвах шунка и пушена гауда и направих няколко с краве сирене и шунка, но може да сложите каквато плънка желаете. Може да си направите дори сладки бутерки- примерно с ябълки, пудра захар и канела. Може да си изпечете и кроасани без пълнеж. Тогава ще се разлисти повече тестото при печене.

Подгответе си тава за печене покрита с хартия за печене. Включете фурната да загрява веднага след като извадите тестото от фризера. /Пекох кифличките на средна скара, на загрята фурна на 200 градуса с включен долен реотан с вентилатор за 20 минути, след което още 15 минути, като намалих градусите на 170)

Оформете бутерките както ви харесва. Аз предпочетох да навия кифлички-кроасани. Излязоха 12 броя и ги намазах с разбит жълтък с 2 с.л. прясно мляко и 2 с.л. олио. Поръсени са със сусам и маково семе.


Как се ползва тестото:

Изваждате от фризера едното тесто. Поръсвате плота с брашно. Разточвате на правоъгълник, долу горе 30х40 см. Нарязвате на големи триъгълници (за кифлички) 6 броя, в широката част поставяте шунка и кашкавал, навивате на кифлички, подреждате в тавата покрита с хартия за печене. Изваждате второто тесто и процедирате по същия начин. Излизат 12 кроасанчета. Намазвате с разбития жълтък с мляко и олио, поръсвате със сусам и слагате във фурната. Дозата е точно за една тава кифли-кроасанчета.




Ами, това е. Опитайте :) 

Източници: https://www.youtube.com/watch?v=Yi7IoEh4OPI

https://anitalianinmykitchen.com/puff-pastry/

8 коментара:

Svetla.I. / За каквото и да е / каза...

Разкош откъдето и да го погледна и толкова подробно и хубаво си го описала.Мисля, че много народ като я види тази рецепта ще отиде за масло до магазина, ако си няма де :)

vesela каза...

Знаеш ли, че се върхА!

Анонимен каза...

Здравейте, единствено ме притеснява, че при тази температура после на печене маслото е канцерогенно. Дали ще стане ако се пече по-продължително при по-ниска температура?

Kokona каза...

Здравейте :)
Бутер тестото иска висока температура за да бухне и да се разлисти, поне първите 10-15 минути, а и да не оставе вътре недопечено, но освен да направите малко по-малки кифлички и да пробвате на 160 градуса по-продължително време.
Ако пробвате - споделете после :)

Алби каза...

Прекрасни кифлички, ще го пробвам и аз това тесто!

pep-4o каза...

нищо няма да стане с печенето на ниска Т*. Без да исдкам разбрах, на едни бутерки бях сложила градусите по невнимание на 160 и докато те се "пекат" маслото просто се разтече, а те останаха глетави.
Маслото не се пече/готви самостоятелно, за да се притеснявате от градусите, то е смесено с брашното и водата.
Даре ,страхотни са! Едва сега стигнах до рецептата, но онази ,предпоследната снимка ме преследва от няколко дни :)

Екатерина каза...

Ти ме разби! Ще трябва да го пробвам обезателно! Тези кифлички изглеждат умопомрачително! Поздрави, изкусителке!

Kokona каза...

Благодаря, момичета *)