неделя, 28 ноември 2021 г.

Медено-ябълкова торта



За бисквитените блатове:

* 2 яйца (110 г)

* 250 г кристална захар

* 120 г разтопено краве масло

* 60 г пчелен мед

* 1 ч.л. сода за хляб

* 1 с.л. оцет

* 600 г бяло пшенично брашно


За ябълковото пюре:

* 1 кг сладки ябълки (моите бяха жълта превъзходна)

*
150 мл вода

* 200 г захар

* 1 ч.л. екстракт ванилия

* 1 ч.л. смляна канела


За белия крем:

* 500 мл неподсладена млечна сметана (30 % масленост)

* 100 мл подсладено кондензирано мляко


За карамеления сос:

* 110 г кристална захар

* 50 мл вода

* 60 г краве масло

* 15 г царевично брашно разтворено в 30 мл студена вода

/може вместо брашно да се ползва царевично нишесте в същия грамаж/

* щипка морска сол


За блатовете:

Яйцата се разбиват със захарта с миксер до побеляване (за около 4 минути). Добавят се разтопеното краве масло, содата изгасена в оцет и меда, разбива се за около минута.

На порции се добавя брашно (около 550 грама) и се замесва меко тесто. 

Разделя се на 10 топчета и всяко се разточва върху поръсена с брашно хартия за печене на много тънък кръг (около 24 см диаметър). Поръсвайте отгоре тестото с брашно и набрашнявайте точилката, за да не залепва. Не е нужно да е идеален кръг, тъй като после се изрязват блатовете с ринг. Ако някъде се отлепи от тестото, изрежете от края на блатовете и поставете на скъсаното място и притиснете, после разточете. Всеки блат се надупчва на няколко места с вилица.

/Разточвах по 2 кръга и изпичах на 180 градуса във фурната за по около 4-5 минути всеки, или докато бисквитеният блат стане златист. Изваждах, оставях за 2-3 минути да се охлади, отлепвах от хартията и подреждах в тава един върху друг блатовете. Не залепват. А върху същата хартия разточвах следващия блат. И така по два блата, докато другите два се пекат.  Нужни ми бяха 4 листа хартия, за да може докато се пекат едните, да разточа следващите блатове./

Охладените блатове се изрязват с метален регулиращ се ринг с диаметър 20 см. Може да ползвате чиния със същия диаметър и по ръба да изрежете с нож блатовете.

Изрезките се поставят в блендер и се смилат фино. След което се ползват за украса на тортата.

За ябълковото пюре:

Ябълките се обелват и почистват от семките. Нарязват се на малки купчета, добавят се към тях захарта и водата и се варят в продължение на 10-15 минути, докато омекнат, след което се добавят ванилията и канелата и сместа се маха от котлона. Оставя се напълно да се охлади и се пасира фино с пасатор.

За сметановия крем:

Добре охладената млечна сметана се разбива с миксер до меки връхчета - за около 2-3 минути. /Не разбивайте до твърдост, тъй като може да се пресече. / Към сметаната се добавя кондензираното мляко и се разбърква с шпатула в една посока. Оставя се в хладилник, докато настъпи моментът за сглобяване на тортата.

За карамеления сос:

Карамелизира се захарта в съд с дебело дъно, като се внимава да не прегори. Когато хване хубав карамелен цвят, леко кафяв, се маха от котлона, много внимателно се налива водата. Пазете се, да не се изгорите.

Сместа се връща на котлона (на ниска температура- степен 4 от 9), докато карамелената захар се разтопи във водата. Ако останат малки бучици това да не ви претеснява, тъй като накрая се минава през цедка сместа)

Добавя се маслото към карамела и след като се разтвори следва брашното, което преди това се разтваря в малко студена вода,  при непрекъснато разбъркване, докато се посгъсти карамелът. Ако е много гъста сместа се добавя вода. Заливката не трябва да е много гъста, а по-течна, тъй като после ще стегне. Готовият карамел се прецежда през метална цедка.


Сглобяване на тортата:

В сервизна чиния или върху поставка за торта се намазва малко от карамела, за да залепне първият блат. Поставя се блата, намазва се с около 4 с.л от ябълковото пюре. Отгоре се разпределя на тънко сметанов крем. Поставя се втори блат и се процедира по същия начин.

На всеки трети блат, преди ябълковото пюре, се намазва тънко с карамелен сос.

Върху последния блат отгоре се намазва сметанов крем и тортата се измазва и странично със сметанов крем. 

Поставя се с формата в тава, за да може да падат трохите.

Облепя се със смлените бисквити, с помощта на шпатула, ръце, на кой както му е удобно, докато се покрие само странично, но може и цялата. Смлените бисквитени блатове са в повече и останалите смлени трохи може да приберете в кутия и да ползвате по-късно за друг десерт.

Поръсва се отгоре с останалия карамелен сос.

Тортата се охлажда поне 24 часа в хладилник, за да може да омекнат бисквитените блатове и хубаво да се спои.



1 коментар:

vesela каза...

Опасна работа си!