вторник, 9 ноември 2021 г.

Следобеден чай с "Downton Abbey"


Участвах в едно кулинарно предизвикателство, в кулинарна група във Facebook- "Сол и пипер" и темата на предизвикателството беше да готвим по рецепти от филми. Като последна задача трябваше да приготвим две рецепти, зададени от администраторите на групата, към филма "Шоколад" и трябваше да приготвим горещ лют шоколад и шоколадови фъдж бонбони. А към това предизвикателство, като финал, трябваше да приготвим и ястие от друг филм, който не беше участвал в предизвикателството, което продължи 10 седмици.

Условие беше ястията да бъдат представени на една трапеза.

Спрях се на сериала и филмите към него- "Имението Даунтън" -Downton Abbey, Абатство Даунтън . 

Няма да изпадам в дълбоки подробности, защото хиляди неща могат да се изпишат и ще стане досадно, само ще спомена, че е британски драматичен сериал, заснет в йоркширското абатство на Даунтън и разказва за живота на аристократичното семейство Круоли и прислужниците му през Едуардската ера – с големите събития в историята, които отразяват ефект в живота им, както и на британската социална йерархия. 

Гледайте го, ако не сте го направили. Заслужава си дори само заради костюмите, храната, приемите, и начинът на живот преди век. 

Поводът също да се спра на този сериал/филм е наближаващият коледен филм на 22.12.2021 г. Стотици хиляди фенове по света подготвят менюта в стил "Имението Даунтън", събират се с приятели, създават публикации за сериала...и това всеки път, когато започва нов сезон или се появява коледен филм.

Към сериала има издадени 3 официални книги (Първата с всякакви ястия, втората с ястия за следобедния чай и третата е с коктейли), 1 неофициална книга, специална селекция вино - бяло, розе, червено и специална селекция чайове, твърди алкохолни напитки, сувенири, козметика и т.н.

За предизвикателството реших да готвя по рецепти от книгата за следобеден чай, да вмъкна една рецепта за десерт, който се сервира на вечеря и една рецепта за коктейл от книгата за коктейли, или иначе казано, да приготвя само сладки рецепти, за да приготвя тематична маса, доколкото мога, и да добавя различни напитки, които да подхождат на сладките ястия в предизвикателството.

Рецептите от филма "Шоколад" бяха дадени от един от администраторите в групата- Ивелина Чолакова.


Горещ шоколад с лют пипер



* 450мл прясно мляко

* 1/2 ванилова шушулка, разрязана по дължината

* 1 пръчка канела

* 1 суха Чили чушка

* 100г натурален шоколад (70%), начупен

Прясното мляко, заедно с ванилията, канелата и чили чушката се загряват на средно силен котлон, докато млякото закъкри. Когато това стане, се добавя шоколадът, като постоянно се разбърква с телена бъркалка. Маха се от котлона, тенджерата се покрива с капак и се оставя 10мин, за да се размесят добре ароматите. След това ванилията, канелата и чушката се изваждат, а тенджерата се връща на котлона, докато закъкри леко отново.

И тогава се сервира, като се сипва през цедка. По желание се гарнира с разбита сметана, поръсва се с малко люта чушка и канела.

Шоколадови фъдж "трюфели"



400 г черен или млечен шоколад

25 г масло

400 г кондензирано мляко

100 г пудра захар

50 г какао

Шоколадът се разтопява на водна баня. В незалепваща касерола се разстопяват маслото и леко подгрятото кондензирано мляко. След това бавно се добавя шоколадът и се разбърква до гладка смес. Следва пресятата пудра захар и се разбърква отново, докато сместа се хомогенизира

Сместа се разстила равномерно в правоъгълна тава /желателно облепена с фолио за свежо съхранение, или с хартия за печене, заглажда се и се покрива и отгоре с фолио. Поставя се в хладилник да се стегне (за час, два - трябва да се втвърди), след което се изважда заедно с фолиото от тавичката. Отлепва се фолиото и се нарязва на малки бонбони, които се овалват в какао.


Рецептите от сериала и филмите към него "Имението Даунтън" съм взаимствала от различни кулинарни блогове, които са споделили рецепти от книгите.

Сандвич "Виктория"


Рецептата взаимствах от тук: Downton Abbey-victoria-sandwiches/ и видео към рецептата тук:

How to Make Victoria Sandwiches

Рецепти може да намерите най-различни. С добавено масло в тестото и по-различни аромати. С добавена сметана при гарниране, но класическият сандвич към филма се прави по посочения начин във видеото.

Направих половин доза, тъй като в деня приготвях много сладкиши и все пак трябваше и да ги изядем :) Сандвичът е много сладък- има доста захар, леко тежък дори. Препоръчвам да опитате за начало половин доза, за да избегнете големи количества, ако случайно пък не ви хареса, а все пак сте решили да опитате тази класика.

* 340 г пудра захар /може кристална/

* 3 големи яйца

* 225 г универсално брашно/пресято

* 2 с.л. портокалова есенция (може пресен сок портокал)

* 1 ч.л. бакпулвер

* 45 г смлени бадеми /бадемово брашно/

* сладко от ягоди при сервиране


Може да видите как се приготвя сандвичът в клипа.

Яйцата се разбиват с телена бъркалка. Добавя се захарта и се разбърква с дървена лъжица. Аз използвах миксер в тази част, за да се поеме добре голямото количество захар от яйцата.

Добавят се пресятото брашно и бакпулвера, сместа се разбърква внимателно, да не спадне. Последващо се добавят портокаловата есенция и смлените бадеми. Отново се разбърква сместа.

Изсипва се в правоъгълна тавичка намазана обилно с краве масло и поръсена с пудра захар. Почуква се тавата няколко пъти върху плота, да излезе въздухът. Обвива се странично в добре напоена и отцедена домакинска кърпа и се пече в умерена фурна на 180 градуса за около 20-25 минути, до златисто, като се проверява с клечка дали е изпечен сандвичът.

Изважда се тавата, оставя се да се охлади. Изважда се блатът и се нарязва на правоъгълници, които после се разрязват на две и се слепват с ягодово сладко. Това е.

Горната част на сандвича е трошлива и се напуква. Точно така трябва да се получи.


Следващата рецепта е за:

 "Кифлички с касис"



На вкус наподобяват козуначени.

Може да се ползва изсушен касис, може пресен. Аз ползвах замразен и го добавих замразен в кифличките. Така останаха цели плодчетата и не се скапаха при омесване в тестото.

Източник на рецептата: https://downtonabbeycooks.com/the-best-currant-buns/

Мерките са посочени в чаши и се постарах да измеря с мерителна чаша, която не е стандартна за нашата кухня, а за английската. /Така не свикнах с тези мерки "чаша", защото реално може да добавиш по-малко, или повече брашно при загребване. Едни мерят с чаша 200 мл, други 240-250 мл, 280. Хубаво е, когато в рецептата има и изчисление в грамаж и мл.

Кифлички с касис

* 3 малки яйца или 2 по-големи (120-130 г)

* 120 мл вода

* 120 г захар

* 60 г масло

* 180 мл прясно мляко

* 600-650 г брашно

* 7 г суха мая

* 1 ч.л. есенция ванилия- по желание


* 1 чаша касис/ изсушен или пресен- червен, черен

За глазура:

* 2 с.л. пълни пудра захар

* 2 с.л. вода

Може да замесите тестото в хлебопекарната и да оставите да втаса там.



Без хлебопекарна:

Разтваряте маята в леко затопленото прясно мляко, добавяте лъжица от захарта и две-три лъжици от брашното, разбърквате и оставяте маята да втаса.

Останалото брашно пресявате в купа, правите кладенче в средата, добавяте втасалата мая, останалата захар, водата, яйцата, ванилията и замесвате тесто. Прехвърляте на плота и на порции добавяте разтопено краве масло, като месите интензивно. /Тестото е леко лепкаво/ 

Покривате с кърпа и оставяте да удвои обема си (за час-два, зависи температурата в стаята/.

Готовото тесто разделяте на 12 части. Всяка една разстилате върху намаслен плот, добавяте по лъжица касис в средата, притискате в тестото да залепне, събирате краищата с пръсти и оформяте топче от тестото.

Подреждате в покрита с хартия тава за печене на разстояние едно от друго. Покривате с кърпа и оставяте да втасат около 45-50 минути.

Загрявате фурната на 180 градуса и печете хлебчетата за около 35 минути, като проверите с клечка дали са изпечени.

Изваждате и още топли намазвате със захарната глазура от смесени пудра захар и вода. Оставяте да се охладят.


Третата рецепта е за:

 "Малинов меренг" - малинови целувки



Рецептата е взаимствана от този блог: https://www.you.co.uk/downton-abbey-recipes/

Може да приготвите малки целувки, които да украсите с малинова сметана и пудра захар. Аз направих по-големи, които дори не шприцовах, а сипвах от сместа с лъжица в тавата и леко оформях на кръг.

Включете фурната да загрява на 90 градуса.

За меренга:

* 2 белтъка

* 1 ч.л. пресен лимонов сок

* 115 г пудра захар


За малиновата сметана:

* 200 г малини / + няколко за украса по желание /аз ползвах сладко от малини за украса/

* 150 мл млечна сметана за разбиване

* 55 г пудра захар

+ 1 с.л. пудра захар за поръсване по желание


Сложете белтъците и лимоновия сок в купа и разбийте с миксер на средна скорост за 1 минута. Добавете пудрата захар на 2 части, като разбивате на най-висока степен на миксера в продължение на 5-6 минути. Готовата смес не трябва да се стича по приставките на миксера, а да образува връхчета.

Постелете хартия за печене в тава. С помощта на лъжица оформете 8 по-големи целувки, или няколко по-малки, на разстояние една от друга. Сипвайте по една пълна лъжица от сместа и с лъжицата леко оформете да стане на кръгче всяка целувка.

Печете на 90-95 градуса около 45 минути, или докато успеете да повдигнете и отлепите целувката от хартията и тя да е стабилна. Преди да изминат 30 минути дори не опитвайте. Всяка фурна е различна, но средно се пекат за около 45 мин, максимум до час.

Оставете целувките да се охладят и внимателно отлепете от хартията.

За малиновата сметана:

Пасирайте малините и минете през цедка/ по желание/.

Разбийте сметаната с пудрата захар до меки връхчета. Смесете внимателно с малиновият сос и разбъркайте внимателно с шпатула. Съхранявайте сместа в хладилник.

При сервиране, върху всяка целувка се шприцова от малиновия крем и се украсява с пудра захар, пресни малини, или по желание с малиново сладко. Поръсва се с пудра захар.

Добре е да се аранжират непосредствено преди сервиране, но да ви кажа, моите са направени и съхранявани в хладилник 3-4 дни. Пак са хрупкави, а по принцип бързо омекват.


И последно към предизвикателството:

Коктейл - Clover club


Рецептата е от книгата за коктейли Downton Abbey cocktail book

* 30 мл джин

* 30 мл сух вермут

* 15 мл пресен лимонов сок

* 15 мл яйчен белтък

* 15 мл малинов сироп

* 1 и 1/2 барова лъжица обикновен захарен сироп / 1:1 захар-вода


Смесвате всички съставки в шейкър и разбивате енергично 10-15 секунди. Отваряте, добавяте лед и разбивате още 10 секунди. Сервирате в широка чаша за шампанско, или както в моя случай, поради липса на такава, в чаша за маргарита.



Това са всички рецепти към предизвикателството. Беше ми забавно, интересно, дори и филма пуснах за фон и изкарах малко коледни светлини за предстоящия нов коледен филм на 22.12.2012 г, след дълго прекъсване. 




3 коментара:

Алби каза...

Ох, какъв разкош! Справила си се великолепно!
Сериалът изгледах миналата година и за мен е просто вълшебен. А твоят пост така приятно ме пренесе във времето за следобеден чай. А после и по един коктейл...ехххх
Поздравления!

Iliana каза...

Това е великолепна публикация!
Ще ми се да бях там :D

vesela каза...

Много съм впечатлена, то наистина като във филм, като трапеза от пищен прием...и снимките, като от списание, чудно е всичко, сега се връщам отново да чета и разглеждам!