сряда, 15 юни 2022 г.

Свински пържоли от плешка с кетчуп, вино и соев сос



Много вкусно се получава свинското с марината от кетчуп, соев сос и вино. Вече няколко пъти правя от миналото лято, когато кумата ме светна за бавно печено свинско с подобен сос. Може да се добавят подправки по желание. Обикновено пза соса смесвам соев сос, кетчуп, мед, вино, сол, черен пипер и вече си разнообразявам с добавяне на някои други подправки като мащерка, риган, салвия. Чесънче също много подхожда.

Проста рецепта. Хубав сос се получава и много му върви едно картофено пюре като гарнитура. Може да се изпекат цели големи парчета месо, като се овкусят и завият с фолио в тавата, или в гювеч под капак и така се пекат няколко часа на ниска температура, докато месото после се дърпа на конци. Важно е да има сосче, че иначе остава на сухо и се карамелизира соевият сос. Никак не е приятно. Но и да не прекаляваме все пак. Не е супа.


За днешното предложение си нарязах 6-7 пържолки от свинска плешка.

Ето и нужните продукти:

*  1-1,2 кг свинска плешка нарязана на пържоли /или свински врат/

* сол и черен пипер за овкусяване (1 ч.л. сол и 1 ч.л. смлян черен пипер)

За соса:

* 4-5 с.л. олио или зехтин

* 100 г кетчуп

* 3 с.л. тъмен соев сос

* 1 с.л. мед

* 2 скилидки чесън /пресовани или нарязани на ситно/

* 300 мл бяло вино или розе

По желание - 1 равна ч.л. царевично нишесте за сгъстяване на соса, смесено с 50 мл студена вода.



Продуктите за соса, без виното, се смесват в купа и се разбъркват.

Пържолите се овкусяват със сол и пипер и се изпичат на грил тиган или тиган с незалепващо покритие от всяка страна за по 5 минути.

Подреждат се в тава за печене във фурната, като върху всяка се намазва по една чаена лъжичка от приготвения сос.

Към останалия сос се добавя виното, разбърква се и сместа се изсипва в тавата при пържолите. Покриват се с фолио и се пекат 40 минути на 200 градуса. Отстранява се фолиото и се запичат за 5 минути.

По желание сосът може да се сгъсти с малко нишесте. Изваждат се пържолите от тавата, сосът се загрява в тигана и към него се добавя разтвореното във вода нишесте, като се разбърква за минута, да се сгъсти.

Препоръчвам за пържолите картофено пюре. Идеално пасва на соса към тях. Може също и сварен ориз.


За пюрето:

* 800 г обелени пресни картофи

* 50 мл прясно мляко

* 20 г краве масло

* 1/2 ч.л. сол

* щипка мащерка

Картофите се сваряват и прецеждат, като в тенджерата се оставя съвсем малко от водата, в която са вряли (около 100 мл). Добавят се млякото, маслото, солта, мащерката и картофите се намачкват с преса. Сервирайте като добавите в чиния 2-3 с.л. от пюрето, отгоре пържола и полейте с малко сос.










1 коментар:

vesela каза...

Ненадмината си в мравките, брей!