понеделник, 28 ноември 2022 г.

Torta de Fiambre- Уругвайски сандвич


Торта де Фиамбре е рецепта за сандвич от уругвайската кухня. 

Fiambre е вид шунка, която слагат в сандвича.

Прави се изключително лесно и тестото за сандвича е течно, с бакпулвер. Забърква се набързо, като кексово тесто, а приготвянето на сандвича е просто. Половината смес се изсипва в намазана с мазнина тавичка, върху нея се подрежда ред шунка, а върху нея ред топящо се сирене. Подправя се с малко черен пипер /може и някоя друга подправка по желание - аз сложих риган/. Върху сиренето се изсипва останалата течна смес, а най-отгоре се настъргва малко сирене или кашкавал.

Срещат се варианти и с други добавки в сандвича. Някои слагат домати, горчица, други зелени подправки, или пък редят на няколко реда шунка и сирена.

За рецептата използвах пушена моцарела и кашкавал и шунка, която не беше Фиамбре, но беше вкусно 🙂

Уругвайски сандвич "Torta de Fiambre


За течната част/ тестото са нужни:

3 яйца

2 чаши брашно /240 г общо

2 чаши прясно мляко / 400 г общо

1 пълна ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. сол

100 мл олио

За пълнеж:

200 г топящо се сирене

200 г шунка слайс

щипка черен пипер и риган

За отгоре:

50 г настърган кашкавал или твърдо сирене

олио за намазване на тавата


Прясното мляко се смесва с бакпулвера и се разбърква. Към тях се добавят яйцата, солта, олиото и сместа се разбива с миксер, но добре се получава и с бъркалка. На порции се добавя брашното и отново се разбива, да няма бучки в сместа.

Половината смес се изсипва в намазана с олио правоъгълна тава (20х30 см). Върху сместа се подреждат слайсове шунка, а върху нея слайсове топящо се сирене /може да настържете сиренето/. Подправя се с черен пипер и малко риган (или по желание и други подправки). Отгоре се изсипва останалата смес и сандвичът се пече в загрята на 190-200 градуса фурна за 35-40 минути.

Аз ползвах стъклена тавичка и не загрях предварително фурната. Пак се получи, само че пекох сандвичът около 50 минути, докато в долната част стана по-кафяв. Понеже имам предходен опит с такова тесто (без пълнежа), желателно е да се позапече до покафеняване, за да не остане глетав сандвичът. 

След като се извади се оставя да се охлади за 10-15 минути и се нарязва на квадрати.



Няма коментари: