Крамбъл с ябълки /8 купички за крем карамел/
1 кг ябълки /необелени/
150 г кафява захар (микс мусковадо + кафява тъстикова захар)
1 ч.л. ванилова есенция
За маслените трохи:
80 г кафява тръстикова захар
80 г студено краве масло нарязано на кубчета
120 г брашно
Ябълките се обелват и почистват от семките. Нарязват се на кубчета.
Слагат се в голям тиган заедно със захарта и сместа се загрява на слаб огън, като се разбърква, докато се разтопи захарта. Маха се от котлона и се добавя ваниловата есенция.
Разпределя се в огнеупорни купички или в голяма тава.
За маслените трохи:
В купа се смесват захарта, маслото и брашното. Сместа се стрива с пръсти, докато компонентите се смесят и се образуват маслени трохи (хубаво е да има и по-големи трохи). Поръсват се върху ябълковата смес.
Крамбълът се пече на 180 градуса за 40 минути.
Може да го хапвате горещ с топка сладолед, или да го оставите да се охлади на стайна температура.
Няма коментари:
Публикуване на коментар