Много и различни хлябове се предлагат в Мароко, но този е един от традиционните и се хапва на закуска, обяд и вечеря. От тия хлябове, които са мекички, но идеални да топнеш в таджина и да загребеш някоя пикантна разядка. Да намажеш с мед и да хапнеш с маслини, меко сирене, сладко и ароматен ментов чай. Идеален за всичко.
Никак не е туристически като храна, както таджина. Остава на заден план, спрямо други храни, но може да се намери в медината и всички пекарни, и различни домакинства си имат свои рецепти. Пече се на пещ, на котлон, във фурна. Някои домакинства приготвят хляба си и го носят на майстор, да изпече в пещта.
Класически се прави с глутеново бяло пшенично брашно, но се разточва върху грис, а някои хора приготвят с микс от бяло брашно и пшеничен грис, или с пълнозърнесто брашно.
Може да се добавят семена отгоре - черен кимион, сусам...
У нас го хапнахме на закуска, в компанията на пикантна паста от люти чушки, маслинова паста, яйца, зехтин, мед, фурми, пресни плодове, зелен чай с прясна мента... само портокаловият сок ми липсваше :) Много различно и вкусно беше, макар да хапваме познати храни. Някак се почувствах на друго място. Хареса ми :)
Направих два вида хляб- само с бяло пшенично брашно разточен върху пшеничен грис и микс от бяло брашно и пшеничен грис, отгоре със семена. И двата са меки, пухкави вътре и с хрупкава коричка, но този само с бяло брашно беше значително по-въздушен и мек вътре, а на другия с грис семената отгоре даваха страхотен вкус.
Ето и рецептата:
Традиционен марокански хляб Khobz
С бяло пшенично брашно (500 г) или с бяло пшенично брашно + пшеничен грис (350 г брашно + 150 г грис). Може да са нужни 1-2 лъжици брашно допълнително, но да стане меко тесто. Съвсееем леко лепкащо.
* 350 г бяло пшенично брашно
* 150 г пшеничен грис
* 10 г прясна мая
* 1 равна с.л. сол
* 1 ч.л. захар
* 150 мл хладка вода
* 150 мл леко затоплена вода
Смесват се брашно, сол и грис. В 1/2 от водата (леко затоплена) се разтваря маята и се добавя към сухиите съставки и се разбъква. На порции се добавя хладката вода и се замесва меко тесто.
Тестото се поставя в купа, поръсва се с грис, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса 1 час.
Готовото тесто се разделя на 6 еднакви части и се оформя на топки. Върху поръсен плот с грис се разточва всяка топка на малка питка с дебелина около 1 см.
/Ако решите да добавите семена, поръсете върху топката тесто и разточете с точилката./
Подреждат се в тава покрита с хартия за печене и се оставят да втасат 30 минути. По желание се намазват със зехтин и се пекат за около 15-20 минути на 200 градуса, или за същото време във фурна, с долно включен вентилатор, на средна скара и температура 180 градуса.
След като са готови се изваждат и се нападат горещи :)
Един от многото варианти на закуски в Мароко е хляб Khobz, който се топи в различни пасти и сосове и се хапва с хариса, маслини, зехтин, мед, сладко, фурми, меко сирене, ябълки, банан, нар /пресни плодове/яйце, зелен чай с мента и портокалов сок.
Няма коментари:
Публикуване на коментар