понеделник, 19 декември 2022 г.

Tortitas Negras/ Аржентински кифлички с кафява захар

Tortitas Negras - оше една рецепта от аржентинската кухня.



Тестото за кифличките е по просто- хлебно, с добавена малко повече захар, но има и варианти на вложено малко масло в тестото, да имат повече вкус. Иначе са много постни и разчитат на вкус от захарта.
Представляват изрязани с формичка кръгчета, които се надигат немного при печене и са поръсени със смес от тъмно кафява захар с брашно. Това е.
Моята кафява захар беше по-светла, затова и кифличките ми не са толкова тъмни като срещаните в интернет, но бяха много вкусни.
Аз лично си добавих и канела върху някои от тях, просто защото знаех, че ще им подхожда.
Излизат доста бройки, но пак зависи диаметъра на кръглата форма/ринг, с която се изрязват и макар по рецепта да пише 10 броя от посочените продукти, ако изрязвате като мен с чаша, може да получите и 30 броя. Затова продуктите спокойно може да се намалят наполовина. При изрязване формичката не трябва да се върти, а да се натиска. Целта била да не се запечатват крайчетата на тестото и да може да се надига. Е, аз моята чаша я въртях и не станаха с точната форма, но пак смятам се получиха добре.
Tortitas Negras/ Аржентински кифлички с кафява захар



Рецепта:
240 мл съвсем леко затоплена вода
7 г суха мая
55 г захар
1 ч.л. сол
500 г бяло пшенично брашно
1 ч.л. есенция ванилия или лимон
50 г меко краве масло
За топинга:
200 г кафява захар (много беше, макар да трябва да се поръсят обилно, и моят съвет е да видите колко броя ще получите и за всеки да предвидите по лъжичка захар, а ако е нужно ще добавите още захар смесена с брашно)
10 г бяло пшенично брашно
Във водата разтворете маята и 1 с.л. от захарта. Добавете 3-4 с.л. от брашното, разбъркайте на каша и изчакайте да втаса маята.
В купа пресейте останалото брашно, добавете солта, есенцията и захарта, втасалата мая и замесете по твърдо тесто.
На порции добавяйте последващо маслото и месете с ръце, докато тестото поеме маслото и спре да лепне. Ако лепне в повече, просто добавяйте малко брашно, докато се образува хубава мекичка еластична топка тесто.
Готовото тесто покрийте в купа с фолио за свежо съхранение и оставете да втаса на топло за поне 1 час.
След като е втасало разточете на плота с дебелина около 2 см. Изрежете с кръгла форма за сладки или чаша кръгчета и прехвърлете в намазана с мазнина тава или покрита с хартия за печене.
Оставете да втасат около 30 минути. С пръсти леко навлажнете горната част на кифличките с вода, а после поръсете със сместа от тъмно кафява захар и брашно.
Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути. Извадете и оставете 5 минути да изстинат преди да преместите в чиния или върху решетка.
Консумирайте в деня, в който са направени. Не правете много бройки.

Няма коментари: