неделя, 1 януари 2023 г.

Ливански десерт/крем -баклава - Shaabiyat


За много години! 

На всички пожелавам новата година да донесе здраве, успехи във всяко начинание, късмет и сбъднати мечти!

Много вкусен десерт от ливанската кухня приготвих за посрещане на новата 2023 година, който наподобява баклава.

Лек, ароматен и вкусен. Реших да го споделя в първия ден от новата година и си пожелавам да съм по-постоянна с блога, и дано годината ми даде възможност да опитам още много вкусотии от цял свят :)

Рецептите, които гледах, предлагат двойно количество крем и сироп за даденото количество кори, но четейки коментарите прецених, че е много, защото споделяха, че са правили още баклавички, за да оползотворят крема. А сиропирането видимо е с по около 2 лъжички за парче баклава и за да не остават продукти намалих количествата, но ако искате да са са с повече сироп, може да увеличите с 1/2 продуктите за сиропа. Кремът ще е достатъчен, тъй като не е нужно да прелива.

Рецепти гледах на видео тук: https://www.youtube.com/watch?v=UX8SJ_D15xsи в сайта по-долу и ако решите може да си я направите с пропорциите, с които е написана: https://www.cookinwithmima.com/shaabiyat-dessert/


Рецепта:

1 пакет кори за баница /може фини за баклава, може обикновени фини точени кори- 400 г


За крема:

300 мл прясно мляко

100 мл млечна сметана (може готварска 20%, може сладкарска 30 %)- ползвах готварска

60 г бяла кристална захар

1 ч.л. розова вода

1 ч.л. портокалова вода (може вместо нея да добавите сока на половин портокал при прясното мляко)

1 ч.л. захаросани портокалови кори нарязани на ситно

30 г царевично нишесте 


Сироп:

180  г бяла кристална захар

100 мл вода

1 ч.л. лимонов сок

1/2 ч.л. розова вода

1/2 ч.л. портокалова вода


140 г разтопено краве масло за намазване на корите /на доста места съветват да се смесят растителна мазнина и краве масло, или гхи, защото с два вида мазнина се получавало по-добре, отколкото само с масло. Реших все пак да ползвам само разтопено краве масло.

30 г смлени ядки шам фъстък за украса



Първо се приготвят крема и сиропа, за да може да се охладят.

За крема: 

Всички продукти /без есенциите от роза и портокал/ се смесват в тенджерка с дебело дъно. Разбъркват се хубаво с бъркалка, да се разтвори нишестето. Слага се сместа на умерен огън и се разбърква, докато кремът се сгъсти, като се внимава да не загори. Накрая се добавят ароматите и се разбърква. Готовият крем се прехвърля в купа, покрива се плътно с фолио за свежо съхранение, да полепне по крема, и се оставя да се охлади на стайна температура.

За сиропа:

В съд на котлона се смесват захарта и водата и сместа се вари 4 до 5 минути на умерен огън. Веднага се добавят ароматите и се вари още 1 минута и се сваля от котлона. Не трябва да ври повече, за да не кристализира после сиропът. Оставя се да се охлади на стайна температура.

Едва след охлаждане на крема и сиропа се пристъпва към направата на сладкиша.

Корите се подреждат една върху другуга /всичките/, като помежду се намазват с разтопено масло. Моите кори бяха 15 на брой. Взима се кора, маже се с четка с краве масло, слага се отгоре кора и така докато свършат всички кори, като най-горната кора не се маже с масло.

Вече намаслени и подредени разрежете на 4 части с остър нож по диагонал и хоризонтал. Може на по-големи парчета, може на по-малки парчета. Важно е да са нарязани на квадрати, които после да се сгънат на триъгълник. Няма да е лошо да се измерят точно, за да се образуват хубави триъгълници.

В средата на всеки квардрат се разпределя по лъжица от крема, така че да има еднакво за всички. После всяко квадратче се сгъва на триъгълник и баклавичките се подреждат в тава покрита с хартия за печене.

Пекат се 25 минути на 180 градуса. 

Изваждат се и още горещи се заливат с по 2 ч.л. от сиропа. Дори да се е сгъстил малко сиропа, това да не ви притеснява. Когато се разпредели върху горещата баклава ще се втечни. Разпределете всичкия сироп и оставете така баклавичките, докато се охладят. После преместете в сервизна чиния и поръсете върху всяка смлян шамфъстък.

Баклавичките се съхраняват открити на стайна температура. Не ги дръжте на студено. Така остават с хрупкава коричка отгоре и мек и нежен крем. Годни са около 3-4 дни. Поне така пишат. На моите днес им е трети ден и са все така хрупкави и с нежен крем.

Оставих си един край от корите, които навих на друг вид баклавички, затова насилих крема да влезе в останалите и тук-там има малко преливане :) 


Забележка:

Нямах портокалова вода, затова използвах пресен портокалов сок и вложих захаросани портокалови корички, които си направих и стават много бързо.

Кората на 1 портокал се обелва с белачка за зеленчуци. Да няма от дебелата бяла част по кората. С белачка става най-хубаво. Корите се смесват с чаша вода и се слагат в съд на котлона да заврат. След като заврат се сменя водата и така 3 пъти. На четвъртия път вече се слагат корите, чаша вода, чаша захар и се оставят да врат, докато станат прозрачни и сиропът се сгъсти. Горе долу при мен се получава за около 10-15 минути. 

Изваждат се коричките с решетъчна лъжица върху хартия за печене и се оставят да изстинат. След което се нарязват и ползват за овкусяване на сладкиши и десерти. Останалите корички може да се затворят в буркан с капачка на винт и да се съхраняват на стайна температура или в хладилник. Аз съм съхранявала и на двете места и са годни много дълго време. Захарта ги държи да не се развалят.

Измийте си хубаво преди това портокала, изчеткайте го със сода и тогава обелете кората.
Да, вари се на 3 пъти кората и се сменя водата, но все пак го изтъркайте със сода, преди да започнете да правите корите.




3 коментара:

Magi mv каза...

Страхотни изглеждат, и много апетитно,,!

Екатерина каза...

За много години, Даре! Чудни са, чудни тези баклавички, а снимката с микса от тях е неустоима! Да ти е сладка годината!

Kokona каза...

Маги, Кате, благодаря, благодаря 🙂
За много години!