вторник, 4 март 2025 г.

Бутер соленки със сирене и кашкавал


Няколко пъти правя тези соленки за поводи, като алтернатива на едни купешки, които продават в големите вериги с натурален вкус, със сирене и с кашкавал. 

Много добре ми се получават, само че са пипкава история. Това не попречи да се хвана за трети път днес и да изпека 3 тави. Пипкавостта идва с оформянето, тъй като първо нарязвам с нож за тесто ленти от разточеното тесто, в които добавям смес от сирене, кашкавал, понякога грана падано и/или извара, а после ускуквам всяка лентичка. Може да се разточи кора, да се раздели на две, в едната част да се разпредели плънката, да се покрие с втората част, да се разточи отново, да се нарежат лентички, които после се усукват, но така соленките нямат много вид на соленки с пълнеж и макар всички продукти да са еднакви, то с начина на направа нямаха тая хубава хрупкавост и в същото време не се усещаха така сирената в тях.

Рецепта:

За тестото:

150 мл прясно мляко

15 г прясна мая

1/2 ч.л. сол

1 ч.л. захар

25 г краве масло

280 г брашно


При разточване на тестото:

100 г краве масло/ между лист хартия за печене се разточва нарязано на кубчета студено краве масло във формата на квадрат /20х20 см/. Затварят се краищата хартия и маслото се поставя във фризера.


Пълнеж:

100 г настъргано краве сирене

100 г настърган кашкавал/ правила съм и с пушен кашкавал

100 г извара/ по желание, или друго сирене

30 г грана падано, пармезан


За намазване:

2 яйца

20 мл олио

сусам, маково семе, черен кимион за поръсване на соленките


Приготвяне:

Тестото може да омесите в домашна хлебопекарна, като сложите продуктите в описания ред и включите на програма тесто да омеси и втаса вътре.

Без хлебопекарна: В леко затопленото прясно мляко се разтваря маята със захарта. Добавя се размекнатото краве масло, солта и брашното и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса на топло.

Готовото тесто се разточва на голяма квадратна кора. Изважда се от фризера кравето масло, отлепва се хартията и маслото се поставя в средата на кората. Сгъва се кората от всички страни, да се образува малък квадрат. Отново се разточва, като се поръсва плота с брашно. Пак на голяма квадратна кора и пак се сгъва на квадрат. Разточва се трети път и вече всяка кора се нарязва на 4 ленти, а всяка лента на малки лентички по около 2,5 см. Във всяка лентичка по дължина се поръсва смес от сирена и се усуква на спирала, като леко се притискат краищата. 

Соленките се подреждат в тави покрити с хартия за печене. Отгоре се намазват с яйца разбити заедно с мазнината, поръсват се със семена. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, или на 200 градуса без вентилатор, за около 20 минути на тава. Следете да хванат хубав кафеникав тен.

Вкусни са както горещи, така и когато са охладени. Хрупкави и ароматни.



2 коментара:

Dani каза...

На всяка цена ще ги опитам, макар че не обичам това усукване.
Никога не ми се получава добре ;)
Пипкавото е ме плаши!

Kokona каза...

И моите не приличат на спиралки. Все тая. То при печене се губи форма, ама са вкусни.