четвъртък, 2 октомври 2025 г.

Бишкотена торта с боровинки


Семпла, лека и вкусна тора. Може да се направи с готови бишкоти, но нека са от меките бишкоти, а не савоярди.

Ето рецепта за домашни бишкоти.

За бишкотите:

3 яйца

110 г пудра захар

120 г брашно

1/2 ампула есенция ванилия

/1 с.л. пудра захар за поръсване на бишкотите/


Крем:

400 г заквасена сметана

250 г крема сирене

2 с.л. пудра захар

1/2 ампула есенция ванилия


1 ч.ч. прясно мляко за сиропиране на бишкотите


Пълнеж и украса:

1 бурканче сладко от боровинки


Бишкоти:

Първо се приготвят 2 тави за печене, покрити с хартия за печене. 

Шприц или пош за шприцоване на бишкотите, но без накрайник. 

Разделят се в две отделни напълно сухи купи белтъците и жълтъците. С половината захар се разбиват белтъците с миксер, като захарта се добавя на порции,  (за около 4 минути) до получаване на твърд сняг. А с останалата захар и ванилията се разбиват жълтъците до побеляване (около 2-3 минути).

С шпатула внимателно се смесват двете смеси, като се добавя на порции сместа с жълтъците към тази с белтъците и се загребва от дъното и се обръща отгоре с шпатулата, за да не спадне сместа. 

На 2-3 порции се добавя и брашното, като отново внимателно се разбърква с шпатулата, както при смесването на жълтъците и белтъците.

Включва се фурната да загрява на 180 градуса с горно и долно нагряване.

Готовата смес се поставя в пош и се шприцоват бишкоти в тавите за печене, на разстояние една от друга. Поръсват се отгоре леко с пудра захар.

Излизат около 24 броя бишкоти, ако се шприцоват с дължина около 10 см., но зависи и от размера на поша.

Бишкотите се пекат на средна скара между 10-12 минути.

Изваждат се, оставят се да се охладят и внимателно се отлепват.


За крема:

Смесват се в купа крема сиренето, заквасената сметана, пудрата захар и ванилията и сместа се разбърква хубаво с бъркалка.

В тава с откопчаващо се дъно се подреждат ред бишкоти напоени в прясно мляко, 1/2 крем, 2-3 пълни супени лъжици боровинково сладко. Отгоре втори ред бишкоти и крем, като по желание се оставят 2-3 с.л. от крема за измазване на тортата.

Тортата се охлажда 3-4 часа в хладилник. Изважда се, с нож се минава от вътрешната страна по ръба на ринга и се откопчава. По желание се измазва отстрани с отделения крем. Ако са останали бишкоти може да се разрежат и да се украси тортата.

Сервира се по желание с лъжица от боровинковото сладко. Не се слага предварително, защото пробива и оцветява крема.



Няма коментари: