Семпла, лека и вкусна тора. Може да се направи с готови бишкоти, но нека са от меките бишкоти, а не савоярди.
Ето рецепта за домашни бишкоти.
За бишкотите:
3 яйца
110 г пудра захар
120 г брашно
1/2 ампула есенция ванилия
/1 с.л. пудра захар за поръсване на бишкотите/
Крем:
400 г заквасена сметана
250 г крема сирене
2 с.л. пудра захар
1/2 ампула есенция ванилия
1 ч.ч. прясно мляко за сиропиране на бишкотите
Пълнеж и украса:
1 бурканче сладко от боровинки
Бишкоти:
Първо се приготвят 2 тави за печене, покрити с хартия за печене.
Шприц или пош за шприцоване на бишкотите, но без накрайник.
Разделят се в две отделни напълно сухи купи белтъците и жълтъците. С половината захар се разбиват белтъците с миксер, като захарта се добавя на порции, (за около 4 минути) до получаване на твърд сняг. А с останалата захар и ванилията се разбиват жълтъците до побеляване (около 2-3 минути).
С шпатула внимателно се смесват двете смеси, като се добавя на порции сместа с жълтъците към тази с белтъците и се загребва от дъното и се обръща отгоре с шпатулата, за да не спадне сместа.
На 2-3 порции се добавя и брашното, като отново внимателно се разбърква с шпатулата, както при смесването на жълтъците и белтъците.
Включва се фурната да загрява на 180 градуса с горно и долно нагряване.
Готовата смес се поставя в пош и се шприцоват бишкоти в тавите за печене, на разстояние една от друга. Поръсват се отгоре леко с пудра захар.
Излизат около 24 броя бишкоти, ако се шприцоват с дължина около 10 см., но зависи и от размера на поша.
Бишкотите се пекат на средна скара между 10-12 минути.
Изваждат се, оставят се да се охладят и внимателно се отлепват.
За крема:
Смесват се в купа крема сиренето, заквасената сметана, пудрата захар и ванилията и сместа се разбърква хубаво с бъркалка.
В тава с откопчаващо се дъно се подреждат ред бишкоти напоени в прясно мляко, 1/2 крем, 2-3 пълни супени лъжици боровинково сладко. Отгоре втори ред бишкоти и крем, като по желание се оставят 2-3 с.л. от крема за измазване на тортата.
Тортата се охлажда 3-4 часа в хладилник. Изважда се, с нож се минава от вътрешната страна по ръба на ринга и се откопчава. По желание се измазва отстрани с отделения крем. Ако са останали бишкоти може да се разрежат и да се украси тортата.
Сервира се по желание с лъжица от боровинковото сладко. Не се слага предварително, защото пробива и оцветява крема.
Няма коментари:
Публикуване на коментар