понеделник, 6 април 2015 г.

Козунак с дулсе де лече и тъмен шоколад



Препекох го и плетката се накъса, но въпреки това си доставих кефа да ям козунак с дулсе де лече и любимия тъмен шоколад. Опасявах се да не остане вътре суров, заради карамела, то пък се изпече страхотно, но се накъса отгоре, вероятно заради мекото тесто, което направих. И за него изпробвах нова рецепта, пак от книгата Икономия и Домакинство - 1935 г. Препекох го, макар и с фолио покрит през цялото време, но фолиото не го спря да изгори, а и доста карамел изби отгоре, може и той да е причина :)
Както и да е - вкусотия си е, затова и споделям.

Рецептата е тази:


Намалих продуктите до:
За тестото:
* 2 цели яйца + 1 жълтък (L размер)
* 60 г масло (на стайна температура)
* 100 г захар
* 100 мл прясно мляко, леко затоплено
* щипка сол
* 18 г прясна мая
* 2 ванилии
* 400 г брашно (+1-2 с.л. при нужда)

За пълнеж:
* дулсе де лече (добавях по 2 пълни ч.л. на фитил)
* 50 г тъмен шоколад нарязан на ситно


За намазване на козунака:
* разбит белтък
* захар за поръсване




Може да замесите козунака в хлебопекарната, като сложите продуктите за тестото в описания ред.
Ако нямате хлебопекарна: брашното се пресява в купа, прави се кладенче в средата.
В купичка затопляте съвсем леко млякото, добавяте маята, 1 с.л. захар и 1-2 с.л. брашно. Разбърквате и оставяте да втаса.
Втасалата мая изсипвате в кладенчето с брашното. Добавяте яйцата, размекнатото масло, захарта, щипка сол, ванилията и замесвате меко тесто. Оставяте го в купата намазано с малко олио и покрито с кърпа, да втаса и удвои обема си.



Готовото тесто разделяте на три еднакви части. Всяка една разточвате на правоъгълник, намазвате с дулсе де лече, поръсвате с шоколад и навивате на фитил. Сплитате трите фитила и слагате козунака в продълговата тавичка за кекс, покрита с хартия за печене. Намазвате съвсем леко с олио отгоре, покривате с кърпа и оставяте да втасва на топло, да изпълни тавичката.
Втасалия козунак намазвате с разбит белтък, поръсвате със захар и слагате във фурната.
Включвате на 160-170 градуса и печете около 40-45 мин (поне на мен толкова време ми отне). Покрийте козунака с лист алуминиево фолио, без да притискате, за да не изгори.
Проверявайте с клечка забодена в средата, дали е добре изпечен и ако е готов, извадете да се охлади.
След като се извади от фурната не се покрива с нищо. Като се охлади леко, се изважда от формата.

Дулсе де лече може да си купите от магазини Берьозка.
Източник: all.bg

Аз си направих дулсе де лече от подсладено кондензирано мляко на Pilos, което си купих от Lidl. Млякото е с 9% масленост. Както е затворена консервата се слага в тенджера с вода на котлона. Водата трябва да покрива консервата 1-2 пръста поне. Млякото се вари в продължение на 2-2,5 часа на умерен огън. Аз варих на 5-та степен от 6 степени на котлона. Може да сложите някаква кърпа на дъното в тенджерата, защото доста трака и подскача консервата. След като отмине времето, консервата се оставя във водата, докато се охлади. Изважда се, оставя се напълно да се охлади и се слага в хладилника.
Хубаво е дулсе де лече да се направи ден по-рано от деня, за който искате да ползвате в десерти, за да може добре да се охлади.




13 коментара:

Dani каза...

Е, отхапвам си!
Много изкусително ми действат тези козунаци винаги!
Чудесна идея за млякото и шоколада!
Прегъдка, Даре!

Таня Донева каза...

Чудесно изглежда, Даре! Не знам дали е препечен, но така ме изкуши и толкова ми стана любопитно какъв е вкусът му, че ще трябва да опитам, няма друг вариант!
Поздрави!

Bety каза...

Даре, толкова апетитно ми звучи това козуначе!
Прегръдка и слънчев Великден!

vesela каза...

Дари, чудесно изглежда, да не се заканвам, че доста рецепти набелязах и за тази година, но ми се иска да опитам и твоя!

Daniela Dineva каза...

Ех, страхотно изглеждат тези козунаци. Малко повече сладост има в дулчето, но на вкус определено трябва да се пробва.

Светлана Михайлова каза...

Ех, колко апететно изглежда. Много обичам дулсе де лече и шоколад, и козунак... Сигурна съм, че вкуса ще бъде невероятен!

Люси каза...

Даре, направо се заоблизвах като си представя комбинацията на лечето и шоколада! Супер идея и изпълнение! Поздравления, мила!

Kokona каза...

Благодаря, момичета :)
Козунакът се хареса от всички, много и то. На сладост е чудесен :)

Батето М каза...

Даре, е и аз нареждам на козуначето. Време му е...

Еoc каза...

Ох, не се издържа направо :) такива разпукани козуначета най обичам :)

Роси каза...

Дари,честит Великден!Здраве,мир,любов и светлина да ви донесе!
Страхотни козунаци направи тази година,а с тази лънка ще си го оставя за старт за следващата,много ми харесва!
Тази година на почти всички са се разкъсали плетките.При мен беше абсолютно същото положението-разду се,някои фитили започнаха да се разкъсват още при втасването,а не ми беше повече маята от обичайното,препече ми се и на мен много,въпреки,че покрих почти още бял,не знам защо стана така тази година,брашната май са много лоши и пълни с подобрители,на това го отдавам.Още при замесването не ми харесваше как се къса покрай бъркалките.Станаха конци,ама плетката пак се развали.
Весел и вкусен Великден!

Роси каза...

Дари,честит Великден!Здраве,мир,любов и светлина да ви донесе!
Страхотни козунаци направи тази година,а с тази лънка ще си го оставя за старт за следващата,много ми харесва!
Тази година на почти всички са се разкъсали плетките.При мен беше абсолютно същото положението-разду се,някои фитили започнаха да се разкъсват още при втасването,а не ми беше повече маята от обичайното,препече ми се и на мен много,въпреки,че покрих почти още бял,не знам защо стана така тази година,брашната май са много лоши и пълни с подобрители,на това го отдавам.Още при замесването не ми харесваше как се къса покрай бъркалките.Станаха конци,ама плетката пак се развали.
Весел и вкусен Великден!

Kokona каза...

Eoc, Батето, Роси, благодаря!
Христос Воскресе! :)

Роси, има нещо вярно с тия брашна. Като чета другите, почти при всеки е имало проблем. Здраве да е :) Сигурна съм, че при всички са вкусни козуначетата, макар и без форма.