неделя, 12 април 2015 г.

Козунак със заквасена сметана и пълнеж от кандирани лимонови кори с лофант и мед


Христос Воскресе! 
Здраве, мир и любов в семействата, и хармония в душите ви!



С днешната публикация ще покажа  новия пълнеж за козунак който пробвах вчера - с лимонови кандирани кори + лофант и добавен мед. Изключително вкусна и сладка комбинация. Дори ми дойде повече сладостта  - да не очаква човек :)
Направих около 12 козунака общо. Показвам снимки на разрез на 3 от тях. Точно на тези последните, които ми станаха с по-влажно тесто, ама пухкавите заминаха за приятели, а за мен си направих тези, да не остана за празниците без козунаци. Така ще е... като се зарека че ще заснема и покажа нещо ново като пълнеж, я плетката ще се скъса, я брашното ще изиграе номер, я ще го изгоря :)))) Важното е, че са вкусни, макар и по-влажни и плътни.


Козунак с лимонови кандирани кори + лофант и мед
В тази публикация ще покажа  и другите козунаци, които правих за Великден, половината по рецепта на Кулинарен еликсир и Ева Тонева за козунак със заквасена сметана, а втората част със същото тесто, но вместо със сметана, в същото количество с прясно мляко.
Много, много вкусни козунаци! Въздушни и пухкави! Ако някой все още не е изпробвал това тесто, задължително да опита :)
Пробвахме само един от козунаците, защото другите отлетяха по предназначение.


От основната рецепта си спестих някои аромати, заради пълнежите, които използвах.
Сложих в хлебопекарната:
* 3 яйца + 1 белтък (моите бяха L размер)
* 200 г заквасена сметана (или 200 мл прясно мляко)
* 150 г захар в козуначеното тесто с пълнеж от дулсе де лече и шоколад и 180 г захар в козунака с лимонови кандирани кори, който стана доста сладък
* 60 г масло + 40 мл олио
* малка щипка сол
* 25 г прясна мая
* 700-750 г брашно ( в зависимост от размера на яйцата и гъстотата на сметаната)
* 2-3 ванилии на прах за козунаците с шоколад и дулсе де лече, а за козунаците с кандирани кори - ванилия с лимон

За намазване на козунаците ползвах жълтък с прясно мляко. Поръсени са с кристална бяла захар.

Козунак с дулсе де лече и шоколад
Козунак с локум и стафиди
Козуначени рула с ябълков мармалад и стафиди



От посочената доза тесто правех по 2 козунака в кексова продълговата форма или кръгла кексова форма. Почти всички козунаци съм сплела с два фитила. Направих и няколко рула с ябълкова мармалад и стафиди - изключително пухкави и вкусни, но те първи изчезнаха и нямам снимки на разрез.

Една част от козунаците са с пълнеж от Дулсе де лече и шоколад
Втора част с пълнеж от Локум и стафиди
Трета част са оформени на Руло с пълнеж от ябълков мармалад и стафиди
И последните с пълнеж от кандирани лимонови кори + лофант и добавен мед.

Козунак с локум и стафиди

Козунак с дулсе де лече и шоколад

Козунак с кандирани лимонови кори+лофант и мед
За лимоновите кори с лофант: Обелих кората на един лимон с картофобелачката, сложих в съд на котлона с вода да заври. Смених 3 пъти водата, като последния път сложих 1 ч.ч. вода + 1 ч.ч захар (половината кафява захар, половината бяла кристална захар), добавих 2 с.л. изсушен лофант и оставих да ври около 10 мин. Сместа се сгъстява много.


Извадих коричките и лофанта на лист хартия за печене. За около 10 мин се охлаждат и втвърдяват и може да се нареждат лесно с нож или да се смелят в блендер.
При поставяне като пълнеж в козунака, намазвах фитилите с 2 чаени лъжички мед и отгоре разпределях от коричките.
Плънката ми потъна в козунака, ама изобщо не ми е важно. Вкусен и сладък е. Това е по-важно :)




 Весели празници на всички! :)



5 коментара:

Dani каза...

Воистина Воскресе, Даре!
Да сте здрави и благословени!
Козунаците ти са чудесни!
Весел празник, мила!

Таня Донева каза...

Честит празник! Желая здраве на теб и семейството ти, Даре!
Чудни козунаци и как ухаят само...

Екатерина каза...

Честит Великден, Даре! Здраве, щастие, мир, любов и благоденствие да царят в домът ви!

di_ani каза...

Воистину воскресе, Даре!
Здраве, любов и благоденствие, светли, мирни и щастливи дни!
Много красиви, цветни и майсторски козунаци - поздравления!

Роси каза...

Напълни ми душата с тези разкошни козунаци,Даре!Тази година взаимствах от теб кандираните череши с шоколада,за следващата пак си имам пълнеж за домашно-този с дулсето трябва да се опита обезателно!
И аз тази година не съм доволна от печенето,но вече бях подробна и знаеш.
Мир,светлина и надежда да има в дома ти!
С пожелание за прекрасни пролетни дни!