събота, 30 септември 2023 г.

Xuixo/ Чуйчо/Чу-чо/- виенски сладкиш от Жирона/Испания


Каталония или Каталуния (на испански: Cataluña; на каталонски: Catalunya, е автономна област на Испания, намираща се на Пиренейския полуостров. 

Нейната територия съответства в голямата си част на територията, заемана от някогашното графство Барселона. 

Xuixo / Чуйчо- Чуйшо/ е виенски сладкиш от град Жирона в Каталуния, Испания. Това е дълбоко пържен цилиндричен сладкиш, покрит със захар, пълнен с крем Каталана.

Оформянето на сладкиша наподобява навиването на кроасан, на вкус подобен на поничка, а кремът се добавя преди да се изпържи изделието.

Има легенда за появата на сладкиша, от гостуваш акробат с име el Tarlà, който се влюбва в дъщерята на местния сладкар. Докато бил в сладкарницата, за да открадне момент с любимата си, бащата се появил и акробатът трябвало да се скрие. Издал се, когато кихнал.

Хванат на място от ядосания баща, акробатът предложил брак на любимата и рецепта за сладкиш на сладкаря. Сладкишът е наречен Xuixo- произнася се чуйчо , чуй-шо. Наподобява кихането :)

Други истории твърдят, че Xuixo всъщност е изобретен от сладкаря на Gironda Emili Puig през 20-те години на миналия век, кръстен на френския choux  à la crème, но това може би е по-малко интересна история, отколкото любовната между актробата и дъщерята на сладкаря.

Xuixo е категоризиран като Producto de la Tierra / Продукт на земята/ от Министерството на земеделието, земеделието и риболова на правителството на Каталуния.


Източник на рецептата тук: https://youtu.be/uP45E7aMHCM?si=G9Rc18RKj1amBfa4

Рецепта за 12 броя:

За крема:

65 г захар

185 мл прясно мляко

65 мл течна млечна сметана

1 пръчица ванилия

малък резен лимонова кора 

малък резен портокалова кора

20 г царевично нишесте

2 жълтъка

30 г краве масло

В малка тенджерка смесваме половината прясно мляко, захарта, сметаната, пръчицата ванилия, лимоновата и портокаловата кора.

Загряваме сместа на котлона и когато се сгорещи и се разтвори захарта сваляме и прецеждаме през цедка. Връщаме млякото в тенджерата.

Смесваме жълтъците с царевичното нишесте и останалото студено мляко. Разбъркваме хубаво да се разтвори нишестето. Изсипваме сместа към млякото в тенджерата при непрекъснато разбъркваме. Връщаме сместа на котлона, на умерен огън и бъркаме, докато кремът се сгъсти. Сваляме от котлона, добавяме бучки масло и разбъркваме, да се поеме от сместа. 

Кремът сипваме в купа, отгоре покриваме плътно по крема с фолио за свежо съхранение, за да не хване коричка. Оставяме напълно да се охлади на стайна температура и преместваме в хладилника. 

Общо време за хубаво охлаждане- 3 часа.


Тесто:

90 мл прясно мляко /леко затоплено/

250-260 г бяло пшенично брашно (+ 1-2 лъжици при разточване на тестото)

щипка сол

10 г суха мая /или 20 г прясна мая/

45 г кристална захар

1 яйце

1 ч.л. ванилова есенция

15 г краве масло


кристална захар и 1 к.л. канела за овалване на сладкишите

олио за пържене

Смесваме леко затопленото прясно мляко с маслото, солта, захарта, маята, 1-2 лъжици брашно и разбъркваме сместа. Изчакваме 10-15 минути да се активира маята. Добавяме яйцето, ваниловата есенция и на порции брашно и замесваме меко тесто.

Тестото покриваме в купа и оставяме да втаса. /Моето тесто оставих за 2,5 часа, да се надигне хубаво, при температура 25 градуса/

Втасалото тесто разточваме на правоъгълник върху поръсен с брашно плот. /Може да разделите на две части и да разточите отделно. По-лесно е за оформяне/

Разрязваме на 12 триъгълника. В широката част на всеки поставяме по лъжица от крема, затваряме двата края навътре и навиваме на руло /подобно на кроасан/ Крайчето залепваме с малко вода. /Навлажнявате пръста с вода и залепвате крайчето на тестото, да не се отвори при пържене./

Сладкишите се подреждат в поднос покрит с хартия за печене или леко поръсен с брашно. Оставят се да втасат 1 час.


Пържат се в маслена баня/ поне 3 пръста олио/, в малък съд, на умерен огън. Да не е много силен, защото изгарят бързо и може да останат сурови. Може да се изпържат във фритюрник. Ако се пържат на котлон, да са максимум по 2 броя, тъй като се пържат много бързо и се налага да се обръщат в рамките на всеки 30 секунди, за да не изгорят. Пърженето на порция отнема около 2 минути, за да се изпържат хубаво и във вътрешната част. Просто се завъртат по-често, на 30 секунди, за да хванат равномерен загар.

Готовите сладкиши се изваждат в чиния покрита с домакинска хартия, за секунди, да се отцедят, и още топли се овалват в смес от бяла кристална захар и канела.

Оставят се за 5 минути, малко да се охладят и се хапват още топли.

Просто са разкошни с чаша горещо кафе!



3 коментара:

Мирослав каза...

Днес е ден за тестване :) Супер изглежда. Поздравления.



Ръкоделие.БГ - гоблени по схема

Kokona каза...

Благодаря 🙂

Анонимен каза...

Уникално е това...въпреки захарта, която може да ме откаже да го приготвя хаха Но ако не е много пипкав, ще се жертвам, отивам да чета рецептата!

Алби