събота, 30 септември 2023 г.

Пилешки дробчета тимбал / рецепта на Джулия Чайлд

Обожавам черен дроб и това беше първата рецепта, която ми излезе в черно-белите видеа на първи сезон на "The French Chef with Julia Childe"- Chicken Livers A La Francaise- https://www.youtube.com/watch?v=XC5KQ7QMt1k


Вариантите, които представи, бяха за пилешки дробчета с шалот, шунка и гъби, с бешамелов сос и пилешки дробчета тимбъл. Спрях се на втория вариант, тъй като дробчетата наподобяват пастет, но всъщност с начина на приготвяне се получава лек и нежен мус, който се гарнира със сос Аврора. Мусът може да се хапва както охладен, за мен с филийка хляб, така и топъл, сервиран като предястие.

В рецептата за соса пропуснах да добавя лъжица доматено пюре. Не е умишлено, просто го забравих. Трябваше иначе сосът да има лек розов цвят, по описание на Джулия. 

Chicken Livers A La Francaise- Пилешки дробчета тимбал




Сосът се приготвя на два етапа/ Първо се приготвя бешамел, а преди сервиране сосът се довършва с масло, подправки, доматено пюре и сметана.

Първа част:
3 ч.л. масло
4 ч.л. брашно
2 чаши прясно мляко

Загряваме маслото и запържваме брашното. Сваляме от огъня, добавяме половината прясно мляко, разбъркваме да се разтвори в него брашното и връщаме на котлона. Загряваме, докато се сгъсти. Добавяме още мляко, до желана консистенция. /Тук Джулия не добавя всичкото мляко, а съветва да се добавя на порции, до желана гъстота/

За тимбала:
2 чаши дробчета - 500 г
2 яйца
2 жълтъка
65 мл млечна сметана
60 мл бяло сухо вино, или коняк (сложих от двете по половин доза)

Краве масло за намазване на купичките

Дробчетата се поставят в блендер и се блендират.
След това се добавят яйцата и отново се блендират за 1 минута.
Следват сметаната и виното и отново сместа се блендира.
Последващо се прецежда през цедка.

Купички за крем карамел (4 -5 броя) /метални, керамични, стъклени/ се намазват обилно с масло и сместа се разпределя, като се оставя празно един пръст от върха.
Подреждаме купичките в тава и добавяме вода до средата на купичките. Загряваме тавата на котлона и когато заври водата се премества тавата в загрята фурна на 180 градуса и мусът се пече 25-30 минути. Бодва се с нож в средата и ако излезе чист мусът е готов.
Мусът може да се консумира охладен, полят с топъл сос, но може и топъл. 
Охладен наподобява пастет и е идеален намазан на филийка хляб.

Обръщаме муса в сервизна чиния. Обръща се лесно, като се мине с нож от вътрешната страна на купичката по борда, но все пак ако има затруднения, то купичката се потапя в гореща вода, да се отпусне и след това се обръща в чиния.

Втора стъпка сос:
Загряваме бешамела, към него добавяме 1-2 ч.л. краве масло, сметана до желана консистенция на соса / Добавих около 50 мл), добавяме лъжица доматена паста (целим розов цвят на соса), подправяме със сол, пипер, магданоз и див лук. Опитваме на вкус.
Заливаме тимбала с топлия сос, поръсваме с магданоз и сервираме.

Няма коментари: