Каталония или Каталуния (на испански: Cataluña; на каталонски: Catalunya, е автономна област на Испания, намираща се на Пиренейския полуостров.
Нейната територия съответства в голямата си част на територията, заемана от някогашното графство Барселона.
Xuixo / Чуйчо- Чуйшо/ е виенски сладкиш от град Жирона в Каталуния, Испания. Това е дълбоко пържен цилиндричен сладкиш, покрит със захар, пълнен с крем Каталана.
Оформянето на сладкиша наподобява навиването на кроасан, на вкус подобен на поничка, а кремът се добавя преди да се изпържи изделието.
Има легенда за появата на сладкиша, от гостуваш акробат с име el Tarlà, който се влюбва в дъщерята на местния сладкар. Докато бил в сладкарницата, за да открадне момент с любимата си, бащата се появил и акробатът трябвало да се скрие. Издал се, когато кихнал.
Хванат на място от ядосания баща, акробатът предложил брак на любимата и рецепта за сладкиш на сладкаря. Сладкишът е наречен Xuixo- произнася се чуйчо , чуй-шо. Наподобява кихането :)
Други истории твърдят, че Xuixo всъщност е изобретен от сладкаря на Gironda Emili Puig през 20-те години на миналия век, кръстен на френския choux à la crème, но това може би е по-малко интересна история, отколкото любовната между актробата и дъщерята на сладкаря.
Xuixo е категоризиран като Producto de la Tierra / Продукт на земята/ от Министерството на земеделието, земеделието и риболова на правителството на Каталуния.
Източник на рецептата тук: https://youtu.be/uP45E7aMHCM?si=G9Rc18RKj1amBfa4
Рецепта за 12 броя:
За крема:
65 г захар
185 мл прясно мляко
65 мл течна млечна сметана
1 пръчица ванилия
малък резен лимонова кора
малък резен портокалова кора
20 г царевично нишесте
2 жълтъка
30 г краве масло
В малка тенджерка смесваме половината прясно мляко, захарта, сметаната, пръчицата ванилия, лимоновата и портокаловата кора.
Загряваме сместа на котлона и когато се сгорещи и се разтвори захарта сваляме и прецеждаме през цедка. Връщаме млякото в тенджерата.
Смесваме жълтъците с царевичното нишесте и останалото студено мляко. Разбъркваме хубаво да се разтвори нишестето. Изсипваме сместа към млякото в тенджерата при непрекъснато разбъркваме. Връщаме сместа на котлона, на умерен огън и бъркаме, докато кремът се сгъсти. Сваляме от котлона, добавяме бучки масло и разбъркваме, да се поеме от сместа.
Кремът сипваме в купа, отгоре покриваме плътно по крема с фолио за свежо съхранение, за да не хване коричка. Оставяме напълно да се охлади на стайна температура и преместваме в хладилника.
Общо време за хубаво охлаждане- 3 часа.
Тесто:
90 мл прясно мляко /леко затоплено/
250-260 г бяло пшенично брашно (+ 1-2 лъжици при разточване на тестото)
щипка сол
10 г суха мая /или 20 г прясна мая/
45 г кристална захар
1 яйце
1 ч.л. ванилова есенция
15 г краве масло
кристална захар и 1 к.л. канела за овалване на сладкишите
олио за пържене
Смесваме леко затопленото прясно мляко с маслото, солта, захарта, маята, 1-2 лъжици брашно и разбъркваме сместа. Изчакваме 10-15 минути да се активира маята. Добавяме яйцето, ваниловата есенция и на порции брашно и замесваме меко тесто.
Тестото покриваме в купа и оставяме да втаса. /Моето тесто оставих за 2,5 часа, да се надигне хубаво, при температура 25 градуса/
Втасалото тесто разточваме на правоъгълник върху поръсен с брашно плот. /Може да разделите на две части и да разточите отделно. По-лесно е за оформяне/
Разрязваме на 12 триъгълника. В широката част на всеки поставяме по лъжица от крема, затваряме двата края навътре и навиваме на руло /подобно на кроасан/ Крайчето залепваме с малко вода. /Навлажнявате пръста с вода и залепвате крайчето на тестото, да не се отвори при пържене./
Сладкишите се подреждат в поднос покрит с хартия за печене или леко поръсен с брашно. Оставят се да втасат 1 час.
Пържат се в маслена баня/ поне 3 пръста олио/, в малък съд, на умерен огън. Да не е много силен, защото изгарят бързо и може да останат сурови. Може да се изпържат във фритюрник. Ако се пържат на котлон, да са максимум по 2 броя, тъй като се пържат много бързо и се налага да се обръщат в рамките на всеки 30 секунди, за да не изгорят. Пърженето на порция отнема около 2 минути, за да се изпържат хубаво и във вътрешната част. Просто се завъртат по-често, на 30 секунди, за да хванат равномерен загар.
Готовите сладкиши се изваждат в чиния покрита с домакинска хартия, за секунди, да се отцедят, и още топли се овалват в смес от бяла кристална захар и канела.
Оставят се за 5 минути, малко да се охладят и се хапват още топли.
Просто са разкошни с чаша горещо кафе!
3 коментара:
Днес е ден за тестване :) Супер изглежда. Поздравления.
Ръкоделие.БГ - гоблени по схема
Благодаря 🙂
Уникално е това...въпреки захарта, която може да ме откаже да го приготвя хаха Но ако не е много пипкав, ще се жертвам, отивам да чета рецептата!
Алби
Публикуване на коментар