вторник, 19 април 2011 г.

Шоколадов чийзкейк



Блат:
1 пакет смлени какаови бисквити (2-3 супени лъжици се оставят за украса)
125 гр краве масло
3-4 супени лъжици разбита сладка сметана или кисело мляко
100 гр натурален шоколад
20 мл олио, масло или прясно мляко

Крем:
2 пакетчета крема сирене
1 заквасена сметана - 200 гр
1 пакет кръгли какаови бисквити ( 5-6 цели бисквити се оставят за украса)
1 желатин

Заквасената сметана и крема сиренето се разбъркват добре. Бисквитите се начупват с ръце на по- едри парчета и се добавят в сместа. Желатинът се разтваря в 50 мл. студена вода за около 10 мин. и след като набъбне се разтваря на водна баня при непрекъснато бъркане, като се внимава сместа да не заври. Разтворения желатин се добавя в сместа.

Крем 2:
1 желатин
около 30 грама натурално какао на прах
500 мл разбита сладка сметана (от нея се отделя малка част за шприцоването на розите върху тортата). Останалата част се смесва с какао и се отделят 5-6 с.л. от сместа за намазване стените на тортата.

Желатинът се разтваря в 50 мл студена вода, оставя се да набъбне и се разтваря на водна баня до втечняването му. После се прибавя в останалата сметаново-какаовата смес и се разбърква внимателно с лъжица.

Украса:
100 гр. натурален шоколад
20 мл олио, масло или прясно мляко
4-5 ягоди срязани на половина
смлените бисквити
целите бисквити
отделената какаова и бяла сметана



Приготовяне блат: 1 пакет бисквити се смила с машинка. Маслото се разтапя леко и зе смесва с бисквитите. Добавят се 3-4 супени лъжици разбита сметана и се разбърква докато тестото стане на топка. В чиния за сервиране на торта се слага тортен ринг. Бисквитената смес се разстила равномерно върху него. Шоколада се разтапя на водна баня с маслото и се залива бисквитения блат.

Върху блата се изсипва първият крем. Заглажда се добре и се остава тортата за 30 мин. във фризер да стегне. През това време се приготвя втория крем по описанието. Изважда се тортата и се добавя втория крем и пак се заглажда добре. Връща се във фризера за още около 1 час да стегне. Изваждаме тортата. Внимателно с остър нож минаваме отвътре по стените на ринга за да я отлепим. Откопчаваме я и пристъпваме към украсяване.

Намазваме стените на тортата с отделената какаова сметана. От бялата сметана шприцоваме няколко розички. Разтапяме натуралния шоколад с маслото на водна баня и го изсипваме във фунийка , направена от хартия за печене на сладкиши. Отрязваме връхчето и шприцоваме шоколада по цялата торта. Поръсваме с отделените смлени бисквити, а целите срязваме внимателно с остър нож и добавяме по желание към украсата. Добавяме и половинките ягоди и тортата е готова. Добре е да престои поне 2 часа в хладилник, за да се охлади преди консумация.


Няма коментари: