4 пакета бишкоти
1 литър сладка сметана за разбиване
6 портокала (2 за шоколадовия мус, 3 за фреш –напояване на бишкотите, 1 за украса)
150 гр. захар
200 гр. тъмен шоколад с 50 % какао
100 гр. бял шоколад
50 мл. уиски
1 ванилия
200 гр. заквасена сметана
Украса:
какао (за поръсване)
резенчета портокал
За първия крем – разтапяме 200 гр тъмен шоколад на водна баня. Настъргваме кората на два портокала, смесваме я със сока от двата портокала и 150 гр. захар. Загряваме сместа на котлона и след като се разтвори захарта я изсипваме при шоколада , добавяме уискито и разбъркваме. Оставяме сместа да се охлади за кратко.
Разбиваме 1 литър сметана и я разделяме на 3 части. В едната част добавяме шоколадовата смес, в другата добавяме заквасената сметана и 1 ванилия, а в третата част добавяме разтопен и леко охладен бял шоколад. В тортена форма 26 см. с откопчаващи се стени нареждаме бишкоти , напоени във фреш портокал и слепени с шоколадово-портокаловия крем. Около тях плътно нареждаме прави бишкоти(без да сиропираме), като обикаляме формата. Върху слепените бишкоти изсипваме останалия шоколадово-портокалов крем и изравняваме. Върху него добавяме сметановия крем. Най-отгоре нареждаме легнали втори ред бишкоти напоени с фреш портокал, и върху тях изсипваме сметаната с белия шоколад, като с помощта на лъжица, или в случая плосък нож, разпределяме неравномерно сметаната и издърпваме връхчета. Откопчаваме ринга на формата, поръсваме тортата с какао, украсяваме с плодове( в случая с портокали и череши) и охлаждаме.
Няма коментари:
Публикуване на коментар