Тортата направих за рождения ден на свекърва ми, който е утре, но празнувахме по-рано. Доволна съм от резултата. Получи се много лека и приятна торта.
1 пакет обикновени бисквити - 200 г
1 пакет какаови бисквити - 200 г
500 г ягоди
1 плодово кисело мляко - ягода - 400 г
100 г течен шоколад
1 л прясно мляко
2 пудинга ванилия
2 пакетчета ванилова захар
100 г кристална захар
1 желатин на Йоткер - 10 г.
Компот от ягоди за напояване на бисквитите - около 200 мл.
800 мл прясно мляко се слага в тенджера на котлона да кипне. Пудингите се разтварят в 200 мл от студеното мляко, с добавена 100 г захар в тях и 2 пакетчета ванилова захар и сместа се изсипва при врящото мляко, като енергично се бърка до сгъстяване на крема и се отстранява от котлона.
Киселото плодово мляко се изсипва в купа. Желатинът се разтваря в 30 мл студена вода, оставя се да набъбне и след това се разтваря на водна баня докато се втечни без да завира водата и се изсипва при плодовото мляко. Разбърква се добре.
Шоколадът се слага в микровълновата за 30 секунди да се втечни леко.
Ягодите се измиват и се подсушават с кухненска хартия.
В тортена форма сърце с откопчаващ се ринг се нареждат ред напоени за кратко в компот какаови бисквити. Върху тях се изсипва 250 г от ваниловия пудинг и се нарежда втори ред напоени в компот бисквити, този път обикновените бели. Добавят се още 250 г от ваниловия пудинг и се нареждат отново какаови бисквити напоени в компот. Върху тях се изсипва плодовото мляко. Нареждат се цели ягоди - 250 г, на малко разстояние една от друга, а в разстоянията се сипва с лъжичка течен шоколад. Отгоре се нарежда отново ред обикновени бисквити напоени в компот, добавя се 250 г ванилов пудинг крем. Следва ред какаови бисквити напоени в компот и се сипва последния крем. Останалите бисквити се смилат или начукват и се поръсва тортата. Отгоре се нареждат останалите 250 г ягоди срязани на половинки. Тортата се оставя да се стегне в хладилник за 3-4 часа. Изважда се, минава се внимателно с нож от вътрешната страна на ринга по цялата торта, откопчава се и отново се оставя в хладилник. Хубаво е да престои поне 10 часа преди консумация, за да омекне хубаво.
2 коментара:
Мммм,тази торта ще е безобразно вкусна,обзалагам се!Много си падам по бисквитено кремести торти!А отдавна не съм правила,за съжаление!
Заповядай при мен за една наградка!
Хубави почивни дни ти пожелавам!
Като ти видя ягодовите сладкиши и слюнки ми потичат, ще знаеш. И ще те водя виновна като се сърбя постоянно, щото покрай тях все взимам по кило ягоди и уж все по малко, по малко и... :)
Публикуване на коментар