четвъртък, 26 май 2011 г.

Бисквитена торта сърце с ягоди

Тортата направих за рождения ден на свекърва ми, който е утре, но празнувахме по-рано. Доволна съм от резултата. Получи се много лека и приятна торта. 




1 пакет обикновени бисквити - 200 г
1 пакет какаови бисквити - 200 г 
500 г ягоди
1 плодово кисело мляко - ягода - 400 г
100 г течен шоколад
1 л прясно мляко
2 пудинга ванилия
2 пакетчета ванилова захар
100 г кристална захар
1 желатин на Йоткер - 10 г.
Компот от ягоди за напояване на бисквитите - около 200 мл.





800 мл прясно мляко се слага в тенджера на котлона да кипне. Пудингите се разтварят в 200 мл от студеното мляко, с добавена 100 г захар в тях и 2 пакетчета ванилова захар и сместа се изсипва при врящото мляко, като енергично се бърка до сгъстяване на крема и се отстранява от котлона. 

Киселото плодово мляко се изсипва в купа. Желатинът се разтваря в 30 мл студена вода, оставя се да набъбне и след това се разтваря на водна баня докато се втечни без да завира водата и се изсипва при плодовото мляко. Разбърква се добре. 

Шоколадът се слага в микровълновата за 30 секунди да се втечни леко.

Ягодите се измиват и се подсушават с кухненска хартия.



В тортена форма сърце с откопчаващ се ринг се нареждат ред напоени за кратко в компот какаови бисквити. Върху тях се изсипва 250 г от ваниловия пудинг и се нарежда втори ред напоени в компот бисквити, този път обикновените бели. Добавят се още 250 г от ваниловия пудинг и се нареждат отново какаови бисквити напоени в компот. Върху тях се изсипва плодовото мляко. Нареждат се цели ягоди - 250 г, на малко разстояние една от друга, а в разстоянията се сипва с лъжичка течен шоколад. Отгоре се нарежда отново ред обикновени бисквити напоени в компот, добавя се 250 г ванилов пудинг крем. Следва ред какаови бисквити напоени в компот и се сипва последния крем. Останалите бисквити се смилат или начукват и се поръсва тортата. Отгоре се нареждат останалите 250 г ягоди срязани на половинки. Тортата се оставя да се стегне в хладилник за 3-4 часа. Изважда се, минава се внимателно с нож от вътрешната страна на ринга по цялата торта, откопчава се и отново се оставя в хладилник. Хубаво е да престои поне 10 часа преди консумация, за да омекне хубаво.









2 коментара:

Роси каза...

Мммм,тази торта ще е безобразно вкусна,обзалагам се!Много си падам по бисквитено кремести торти!А отдавна не съм правила,за съжаление!
Заповядай при мен за една наградка!

Хубави почивни дни ти пожелавам!

Рени каза...

Като ти видя ягодовите сладкиши и слюнки ми потичат, ще знаеш. И ще те водя виновна като се сърбя постоянно, щото покрай тях все взимам по кило ягоди и уж все по малко, по малко и... :)