Ха здрасти на всички! Не съм се вясвала отдавна, заради едномесечна морска почивка на село. Не че не съм готвила, но интернета ми бе ужасен там. Не всичко удостоих със снимка , но все пак да се отчета с няколко сладкиша, а месцето, може би ще оставя за по-нататък!
Рецептата за Гараш торта взех от gaby_s, от форума Гответе с мен. Тортата стана много вкусна и съм много доволна от резултата.
Копирам рецептата:
Копирам рецептата:
Гараш
Продукти за блатовете
10 белтъка
300 г. захар
400 гр.смлени орехи
продукти за крема
300 гр. краве масло
200 гр.разтопен шоколад
6 жълтъка
100 гр.захар
0,100 л. вода
1 прах ванилия
Разбиваме белтъците на сняг. Прибавяме захарта по малко и продължаваме да разбиваме, докато сместта се сгъсти. Прибавяме и орехите. Разбъркваме добре. Разделяме сместа на 5 части, които изпичаме поотделно в тортена форма, застлана с хартия и намазана с масло. Печем в умерена фурна.
За да приготвим крема, сваряваме захарта на сироп с водата и шоколада, като бъркаме непрекъснато, за да не станат грешки/ Аз сварявам сиропа в микровълновата , прибавям начупения шоколад и връщам в микровълновата фурна. Докато сиропът е още топъл, прибавяме жълтъците. Разбъркваме добре и оставяме да изстине. Разбиваме маслото и прибавяме по малко от изстиналата шоколадова смес, в която сме сложили и ванилия. Всичко разбъркваме до пълно хомогенизиране. Слепваме внимателно блатовете с крем. Намазваме тортата отгоре и отстрани със същия крем. Украсяваме по желание.
10 белтъка
300 г. захар
400 гр.смлени орехи
продукти за крема
300 гр. краве масло
200 гр.разтопен шоколад
6 жълтъка
100 гр.захар
0,100 л. вода
1 прах ванилия
Разбиваме белтъците на сняг. Прибавяме захарта по малко и продължаваме да разбиваме, докато сместта се сгъсти. Прибавяме и орехите. Разбъркваме добре. Разделяме сместа на 5 части, които изпичаме поотделно в тортена форма, застлана с хартия и намазана с масло. Печем в умерена фурна.
За да приготвим крема, сваряваме захарта на сироп с водата и шоколада, като бъркаме непрекъснато, за да не станат грешки/ Аз сварявам сиропа в микровълновата , прибавям начупения шоколад и връщам в микровълновата фурна. Докато сиропът е още топъл, прибавяме жълтъците. Разбъркваме добре и оставяме да изстине. Разбиваме маслото и прибавяме по малко от изстиналата шоколадова смес, в която сме сложили и ванилия. Всичко разбъркваме до пълно хомогенизиране. Слепваме внимателно блатовете с крем. Намазваме тортата отгоре и отстрани със същия крем. Украсяваме по желание.
Моите промени са следните:
Тортата може да се направи, както с млечен шоколад, така и с тъмен/черен. Аз лично предпочитам тъмния шоколад със 75% какао. В случая имах млечен. Добавих в крема 3 млечни шоколада и 1 пакетче натурално какао на др. Йоткер. Маслото увеличих на 3 пакетчета - общо 375 г. и добавих 1 пакетче ванилена захар вместо ванилия.
Кремчето на пръв поглед може да изглежда малко по-рядко, но всъщност при нанасяне всичко е ОК и не се разтича. Количеството е достатъчно за тънко нанасяне, а и няма нужда да има много крем. С това количество се получава идеално.
Изпекох 6 блата вместо 5, като добавих общо 500 г смлени орехови ядки.
Тавичката ми е с диаметър 26 см. и я покрих с хартия и намазах с олио. Блатовете се пекат на 180 градуса. Отлепват се добре, без да се начупват.
За крема, сложих водата и захарта на котлона, след като завря, добавих начупения шоколад и какаото и бърках непрекъснато с лъжица. След като го махнах от котлона, добавих жълтъците един по един и бърках с бъркалка. След като изстина крема добавих размекнатото масло на стайна температура. Крема като престоя в хладилника започна да се стяга, но все пак си остана като течен. При нанасяне/намазване обаче - всичко бе добре.
Тортата може да се направи, както с млечен шоколад, така и с тъмен/черен. Аз лично предпочитам тъмния шоколад със 75% какао. В случая имах млечен. Добавих в крема 3 млечни шоколада и 1 пакетче натурално какао на др. Йоткер. Маслото увеличих на 3 пакетчета - общо 375 г. и добавих 1 пакетче ванилена захар вместо ванилия.
Кремчето на пръв поглед може да изглежда малко по-рядко, но всъщност при нанасяне всичко е ОК и не се разтича. Количеството е достатъчно за тънко нанасяне, а и няма нужда да има много крем. С това количество се получава идеално.
Изпекох 6 блата вместо 5, като добавих общо 500 г смлени орехови ядки.
Тавичката ми е с диаметър 26 см. и я покрих с хартия и намазах с олио. Блатовете се пекат на 180 градуса. Отлепват се добре, без да се начупват.
За крема, сложих водата и захарта на котлона, след като завря, добавих начупения шоколад и какаото и бърках непрекъснато с лъжица. След като го махнах от котлона, добавих жълтъците един по един и бърках с бъркалка. След като изстина крема добавих размекнатото масло на стайна температура. Крема като престоя в хладилника започна да се стяга, но все пак си остана като течен. При нанасяне/намазване обаче - всичко бе добре.
Като изключим времето за почистване и смилане на ореховите ядки, за приготвянето на цялата торта, отидоха някъде 3 часа.
Еклерова торта
За блатовете:
4 яйца, 150 г захар, 180 г брашно, 60 г меко масло, 1 бакпулвер на др Йоткер, 1 пакетче ванилена захар на др. Йоткер, 1 ч.л. какао на др. Йоткер.
Белтъците се отделят от жълтъците. Захарта се разделя на две и едната част се разбива с жълтъците, размекнатото масло и ванилената захар, а другата част се разбива с белтъците на сняг. Бъркайки в една посока с дървена лъжица, добавяме сместа с жълтъците на малки порции към белтъчната смес. На малки порции добавяме и пресятото брашно заедно с бакпулвера и какаото. Смесваме добре. В покрита с хартия за печене и намаслена тава с диаметър 26 см изсипваме сместа и печем блата на 180 градуса, като проверяваме с клечка за готовност. Изваждаме и охлаждаме на решетка. Охладения блат разрязваме на две.
Еклери: за 24 броя – за тортата са нужни около 20 броя
200 мл вода, 180 г брашно , 125 г масло , 4 яйца, щипка сол.
За еклерите: Водата се слага в тенджера, добавя се маслото и се оставя на котлона , докато маслото се разтопи и заври водата. Добавя се щипка сол и се сипва пресятото брашно наведнъж. Бърка се енергично с дървена лъжица, докато тестото започне да се отлепва от стените на тенджерата и стане на топка (около минута). Оставя се да се охлади. Едно по едно се добавят яйцата към тестото, като се бърка след всяко с дървена лъжица, докато напълно се поеме от сместа. В застлана с хартия за печене тава се нареждат на разстояние топчета от тестото с големина колкото орех. Аз оформях с помощта на 2 лъжички, но може и с ръце
Еклерите се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса, 30-35 мин на средна скара, като фурната не се отваря. Когато изтече времето, фурната се спира и се оставя леко открехната - (аз я подпирам с клечка за зъби) , и оставям еклерите вътре, докато се охладят. При мен отнема 30-40 мин. Изваждаме еклерите, цепваме ги леко, или ги разполовяваме и ги пълним с крем.
4 яйца, 150 г захар, 180 г брашно, 60 г меко масло, 1 бакпулвер на др Йоткер, 1 пакетче ванилена захар на др. Йоткер, 1 ч.л. какао на др. Йоткер.
Белтъците се отделят от жълтъците. Захарта се разделя на две и едната част се разбива с жълтъците, размекнатото масло и ванилената захар, а другата част се разбива с белтъците на сняг. Бъркайки в една посока с дървена лъжица, добавяме сместа с жълтъците на малки порции към белтъчната смес. На малки порции добавяме и пресятото брашно заедно с бакпулвера и какаото. Смесваме добре. В покрита с хартия за печене и намаслена тава с диаметър 26 см изсипваме сместа и печем блата на 180 градуса, като проверяваме с клечка за готовност. Изваждаме и охлаждаме на решетка. Охладения блат разрязваме на две.
Еклери: за 24 броя – за тортата са нужни около 20 броя
200 мл вода, 180 г брашно , 125 г масло , 4 яйца, щипка сол.
За еклерите: Водата се слага в тенджера, добавя се маслото и се оставя на котлона , докато маслото се разтопи и заври водата. Добавя се щипка сол и се сипва пресятото брашно наведнъж. Бърка се енергично с дървена лъжица, докато тестото започне да се отлепва от стените на тенджерата и стане на топка (около минута). Оставя се да се охлади. Едно по едно се добавят яйцата към тестото, като се бърка след всяко с дървена лъжица, докато напълно се поеме от сместа. В застлана с хартия за печене тава се нареждат на разстояние топчета от тестото с големина колкото орех. Аз оформях с помощта на 2 лъжички, но може и с ръце
Еклерите се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса, 30-35 мин на средна скара, като фурната не се отваря. Когато изтече времето, фурната се спира и се оставя леко открехната - (аз я подпирам с клечка за зъби) , и оставям еклерите вътре, докато се охладят. При мен отнема 30-40 мин. Изваждаме еклерите, цепваме ги леко, или ги разполовяваме и ги пълним с крем.
Крем за еклерите: 1 пудинг ванилия на др. Йоткер, 4 с.л. захар, 500 мл мляко и 1 пакетче ванилена захар на др. Йоткер. Приготвих пудинга по описанието на опаковката, като добавих и пакетче ванилена захар , за да подсиля аромата на ванилия.
Кремове за пълнеж:
1 пудинг сметана на др. Йоткер, 1 пудинг шоколад на др. Йоткер, 50 г тъмен шоколад, 1 л прясно мляко, захар на вкус – добавих по 50 г захар на всеки пудинг. Сварих ги по описание на опаковките, като в шоколадовия пудинг добавих 50 г шоколад , докато е горещ пудинга.
Шоколадова заливка:
200 г тъмен шоколад с 75% какао, 100 г масло, 2 с.л. мед, 100 мл прясно мляко, 2 с.л. какао на др. Йоткер.
Шоколадът се начупва на малки парченца и всички продукти се смесват в съд , слагат се на загрят котлон и се бъркат до получаване на гладка смес.
100 г захар се карамелизира за украса на тортата.
Кремове за пълнеж:
1 пудинг сметана на др. Йоткер, 1 пудинг шоколад на др. Йоткер, 50 г тъмен шоколад, 1 л прясно мляко, захар на вкус – добавих по 50 г захар на всеки пудинг. Сварих ги по описание на опаковките, като в шоколадовия пудинг добавих 50 г шоколад , докато е горещ пудинга.
Шоколадова заливка:
200 г тъмен шоколад с 75% какао, 100 г масло, 2 с.л. мед, 100 мл прясно мляко, 2 с.л. какао на др. Йоткер.
Шоколадът се начупва на малки парченца и всички продукти се смесват в съд , слагат се на загрят котлон и се бъркат до получаване на гладка смес.
100 г захар се карамелизира за украса на тортата.
Сглобяване:
В подходяща чиния слагаме тортен ринг с диаметър 26 см. Слагаме първия блат. Върху него нареждаме половината еклери като оставяме разстояние между тях. Заливаме ги с половината от шоколадовата заливка. Отгоре изсипваме шоколадовия пудинг и разпределяме добре. Добавяме и сметановия пудинг. Поставяме втория блат и заливаме с останалата шоколадова заливка. Нареждаме еклери отгоре и украсяваме с карамелизирана захар. Охлаждаме в хладилник – най-добре е да престои една нощ. Минаваме с нож от вътрешната страна на ринга, за да отлепим тортата и го откопчаваме.
В подходяща чиния слагаме тортен ринг с диаметър 26 см. Слагаме първия блат. Върху него нареждаме половината еклери като оставяме разстояние между тях. Заливаме ги с половината от шоколадовата заливка. Отгоре изсипваме шоколадовия пудинг и разпределяме добре. Добавяме и сметановия пудинг. Поставяме втория блат и заливаме с останалата шоколадова заливка. Нареждаме еклери отгоре и украсяваме с карамелизирана захар. Охлаждаме в хладилник – най-добре е да престои една нощ. Минаваме с нож от вътрешната страна на ринга, за да отлепим тортата и го откопчаваме.
Вариация на Тирамису
24 броя бишкоти, 250 г Маскарпоне, 100 г пудра захар
300 мл сметана за разбиване, 1 яйце
30 г топинг шоколад, 30 г Пина Колада - шоколад
30 мл тъмен ром
За напояване на бишкотите:
400 мл студено шварц кафе или еспресо
1 ампула ром на Dr. Oetker
За украса: 20 броя вишни, 20 броя ягоди поръсени с 2 пакетчета ванилена захар на Dr. Oetker и няколко зърна касис и няколко малини.
2 с.л. какао на Dr. Oetker
300 мл сметана за разбиване, 1 яйце
30 г топинг шоколад, 30 г Пина Колада - шоколад
30 мл тъмен ром
За напояване на бишкотите:
400 мл студено шварц кафе или еспресо
1 ампула ром на Dr. Oetker
За украса: 20 броя вишни, 20 броя ягоди поръсени с 2 пакетчета ванилена захар на Dr. Oetker и няколко зърна касис и няколко малини.
2 с.л. какао на Dr. Oetker
В купа смесваме яйцето, маскарпонето, пудрата захар, топинга шоколад, рома и пина коладата и разбиваме с миксер на ниска степен. Добаваме сметаната и разбиваме на по-висока степен до получаване на пухкав крем. Ампулата ром разтваряме в кафето.
В подходящ съд нареждаме12 бишкоти, като за кратко ги топваме в кафето с ром и ги слепваме една за друга с крем. Върху тях нареждаме плодове,
изравняваме с крем и поръсваме с какао. Нареждаме отгоре втори ред 12 броя напоени бишкоти в кафе с ром и слепени с крем. С останалия крем намазваме от всички страни тирамисуто. Нареждаме останалите плодове и поръсваме с какао. Оставяме сладкиша да се охлади поне 5 часа. А най-вкусен е на следващия ден.
В подходящ съд нареждаме12 бишкоти, като за кратко ги топваме в кафето с ром и ги слепваме една за друга с крем. Върху тях нареждаме плодове,
изравняваме с крем и поръсваме с какао. Нареждаме отгоре втори ред 12 броя напоени бишкоти в кафе с ром и слепени с крем. С останалия крем намазваме от всички страни тирамисуто. Нареждаме останалите плодове и поръсваме с какао. Оставяме сладкиша да се охлади поне 5 часа. А най-вкусен е на следващия ден.
И последно : Кремчета с бисквити в чаша
Нищо особено - пудинг, какаови бисквити, плодове, какао.
Толкова от мен. Слънчеви почивни дни! :)
Толкова от мен. Слънчеви почивни дни! :)
17 коментара:
Кокона,прекрасни торти!Радвам се че си тук отново!Дори последното" нищо особено",пак е вкусно и красиво!
Хубава вечер и приятно изкарване на неделния ден:)))
Всичко ми харесва! Възхищавам се на хора с търпение и талант като теб, които сътворяват подобни изкушения! Еклеровата торта ми е фаворит! Поздрави!
Катерина, Гуинет, благодаря ви момичета! Комплименти от страхотни кулинари като вас ме карат да се изчервя. Радвам се, че скромните ми "произведения" ви харесват.
Хубави почивни дни!:)
Дари, страхотни десерти си приготвила!И на мен ми е фаворит еклерова торта, отдавна и се каня :)!
Ле-лееее - тортата Гараш е ТРЕПАЧ :), а останалите торти :) изчерпа ми се речника с похвалите - прекрасни предложения - ИСКАМ ГИ ВСИЧКИТЕЕЕ :)
Имам една блог награда за теб :) заповядай при мен да си я събереш, като ти остане време: http://angellovescooking.blogspot.com/2011/08/creamy-melon-ice-cream-and-awards.html
И прекрасна седмица от мен!!
Марияна, Angellove's Cooking, благодаря ви!
Обезателно ще намина за наградата!:)))От вчера се опитвам да разгледам сладоледа, но страницата ми зарежда на половина и не иска да отвори блога. Не знам каква е причината.
Хубава седмица и на вас!:)
Дари,ти на почивката ли направи всичко това?!Лелееееееее!А браво!Торта Гараш не е сред фаворитите ми,просто не ми пасва вкуса,но пък получаваш адмирации за нея,защото си я направила много красива,а всички други предложения де да можех да ги докопам,щеше да е чудна почерпка!Особено еклеровата,ммммммм...колкото е връткава и пипкава,особено ако сам си правиш и еклерите,толкова е и вкусна,и с мнооого крем,т.е. точно за мен!
Ммммм,ще се покапя още малко ако ги съзерцавам!
Хубав,усмихнат и уютен понеделник пожелавам!
Благодаря ти, Еликсирче! Да, на почивката ги приготвих.:)
Гараш ми е любимата торта, но никога не бях я приготвяла. Тази рецепта е много сполучлива и много се радвам, че улучих точно с нея любимия вкус! С благодарности към Габи!:)))
Еклеровата торта улесних много с готовите кремчета, че ми бе достатъчно връткаво, докато направя блатовете и еклерите, но мисля че и така се получи достатъчно сладка и вкусна.
Лелеее, какви изкушения...
Безмълвна оставам. Всичко ми харесва, но еклеровата торта е великолепна!
Уауу,страхотна еклерова торта. Моя малкия син се облизва редовно пред рекламата на еклеровата торта на "Неделя",но тази не отстъпва по-нищо на тяхната. Страхотно изглежда,надявам се да успея да е приготвя,тъй като тортите не са ми голямата сила.
Невероятни сладки изкушения! Като непоправим шокохолик обаче, гараш си остава за мен най- голямото изкушение :-) Любима торта още от детските години!
Прекрасно местенце е блогът ти, Кокона!
Усмихната и спорна нова седмица!
Поздрави, Милена :-)
Благодатя ви :') Много сте мили всички:)
Милена, блогът ти е уникален, а тортите........приказни!
Удоволствие е за мен, да те срещна и в моя блог:)
Благодаря ви още веднъж:)
Неверятни торти,толкова изкусителни !Много ми допадна еклеровата ,за улеснение бих си изпекла блатовете предварително .Може ли според вас и еклерите да направя предния ден,а на другия само да сглобя тортата:)))
Хубав ден !
Ани
Никакъв проблем. Направете ги, сложете ги в кутия с плътно затварящ се капак в хладилника :)
Благодаря много за отговора !И аз като вас ще използвам готовите кремчета ,за по- сигурно в тези горещини .Много ми хареса и шоколадовата заливка и разнообразието на кремчетата.Прекрасна торта ,а и си представям колко е вкусна..
Благодаря за споделената рецепта !
Ани
Точно в горещините съм правила тази торта и аз :)
С готови кремчета става по-бързо и лесно, предвид че и еклери се пекат, и блатове. :)
Успех с направата и дано ви хареса :)
Публикуване на коментар