сряда, 26 октомври 2011 г.

Френски макарони с шоколадов крем + ликьор "Бомбардино"




Тези дни, Ирина публикува много полезно видео за направа на френски макарони. След като веднъж вече опитах по нейна рецепта да направя френски макарони, то след това видео и нейни съвети, се реших да направя отново.


Използвах посочената рецепта във видеото, но промених крема. Тъй като тези дни направих ликьор Бомбардино, по рецепта на Йоана, макар да трябва да отлежава една седмица, аз реших да го включа в шоколадовия крем.

Според мен макароните този път ми се получиха. :))) Точно 16 минути печене, точно на 150 градуса, макар предния път на тази температура и време да не станаха толкова сполучливи като днешните.


Моите макарони са светли, понеже използвах едно по-светло какао, че свърши натуралното тъмно.

Ще им хвана цаката, няма къде да идат.:)))) Всичко си зависи от печката , а с нея ще се разберем някак, знам!:))) Макароните ми са с различна големина, че този път не очертах кръгчета. Честно казано, не очаквах да се получат! :))) Дори след като ги изпекох, тогава започнах да приготвям крема - за по-сигурно. :)

Рецепти няма да пиша, а ви пращам в блога на Ирина тук:
http://sunshineskitchen.com/chocolate-and-chestnuts-macarons/

А ликьор "Бомбардино" може да видите как се приготвя тук:
http://www.kulinarno-joana.com/2010/01/home-made-bombardino/



За крема ми бяха нужни:
150 мл сладка сметана за разбиване
150 г тъмен шоколад
50 мл ликьор Бомбардино

Начупих шоколада в купа, сложих го за минутка в микровълновата, докато се размекне. Добавих студен ликьора и разбърках с дървена лъжица. След като шоколада пое ликьора, добавих студена сметана и разбих с миксер.

А ето и още снимки:








Весел ден на всички и честит празник на празнуващите днес! На именниците пожелавам, много здраве, пак здраве и най-вече да са живи и здрави и много, много щастливи!:)

14 коментара:

Meiche каза...

Тц, тц, нямаш спирка! Страхотно изглеждат!

Kokona каза...

Мерси, Мейче:)

Angellove's Cooking каза...

Мммм, чудни са макаронките ти!! Аз още не съм се престрашила да пробвам :))

Unknown каза...

Даре,страхотни са станали!Красиви и вкусни,само да ги схрускаш мммм....

Роси каза...

Дари,направо ще ме побъркате с Ирка с тези прекрасни макарони!Точно днес и аз прегледах видеото,и си промених тотално представата,не било чак толкова страшно приготвянето им!
Твоите са прекрасни!
А снимката в чашата е много яка!
Ох,как ми се иска поне едничко сегаааа!
Хубав празник пожелавам!

Pavlina Petkova каза...

Браво, браво и аз съм им мераклия, но само чакам повода, не мисля, че е толкова трудно като имаш точните указания се получава, получили са се страхотно!

Kokona каза...

Благодаря ви!:)

Да, Павлина, не е трудно, но при мен трудността идваше от печката. Пече по-особено и предния път не ги налучках добре, за да се образуват полички. :)

Milena каза...

Някакъв опасен "макаронен вирус" върлува явно, че в доста блогове само макарони виждам :-) Чудесно си се справила, а този крем звучи фантастично!

Поздрави, Милена :-)

ellyganova каза...

Чудесно изглеждат!
Много обичам макарони и все се каня да пробвам сама да си направя, но още не съм се престрашила.
Но в скоро време, ще опитам.
Поздрави и хубав ден!

Moni каза...

Ох, Дари, аз отдавна въздишам по тях и все още ми се струват висш пилотаж. Но май ще трябва да опитам в най-скоро време, че то не се издържа,толкова изкусителни предложения като твоите.:-)))
Перфектни са ти се получили! Поздравления!
Когато имаш време, намини през блогчето ми, там има изненада за теб!
Очаквам те!:-))
Сърдечни поздрави и хубави почивни дни!

Kokona каза...

Благодаря ви! Мони, благодаря за наградата!:)

Гуинет каза...

Аз като почетен член на клуба "Не правя макарони" мога само да се възхищавам на показанато тук. Сигурна съм че, са вкусни и неустоими, но имам огромен респект към белтъчното тесто. Чудесни макарони! Поздрави!

Ирина каза...

Прекрасно си се справила с макароните! Радвам се, че видеото ми ти е помогнало :)

Kokona каза...

Гуинет, Ирина, благодаря!:)

Ирина, видеото наистина е много полезно! Още една доза направих по тази рецепта с 90 г белтъци и пак се получиха макароните. Вече само по тази рецепта ще ги правя. Този път и тъмно какао сложих, та станаха кафевички. И тях ще пусна тия дни, че не съм ги показвала! Още веднъж благодаря!:)