петък, 2 март 2012 г.

Торта Матерхорн / Matterhorn cake



От около година ме е осенила идея да направя торта по любим коктейл, който за пръв път опитах работейки като барман 2001 г, и ако преди не срещах рецепта в интернет (търсих да видя, дали няма) , то тия дни видях, че вече се предлага торта Матерхорн в чужбина ( а може и преди да съм пропуснала), но рецепта така и не открих.:) Ако някой намери, моля да сподели! :)


Импровизирах си една, първоначално естествено идеите бяха съвсем различни - знаете, в последствие се получи нещо коренно различно от началната идея, но въпреки всичко ще споделя резултата.
Лека торта, не много сладка, но е точно по мой вкус.:)
Обичам да правя торти, но рядко ги хапвам - обикновено опитвам и след като ми дойде в повече захарта, от сладост я оставям. Обаче, ако преобладава тъмен шоколад и се използва по-малко захар, това е моята торта.:)
Първоначално имах идеи именно за такава торта, в последствие се получи точно обратното. И все пак - харесвам си я, а който иска да експериментира с коктейла, може да си направи различна ;)



Съставките на коктейла са - Бейлис, Калуа и Бананов ликьор, сервира се на пластове с много лед:) Аз лично си го разбърквам и го обожавам сервиран в голяма конячна чаша с много лед. :)

Ето и моя вариант:

За блата:
6 яйца (престояли около 2 часа на стайна температура)
180 г захар
2 ванилии
150 г брашно
60 г тъмно какао
30 г масло

Включваме фурната да загрява на 180 градуса без вентилатор.
Покриваме с хартия за печене тавичка с откопчаващо се дъно с диаметър 26 см. , и намасляваме хартията и стените на формата.

Слагаме в купа яйцата, захарта и ванилиите и разбиваме с миксер на най-висока степен, докато захарта се разтвори добре. Добавяме на малки порции пресятото брашно и какаото, и на финала разтопеното масло, но не горещо.

Изсипваме сместа в тавичката, разпределяме добре и слагаме да се пече, за около 40 мин. или докато клечка забодена в центъра на блата не излезе суха.
Изваждаме готовия блат и оставяме напълно да се охлади върху решетка. След като е готов го разрязваме на две.




 Хм... при моя са останали частици брашно. :)

Калуа крем:

100 мл сладкарска сметана
100 г Milka Noisette шоколад
300 мл прясно мляко
1 крем Йотис ванилия
1 к.л. ситно смляно ароматно кафе - арабика
1 с.л. какао
1 пакетче ванилена захар
30 мл Калуа

Крем Йотис разбиваме заедно с прясното мляко с миксер за 2 мин.
Шоколадът се разтопява в купа на водна баня и след като е готов към него се добавя калуата,  сметаната, ванилията, кафето и какаото и се разбърква с лъжица, докато се получи хомогенна смес. Двата крема се смесват и се разбъркват добре.

За сиропиране на долния блат - 20 мл Калуа, 30 мл шварц кафе, или по-слабо еспресо.

Слагаме долната отрязана част на блата в сервизна чиния, сиропираме с кафето и калуата, нанасяме готовия крем и изравняваме добре. Оставяме в хладилник, докато приготвим следващия крем.

Бейлис крем

80 мл сладкарска сметана
50 мл кондензирано мляко с висока масленост
50 г бял шоколад Milka
1 крем Йотис
300 мл прясно мляко
50 мл бейлис
1 к.л. какао
1/2 пакетче желатин на д-р Йоткер

Разтваряме желатина в 30 мл студена вода и оставяме да набъбне.
Начупваме шоколада в купа и за кратко разтопяваме на водна баня. Добавяме бейлиса, какаото,  кондензираното мляко и сметаната и разбъркваме добре, докато се получи гладка маса.
Крем Йотис разбиваме с прясното мляко, за около 2 мин. и смесваме двата крема.
Загряваме желатина на водна баня, докато се разтопи, но не трябва да завира, а за съвсем кратко, около минута -  добавяме го в крема, разбъркваме добре и нанасяме върху Калуа крема. Разпределяме и заглаждаме добре.
Поставяме тортата отново в хладилника и приготвяме третия крем.

Бананов крем

200 г заквасена сметана
2 банана
100 г бял шоколад Milka
2 ванилии
1/2 пакетче желатин на д-р Йоткер

За сиропиране на горния блат - 30 мл бял ром

Разтваряме желатина в 30 мл студена вода и оставяме да набъбне.
Бананите нарязваме на малки кубчета, смесваме със заквасената сметана и ванилията и разтопен на водна баня бял шоколад.
Разтопяваме желатина на водна баня за около минута и го смесваме с крема. Разбъркваме добре и изсипваме сместа върху Бейлис крема. Разпределяме и изравняваме.

Отгоре поставяме втория блат, сиропираме с ром и оставяме тортата за 2 часа да стегне в хладилника.

Тортата украсяваме с 300 мл разбита сладкарска сметана и 100 г начупен тъмен шоколад.
Идеята за украсата видях в интеренет на предлаганата за продажба торта - Matterhorn cake, но реших да имитирам връх Матерхорн ;)

Ами, това е!
На четене виждате, че почти няма захар, и да знаете, че ако решите да опитате, може да не ви е много сладка! При нас се изядоха всички парченца, което рядко се случва при сладка торта след тежка вечеря :)
Който желае, може да вмъкне пудра захар в крема, или изцяло да импровизира с тортата. :)

И...
Честита Баба Марта на всички!
Много здраве и много късмет!:)







33 коментара:

Milena Poptoleva каза...

Еееееее Коконче,голям майстор си..Браво!Превъзходна и толкова изкусителна торта!Чудна!

Mарияна каза...

Дари, тортата е уникална има ли ликьорчета там съм!
Поздрави!

Мира каза...

Тортата е чудесна!Толкова добре са очертани пластовете...сочна и със сигурност много вкусна!
Поздрави и приятна вечер!

Черпак с мерак каза...

оххх..направо е неустоима тази торта ...много красива и примамлива.
Прегръдки мила и хубави почивни дни.

Мъх каза...

Коконче, аз харесах това което предлагаш, като внеса само едно допълнение- захар;)
Много обичам сладко и някак си не ми иде отвътре да ям несладко сладко;)
Но снимките са чудесни и бих се възползвала от рецептата ти.
Хубав уикенд ти желая!

pep-4o каза...

Дареее, много сметанова и креместа торта!
Как ми ляга на сърцето, да знаеш!
А тук едни... капризи.. само шоколад, шоколад и пак шоколадова да е.

Ти нова доза Бейлис ли ще правиш сега :))
Дано някой ти помогне в търсенето.
Поздрави и хубави събота и неделя!

Kokona каза...

Благодаря, момичета! :*
Мъхче, слагай смело захар, мен не ме гледай - аз съм странен модел :Р
Пепи, не съм правила Бейлис, купих си за тортата :Р

Екатерина каза...

Чудна е, чудна!!! Точно по мой вкус! И аз не си падам по прекалено сладките и тежки торти. Хапвам, но по малко:) Браво, поздравления! Честит 3 март!

di_ani каза...

Дари, много изкушения си приготвила -
апетитни банички, свежарски "прасковки" и неустоима торта.
Чудесна рецепта за разкош от сметана и шоколад с аромати -
страхотна е, прекрасен разрез!
Сърдечни поздрави и усмихнати мартенски дни, Диана

Нели каза...

С толкова много кремове!М-м-м-м!Трябва да пробвам всеки един,много ми допаднаха!

Tonchita каза...

Изглежда божествено,тази торта.Със кондензирано мляко,бял шоколад че и със бананче.Благодаря за рецептата.Много ми хареса,като цяло :) Хубав ден ти желая,Дарина :)

Vili Konova каза...

Даваш ли си сметка, че си сътворила уникална торта!
Браво, Кокона,продължавай да експериментираш!
Слънце и усмивки през новата седмица ти желая!

Живка каза...

Даре,само за мене е....обичам тортички....Твоята е неустоима!
Хубав ден!

Роси каза...

Щом е умерено сладка брой ме и мен!Никак не понасям,а и не правя десерти,от които със зор ще изям едно парче.
Много ми харесва твоята, Даре,с ликьорите и рома ще е супер ароматна,сочна,а с толкова много крем и плодове.....перфектна за моите критерии!
Честита Баба Марта и 3-ти март/малко окъснявам,ама.../!

Хубава неделя ти желая!

Габриела Павурджиева каза...

Уха,как ми се прияде...
Поздравления

ellyganova каза...

За мое съжаление, не съм опитвала този коктейл, но ще се оглеждам за него по заведенията. Много съм заинтригувана!
А тортата, е истински шедьовър! Сигурна съм, че вкусът е прекрасен, съдейки по съставките. Толкова много труд е вложен в нея. Много би ми се искало да я направя някой път. И ако имам достатъчно време, със сигурност ще я направя.
Поздрави!

Роси каза...

Даре,честит празник!Най-сърдечни пожелания за много обич,щастие,усмивки и ведро настроение!

Albena Weibel каза...

Хеййййй.... Коконче, честит 8 март! Желая ти един невероятно красив празник! Бъди заобиколена с много любов и обич!!! Бъди много силна и щастлива жена!!!
Невероятна тортичка си направила! Изглежда вълшебно!
Прегръщам те силно!

на гости в моята кухня /Mim's sweet things каза...

леле влюбих се от пръв поглед,невероятна торта,мечта
поздравления получила се е разкошна торта,обожавам банани,обожавам бейлис и с ръка на сърцето казвам,че това е моята торта
жалко,че няма да я пробвам :((
честит 8-ми март (с малко закъснение,но от сърце) Коконче
много любов и късмет

Unknown каза...

Шеметно красива и много вкусна торта! Поздравления за избора и благодаря за представянето, на мен ми е много полезно това подробно описание :)

Kokona каза...

Благодарности, мила!:)

Kokona каза...

Благодаря ти!:)

Kokona каза...

Благодарности, мила!

Kokona каза...

Благодаря, Еликсирче :*

Kokona каза...

Ели, опитай коктейла. Страхотен е! :)

Kokona каза...

Благодаря!:)

Kokona каза...

:*

Kokona каза...

Благодаря!:) Засрамих се :')

Kokona каза...

Радвам се, че ти харесва:) Благодаря ти!:)

Kokona каза...

Благодаря, Диани!:)

Kokona каза...

Благодаря ти!:)

Kokona каза...

Мерси, мила!:)

Diana Stoyanova каза...

Много креместа торта, супер! Трябва да се пробва :). Благодаря за споделената рецепта!