петък, 2 март 2012 г.
Торта Матерхорн / Matterhorn cake
От около година ме е осенила идея да направя торта по любим коктейл, който за пръв път опитах работейки като барман 2001 г, и ако преди не срещах рецепта в интернет (търсих да видя, дали няма) , то тия дни видях, че вече се предлага торта Матерхорн в чужбина ( а може и преди да съм пропуснала), но рецепта така и не открих.:) Ако някой намери, моля да сподели! :)
Импровизирах си една, първоначално естествено идеите бяха съвсем различни - знаете, в последствие се получи нещо коренно различно от началната идея, но въпреки всичко ще споделя резултата.
Лека торта, не много сладка, но е точно по мой вкус.:)
Обичам да правя торти, но рядко ги хапвам - обикновено опитвам и след като ми дойде в повече захарта, от сладост я оставям. Обаче, ако преобладава тъмен шоколад и се използва по-малко захар, това е моята торта.:)
Първоначално имах идеи именно за такава торта, в последствие се получи точно обратното. И все пак - харесвам си я, а който иска да експериментира с коктейла, може да си направи различна ;)
Съставките на коктейла са - Бейлис, Калуа и Бананов ликьор, сервира се на пластове с много лед:) Аз лично си го разбърквам и го обожавам сервиран в голяма конячна чаша с много лед. :)
Ето и моя вариант:
За блата:
6 яйца (престояли около 2 часа на стайна температура)
180 г захар
2 ванилии
150 г брашно
60 г тъмно какао
30 г масло
Включваме фурната да загрява на 180 градуса без вентилатор.
Покриваме с хартия за печене тавичка с откопчаващо се дъно с диаметър 26 см. , и намасляваме хартията и стените на формата.
Слагаме в купа яйцата, захарта и ванилиите и разбиваме с миксер на най-висока степен, докато захарта се разтвори добре. Добавяме на малки порции пресятото брашно и какаото, и на финала разтопеното масло, но не горещо.
Изсипваме сместа в тавичката, разпределяме добре и слагаме да се пече, за около 40 мин. или докато клечка забодена в центъра на блата не излезе суха.
Изваждаме готовия блат и оставяме напълно да се охлади върху решетка. След като е готов го разрязваме на две.
Хм... при моя са останали частици брашно. :)
Калуа крем:
100 мл сладкарска сметана
100 г Milka Noisette шоколад
300 мл прясно мляко
1 крем Йотис ванилия
1 к.л. ситно смляно ароматно кафе - арабика
1 с.л. какао
1 пакетче ванилена захар
30 мл Калуа
Крем Йотис разбиваме заедно с прясното мляко с миксер за 2 мин.
Шоколадът се разтопява в купа на водна баня и след като е готов към него се добавя калуата, сметаната, ванилията, кафето и какаото и се разбърква с лъжица, докато се получи хомогенна смес. Двата крема се смесват и се разбъркват добре.
За сиропиране на долния блат - 20 мл Калуа, 30 мл шварц кафе, или по-слабо еспресо.
Слагаме долната отрязана част на блата в сервизна чиния, сиропираме с кафето и калуата, нанасяме готовия крем и изравняваме добре. Оставяме в хладилник, докато приготвим следващия крем.
Бейлис крем
80 мл сладкарска сметана
50 мл кондензирано мляко с висока масленост
50 г бял шоколад Milka
1 крем Йотис
300 мл прясно мляко
50 мл бейлис
1 к.л. какао
1/2 пакетче желатин на д-р Йоткер
Разтваряме желатина в 30 мл студена вода и оставяме да набъбне.
Начупваме шоколада в купа и за кратко разтопяваме на водна баня. Добавяме бейлиса, какаото, кондензираното мляко и сметаната и разбъркваме добре, докато се получи гладка маса.
Крем Йотис разбиваме с прясното мляко, за около 2 мин. и смесваме двата крема.
Загряваме желатина на водна баня, докато се разтопи, но не трябва да завира, а за съвсем кратко, около минута - добавяме го в крема, разбъркваме добре и нанасяме върху Калуа крема. Разпределяме и заглаждаме добре.
Поставяме тортата отново в хладилника и приготвяме третия крем.
Бананов крем
200 г заквасена сметана
2 банана
100 г бял шоколад Milka
2 ванилии
1/2 пакетче желатин на д-р Йоткер
За сиропиране на горния блат - 30 мл бял ром
Разтваряме желатина в 30 мл студена вода и оставяме да набъбне.
Бананите нарязваме на малки кубчета, смесваме със заквасената сметана и ванилията и разтопен на водна баня бял шоколад.
Разтопяваме желатина на водна баня за около минута и го смесваме с крема. Разбъркваме добре и изсипваме сместа върху Бейлис крема. Разпределяме и изравняваме.
Отгоре поставяме втория блат, сиропираме с ром и оставяме тортата за 2 часа да стегне в хладилника.
Тортата украсяваме с 300 мл разбита сладкарска сметана и 100 г начупен тъмен шоколад.
Идеята за украсата видях в интеренет на предлаганата за продажба торта - Matterhorn cake, но реших да имитирам връх Матерхорн ;)
Ами, това е!
На четене виждате, че почти няма захар, и да знаете, че ако решите да опитате, може да не ви е много сладка! При нас се изядоха всички парченца, което рядко се случва при сладка торта след тежка вечеря :)
Който желае, може да вмъкне пудра захар в крема, или изцяло да импровизира с тортата. :)
И...
Честита Баба Марта на всички!
Много здраве и много късмет!:)
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
33 коментара:
Еееееее Коконче,голям майстор си..Браво!Превъзходна и толкова изкусителна торта!Чудна!
Дари, тортата е уникална има ли ликьорчета там съм!
Поздрави!
Тортата е чудесна!Толкова добре са очертани пластовете...сочна и със сигурност много вкусна!
Поздрави и приятна вечер!
оххх..направо е неустоима тази торта ...много красива и примамлива.
Прегръдки мила и хубави почивни дни.
Коконче, аз харесах това което предлагаш, като внеса само едно допълнение- захар;)
Много обичам сладко и някак си не ми иде отвътре да ям несладко сладко;)
Но снимките са чудесни и бих се възползвала от рецептата ти.
Хубав уикенд ти желая!
Дареее, много сметанова и креместа торта!
Как ми ляга на сърцето, да знаеш!
А тук едни... капризи.. само шоколад, шоколад и пак шоколадова да е.
Ти нова доза Бейлис ли ще правиш сега :))
Дано някой ти помогне в търсенето.
Поздрави и хубави събота и неделя!
Благодаря, момичета! :*
Мъхче, слагай смело захар, мен не ме гледай - аз съм странен модел :Р
Пепи, не съм правила Бейлис, купих си за тортата :Р
Чудна е, чудна!!! Точно по мой вкус! И аз не си падам по прекалено сладките и тежки торти. Хапвам, но по малко:) Браво, поздравления! Честит 3 март!
Дари, много изкушения си приготвила -
апетитни банички, свежарски "прасковки" и неустоима торта.
Чудесна рецепта за разкош от сметана и шоколад с аромати -
страхотна е, прекрасен разрез!
Сърдечни поздрави и усмихнати мартенски дни, Диана
С толкова много кремове!М-м-м-м!Трябва да пробвам всеки един,много ми допаднаха!
Изглежда божествено,тази торта.Със кондензирано мляко,бял шоколад че и със бананче.Благодаря за рецептата.Много ми хареса,като цяло :) Хубав ден ти желая,Дарина :)
Даваш ли си сметка, че си сътворила уникална торта!
Браво, Кокона,продължавай да експериментираш!
Слънце и усмивки през новата седмица ти желая!
Даре,само за мене е....обичам тортички....Твоята е неустоима!
Хубав ден!
Щом е умерено сладка брой ме и мен!Никак не понасям,а и не правя десерти,от които със зор ще изям едно парче.
Много ми харесва твоята, Даре,с ликьорите и рома ще е супер ароматна,сочна,а с толкова много крем и плодове.....перфектна за моите критерии!
Честита Баба Марта и 3-ти март/малко окъснявам,ама.../!
Хубава неделя ти желая!
Уха,как ми се прияде...
Поздравления
За мое съжаление, не съм опитвала този коктейл, но ще се оглеждам за него по заведенията. Много съм заинтригувана!
А тортата, е истински шедьовър! Сигурна съм, че вкусът е прекрасен, съдейки по съставките. Толкова много труд е вложен в нея. Много би ми се искало да я направя някой път. И ако имам достатъчно време, със сигурност ще я направя.
Поздрави!
Даре,честит празник!Най-сърдечни пожелания за много обич,щастие,усмивки и ведро настроение!
Хеййййй.... Коконче, честит 8 март! Желая ти един невероятно красив празник! Бъди заобиколена с много любов и обич!!! Бъди много силна и щастлива жена!!!
Невероятна тортичка си направила! Изглежда вълшебно!
Прегръщам те силно!
леле влюбих се от пръв поглед,невероятна торта,мечта
поздравления получила се е разкошна торта,обожавам банани,обожавам бейлис и с ръка на сърцето казвам,че това е моята торта
жалко,че няма да я пробвам :((
честит 8-ми март (с малко закъснение,но от сърце) Коконче
много любов и късмет
Шеметно красива и много вкусна торта! Поздравления за избора и благодаря за представянето, на мен ми е много полезно това подробно описание :)
Благодарности, мила!:)
Благодаря ти!:)
Благодарности, мила!
Благодаря, Еликсирче :*
Ели, опитай коктейла. Страхотен е! :)
Благодаря!:)
:*
Благодаря!:) Засрамих се :')
Радвам се, че ти харесва:) Благодаря ти!:)
Благодаря, Диани!:)
Благодаря ти!:)
Мерси, мила!:)
Много креместа торта, супер! Трябва да се пробва :). Благодаря за споделената рецепта!
Публикуване на коментар