Мисля, че 2009 година.
Необходими продукти:
За блатовете:3 яйца, 180 г брашно, 220 г захар, 1 пакетче бакпулвер, 50 мл фреш от портокал, 30 мл коняк, 60 г масло, 60 г тъмен шоколад, 3 ч.л. какао, 3 ванилии, 1 к.л. сол. Крем:
150 гр. тъмен шоколад, 1 с.л. какао, 150 гр. масло, 400 мл. течна сметана, 1 с.л. коняк, 1 с.л. желатин,накиснат в 3 с.л. вода и разтопен на водна баня или МВ, 1/2 чаша пудра захар.
2 крем - 250 мл прясно мляко, 80 г масло, 1 крем ликьор на Стил Долче.
Сироп: по избор- компот, или захарен сироп.
Глазура: 100 г тъмен шоколад, 30 г масло, 80 мл сметана, 2 с.л мед.
Украса: марципан и захарни перли.
Начин на приготвяне:
Смесват се брашното, бакпулверът, солта, ванилията.
Яйцата се разбиват със захарта,сока и коняка, добавя се разтопеното с шоколада и какао масло.
Добавят се пресятото брашно със смеските и всичко добре се разбърква.
Тестото се разделя на 3 части и всяка една се изсипва във форма с хартия с диаметър 26 см и се пече около 8-10 мин.
Готовият блат се охлажда и оставя да изстине.
За крема:
Разтопяват се на водна баня или в МВ шоколада с 2 с.л. сметана, какаото и захарта.
Сметаната и маслото се разбиват поотделно на пяна.
Смесват се внимателно всички съставки, добавя се коняка и се налива разтопения, но леко охладен желатин.
Изчаква се леко да стегне крема.
Втория крем: Прахообразният крем се сипва в студеното прясно мляко и се разбива с миксер. Добавя се размекнатото масло, и се разбива още 1 мин.
За глазурата- всички съставки се смесват в съд и се загряват на котлона, като се бърка до получаване на хомогенна смес. Тортата се сглобява в тортена откопчаваща се форма, като се сиропира първият блат, намазва се с шоколадовия крем, поставя се вторият блат, сиропира се и се намазва с крем ликьор. Слага се третият блат и тортата се оставя да се охлади за 2-3 часа. Изважда се, откопчава се и се залива с шоколадовата заливка. Изравнява се добре с широк нож. Украсява се с марципанови цветя и захарни перли.
Няма коментари:
Публикуване на коментар