четвъртък, 20 юни 2013 г.

Хляб от лимец ( с тесто замесено в хлебопекарната)




Реших този път да опитам да направя хляб само от брашно от лимец.
Мисля, че се получи добре и беше вкусен.
Не бухна като хляба от типово брашно и брашно от лимец, ронлив е, но все пак външния вид на хляба не ми е толкова важен. Здравето ми е по-важно. :)
Както и предния път, така и сега, ползвах рецептата за френски хляб в хлебопекарна, като бялото брашно е заменено с брашно от лимец.
Оставям пекарната да ми омеси тестото, изваждам го, оформям и слагам в тавичка. Оставям да втаса и пека във фурната на 200 градуса 45 мин.
Разбира се, че тестото може да се омеси и на ръка. Става буквално за 5 мин. :)
Просто се смесват течните съставки ( вода и мазнина) с маята, захарта, солта и постепенно се добавя брашно, и се замесва тесто.




Рецептата:
* 250 мл вода
* 8 г заводска мая от калъп ( или 20 г кубче мая) или 1 ч.л. суха мая
* 1 ч.л. сол
* 1 и 1/2 с.л. захар
* 2 с.л. олио/зехтин
* 450 г брашно от лимец ( в случая двузърнест лимец)

Приготвяне:
* Продуктите се слагат в описания ред в контейнера на хлебопекарната. Маята не се активира предварително. Ако ползвате суха мая я сложете най-отгоре след брашното.
* Меси се на програма тесто. Моята пекарна е Мулинекс с една бъркалка. Първоначално меси 20 мин и после втасва 1 час и 10 мин ( с едно, две разбърквания). Изваждам тестото веднага след като приключи месенето, с намаслени с мазнина ръце.
* В намаслена с мазнина тавичка или покрита с хартия за печене ( по-добре втория вариант) се слага оформеното тесто на хляб. Оставя се да втаса на стайна температура или във фурната ( без да се включва).
* Фурната се включва на 200 градуса и хлябът се пече около 45 мин.







Опитайте! Много вкусен хляб се получава :)


14 коментара:

Dani каза...

Дари, хлябът ти изглежда чудесно!
Ще трябва да опитам вкуса на лимеца :)

Вики каза...

Кокона, ти си предизвикана :)
Заповядай тук да се запознаеш с предизвикателството: http://vaklina.blogspot.com/2013/06/vikis-blog.html

Unknown каза...

Здравейте,
рецептата ви изглежда освен вкусна, но и лесна. Ще се опитам за пръв път да направя хляб от лимец, купих се вече брашно за целта.
Имам лаичен въпрос - би ли могло хляба да си стане във хлебопекарната изцяло, т.е. да не го вадя след замесването и да го пека във фурна? Т.е. какво е предимството на варианта в рецептата ви?
Благодаря ви и поздрави за блога :-)

Kokona каза...

Здравейте! :)
Относно това, дали хлябът може да се изпече в хлебопекарната, опитът при мен беше неуспешен. Извадих твърд и тежък хляб.
Не знам на какви градуси пече самата хлебопекарна, затова предпочитам да контролирам процеса като изпека хляба във фурната и проверявам периодично за готовност. :)
Не че този хляб е пухкав и мек - това няма как да стане с брашно само от лимец, но определено е по-мек и приятен, от този който изкарах от хлебопекарната.
Ако опитате, моля споделете резултат. Може аз да не съм успяла да го направя :)

Unknown каза...

Благодаря много, първият ми опит ще бъде по вашата рецепта. Ако реша да рискувам с хлебопекарната ще споделя. Благодаря, че споделихте опита си :-)

Unknown каза...

Здравейте отново Кокона,
благодаря за страхотната рецепта. Направих хляба точно по рецептата и стана прекрасен. Моята хлебопекарна е същата марка, така че следвах стъпките. Времето за втасване беше около час. Вкусът е плътен и хляба е много защищащ.
Поздрави и пожелания за нови кулинарни и не само постижения :-)

Kokona каза...

Много благодаря за пожеланията и благодаря, че споделихте резултата от направата на хляба :)
Хубав и усмихнат ден! :)

Анонимен каза...

Рецептата е супер, аз меся тестото на ръка, тъй като нямам пекарна и пак става чудесно.

Gery T. каза...

От една година вече си правя хляб от лимец във фурната ,но не използвам тази мая от магазина ,защото е вредна.Купувах жива мая от био магазин ,но ми излизаше скъпо ,по 5 лв. Пробвах и с домашно напраевена жива мая ,но става трудно и се разваля бързо.Намерих в интернет рецепта за хляб от лимец направен с малко оцет и малко сода.Така хлябат става хубав и без мая, леко бухнал,но се чудя ако си взема хлебопекарна какво ще се получи ако няма мая.Някой ако е пробвал по този начин ,ще се радвам да сподели мнение. :)

Илияна каза...

Към авторката на публикацията:
Пробвай да изпечеш хляба на програма за безглутенов хляб в хлебопекарната.
Засега на тази програма ми се е получил най-добре!

Сподели, ако пробваш, при теб как е!

Kokona каза...

Здравей!
Благодаря за препоръката. За съжаление нямам такава програма на хлебопекарната :)

Mama mia каза...

Слагайте вода в някакъв съд да се изпарява докато се пече хляба. Има ефект.

Majata каза...

Хлабът ми стана прекрасен!След толкова неуспешни опити най-сетне да попадна на правилната рецепта и на правилния начин на приготвяне!Искрено ви благодаря!

Kokona каза...

Много благодаря за доверието! Да ви е вкусен :)