понеделник, 10 юни 2013 г.

Хляб с добавки - маслини, кашкавал, сирене и пресен пипер ( чушки )




От съставките излизат два хляба.

* 3 яйца- оставя се 1 жълтък за намазване
* 100 г. масло
* 200 мл. прясно мляко
* 200 мл. топла вода
* 1 кубче свежа мая - 42 г
* 1 ч.л.захар
* 1 ч.л. сол
* 3 супени лъжици кисело мляко ( в тях разтворих половин к.л. сода за хляб)
* 200 г. настърган кашкавал
* брашно - около 1 кг.
* масло за намазване на тавичките и сусам за поръсване

Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта и солта + 4  с.л. брашно и се оставя на топло да втаса. Брашното се пресява в тавичка, прави се кладенче по средата и се добавят яйцата, прясното мляко, киселото мляко с угасената сода в него, размекнатото масло, настъргания кашкавал и втасалата мая.
Замесва се тесто и се оставя да втаса на топло, докато увеличи двойно обема си. Отново се премесва , разделя се на две части и се слагат добавки по желание. След това се оформят хлебчетата.
Добавките слагам така: Всяка топка раздърпвам с пръсти- (не разточвам, но който иска може и да разточи) и ръся добавките по средата (маслини, пипер, настърган кашкавал или сирене - може от всички съставки, може и по една по желание). След това сгъвам тестото и оформям като хляб. Може също така и да се усуче и да се навие на охлюв в тавата, или да се
направят малки хлебчета.
Намаслявам тава или форма за печене с мазнина. Слагам готовото тесто и оставям да
втаса докато увеличи двойно обема си. Намазвам с разбит жълтък смесен с 1 ч.л.кисело мляко, поръсвам със сусам и пека в загрята на 200 градуса фурна около 30-40 мин.








Няма коментари: