сряда, 13 август 2014 г.

Лимонада с лофант


За полезната билка лофант писах повече в тази публикация: Домашен сладолед с лофант
Сега идва ред на лимонадата с лофант. Вкусна, освежаваща, идеална за летните жеги.

Първоначално правех лимонадата по рецептата за сорбе на Пепи тук: Сорбе с лофант и след това разреждах полученото количество с вода, до 3 литра лимонада. Сега вече я правя с по-малко лофант.



Рецепта:
* 150 броя пресни листа от лофант (големите листа достигат до 10 см дължина)
* 1 литър вода
* сокът и кората на 1 лимон (може и повече, въпрос на вкус)
* мед - отново на вкус (ако е захаросан, добавям 5-6 с.л. с връх, а ако е течен, слагам повече)
* доливам вода до общо количество 3 литра лимонада


* Измитите листа на лофанта сварявам в 1 литър вода за 5 мин, оставям да се запарят за 30 мин.
* Прецеждам сместа и изчаквам леко да се охлади
* Добавям сокът на 1 лимон и настъргана кора от лимон
* Добавям мед на вкус и разреждам с вода до общо 3 литра лимонада
* Охлаждам и сервирам



8 коментара:

Гуинет каза...

Даре, пак съм аз. Попрочетох доста за лофанта или лудото биле, както му казват още. Разбрах, че до преди няколко години не е било познато и засаждано в България. Ти как го отгледа - от семена ли? Могат ли да се купят отнякъде - примерно сортови семена, билкари и др.? И другият ми въпрос е свързан с аромата на растението - понеже разбрах, че било медоносно. Как би го определила ти от лични наблюдения и употреба?

Kokona каза...

Гуинет, от семена го отгледахме. Приятели на свекърите ни дадоха няколко семенца и го засадихме тази година. Около 35 коренчета май се хванаха, сега остана да разбера как да се сдобием и ние с още семена.
В нашето село не сме единствените, които са засели лофант и предимно е засят от пчелари.

Потърсих в интернет инфо и намерих това, но не знам дали инфото е актуално.

Цитирам:
" pirin

2014-02-27, Оценка 5 от 5 за Лофант
При растежа си лофанта образува големи туфи - и на височина и на широчина, така че разстоянието 20-30 см между растенията е много малко. От 5-6 години го отглеждам и открих много още ползи. Растението е многогодишно, напролет от пънчето израстват много нови стъбла, които започват много рано да цъфтят, привличат пчелите и освежават въздуха с аромата си. Лошото е, че се появиха вече много търгаши в интернета, които предлагат сушена билка и семена на невъзможно високи цени в сравнение с това, което се получава от билката. Затова реших и раздавам безплатно семена и разсад на всеки, който пожелае. А пропо! Растението може да се отглежда и в голяма саксия на балкона. тел. 0877142373 - Георгиев- Враца"

"Продавам семена от виолетов лофант
реколта -2011 година
опаковка-5 гр
цена за 1 бр опаковка -8 лв
доставка с наложен платеж
разходите по доставката за сметка на купувача
местоположение гр.Габрово

GSM 0878 477 922"

Растението е със силен мирис на анасон. По принцип не харесвам анасон и анасонови напитки, но това растение ми допадна на вкус. Може би и самото съчетание на лофант с мед и лимон повече ми допадна и напитката е много приятна, когато не е концентрирана, а разредена с вода. :)
За лятото е чудесно разхлаждащо и ароматно питие :)

Гуинет каза...

Благодаря!

di_ani каза...

Цялата ти серия за лофанта е страхотна, Дари!
Благодаря за чудесните предложения - свежи, сезонни и оригинални.
Сърдечни поздрави и хубаво лято!

Zornitsa Nikiforova каза...

Ах, че е свежо и лятно тук! За пръв път чувам за лофант, отивам да чета при сладоледа! Хубав петък, Дари!

pep-4o каза...

Да ви споделя, дами :) Тези цветчета сега ще вържат семенца. Даре, събираш ги, цвета е голям (медоносен, затова се отглежда от пчелари) и пуска много семена. СТрахотна лимонада, разбиваш ме с тези количества :)

vesela каза...

Ама и аз съм един пишман познавач на растителните видове. Че то слива от ябълка не мога да различа, ако нямат плод, че треви ли...Вчера с мъжо като се прибирахме изведнъж викам "А, лофант!" и се наведох да откъсна. Пихме кафе с приятел после, а мъжа ми му се оплака веднага, че сега съм щяла да му правя баница с този "плевел". Държах да си го отнеса у дома, за да сравня със снимката. Да ама се оказа, че сме го изпуснали и стъпкали. Така или иначе днес като видях пак тука лофанта ти пак се позагледах и зачетох - еми то съвсем друго е мойто...стигнах до извода, че май е великденче...от което пък колежка каза, че майка и прави салата...Ох, знам ли, пак е такова лилаво цъфтящо но е дребничко, до педя височина...

Kokona каза...

Диани, Зорница, Пепчо, Веси, благодаря :)
Пепчо, като прецъфти значи ще съберем семенца, а от засадения пише, че още 5 години ще дава.

Веси, нашият лофант е все още малък, за първа година го сеем, но е около 80-100 см. Стига до 2 метра височина, а листенцата до 10 см.