вторник, 23 септември 2014 г.

Сироп от цветовете на дървесен бъз и сироп от плодовете на тревист бъз/бъзак



Всяка година есента свекърва ми приготвя сироп от плодовете на тревистия бъзак, а всяка пролет прави сироп от цветовете на дървесния бъз. Сиропът е мощен имуностимулатор и се приема всекидневно за лечение и превенция на различни заболявания.
Цветовете на дървсения бъз имат антибактериални и общоукрепващи здравето свойства.
Влияят добре при спазматична кашлица, пневмония, дори и при астма и ушни инфекции, стимулират сърдечната дейност и заедно с други билки спомагат за понижаване на високото кръвно налягане.

Ароматът на бъз има релаксиращо действие, успокоява нервите и депресивни състояния, влияе добре при безсъние. Тоник, сироп, чай, каквото и да изберете за вътрешно приложение ще доведе до прочистване, енергичност, баланс и възстановяване на енергиите в тялото.

Плодовете на тревистия бъз са мощен имуностимулатор, имуномодулатор, имат антираково действие, противовирусно въздействие и укрепват сърдечно-съдовата система.
Пресните плодове се използват в профилактиката и лечението на хепатит и язвена болест, при невралгии, ревматизъм, възпаление на пикочния мехур и бъбреците, високо кръвно налягане, хемороиди., възпаления на очите, кожни възпаления и изгаряния, диабет и т.н.
Бъзови плодчета в мед са прекрасно имуностимулиращо средство! Много добро действие оказват при простуда, хрема, ангина, кашлица, влияе благотворно на отделителната система. Богатството на антоцианинови съединения, пектин и целулоза обуславя силния антиоксидантен ефект на черния бъз и ролята му в извличането на тежки метали и радиоактивни изотопи от организма. Чудодейните черни “топчета” в свежо състояние сега или сушени през зимата са едно от най-добрите природни средства при лечение на анемии.

В интернет има различни рецепти за приготвяне на сироп от черен бъз или бъзак, мармалади, вино. Има и различни спорове, от кой бъз се прави сироп - от плодовете на дървесния бъз или от плодовете на тревистия/храстовиден - бъзак. Различни са и пропорциите плод:захар/мед. Едни оставят сиропа на слънце, за да ферментира, други го оставят на тъмно в стъклен съд. При някои сместа престоява 10-15 дена, при други 40 дена и т.н.

Да кажа и аз какво знам за черния бъз и бъзака от личен опит, понеже вече и аз правя сироп.
Аз знам само за сироп от тревистия/храстовидния черен бъз, който се нарича бъзак, препоръчван от билкарите като мощен имуностимулатор. От него се правят сиропи, мармалади, чай, изсушават се плодовете и се приемат за лечение (майка ми хапваше по 1-2 сушени плодчета заради диабета). Свекърва ми е давала на синовете си като са били малки от този сироп. И сега пием, но много рядко. Зимата с цел лечение на простудни заболявания по 1 с.л. дневно, разтворена в чаша вода, а за малки деца дозата е наполовина. Това го пиша, понеже се споменава, че във високи дози е отровен. Пили сме разтворен сироп в голямо количество и не съм имала проблеми.
Отровни били зелените плодчета.

Относно дозите плод-захар. Не измерваме с точност плода да е равен на захарта - понеже и това съм чела напоследък. Правя сиропа както ми е казала свекърва ми. Така си направи и майка ми сироп и пиха с баща ми.

Сироп от черен тревист бъзак

В 3 литров стъклен буркан слагам около 2 пръста измит узрял плод от черен бъз, отгоре около 2 пръста захар, пак плод, пак захар и така до средата на буркана или 5 пръста надолу от гърлото на буркана. Най-отгоре е обилно посипано със захар, покрива се с марля (ние слагаме капачка за буркани). Оставяме на хладно и тъмно място за 40 дена (чела съм, че някои го държат 10-15-20 дена, но вероятно зависи и от топлината в помещението, в което престоява сместа и дали се получава ферментация). Сиропът който ние правим не ферментира! Според годините опит на свекърва ми и нейната свекърва, сиропът не трябва да ферментира/да киселее и не трябва да се бърка. За тях този сироп не е годен за пиене. Затова трябва да се държи на хладно ( в нашия случай в маза). След това се прецежда през марля, като се внимава да не попадне плодче в сиропа, слага се в тъмни стъклени бутилки и се съхранява най-често в хладилник. Не всичкия си сироп съхраняваме с хладилник, а само бутилката която в момента консумираме. Останалият сироп си стои на хладно в мазата. Не се разваля. Имаме и 2-3 годишен сироп, който е годен за консумация и не е развален - без да е стерилизиран.

Черните плодове на бъзака бера с ръкавици и събирам само плодчетата, но може да откъснете на стръкове и след това да ороните с помощта на вилица.

Дървесният вид бъз, от който също се прави сироп, се води също имуностимулатор. Наименованието му е Свирчовина. Пролетно време се берат цветовете на дървесния вид, които са бели. Изглеждат така:


Есента узряват и плодовете на дървесния вид, които на вид са като тези на тревистия вид и изглеждат така:




От тези плодове на дървесния вид бъз също се приготвя сироп, но ние сме правили само сироп от плодовете на тревистия/храстовиден бъзак. Обърнете внимание, как снопчето с плодове виси надолу, а на тревистия бъзак е нагоре.


Ето малко снимки от мястото на събитието с обяснения  :smile:

Черен бъз/бъзак/ - храстовиден/тревист



От плодовете на този бъзак ние правим сироп за имунната система. Плодовете са черни. Берат се септември месец, като се внимава да не попадат неузрели зелени плодчета. От цветовете на този бъзак ние не правим сироп пролетта, но може да намерите рецепти за тяхно приложение при различни заболявания. 

Цветовете на храстовидния/тревист черен бъзак(по-малко кичести от дървесния) и неузрелите плодове изглеждат така:






Узрелите плодове на черния храстовиден/тревист бъзак изглеждат така:









Дървесен бъз/ Свирчовина

И сега за дървесния вид бъз. От цветове му правим сироп пролетта (бели са на цвят цветчетата), но от черните му плодове есента не правим сироп - поне ние вкъщи, но много хора приготвят сироп именно от плодовете на дървесния бъз. Дървото от което берем цветове изглежда така:
Малко дърво


Голямо дърво



Понякога, когато са много дървета на място изглежда като големи храсти.

Цветовете от които правим сироп изглеждат така:





Есента като узреят плодовете изглеждат така:




Както казах, от дървесния вид (бъз/свирчовина) ползваме само цветовете пролетта и правим сироп от тях (става жълт на цвят), а от тревистия/храстовиден вид бъзак ползваме само плодовете и правим сироп есента от тях (става тъмно лилав на цвят). Много хора правят сиропа от плодовете на дървесния вид бъз/свирчовина.
И двете растения имат почти еднакъв цвят и плод.

По-късно ще публикувам и рецептата за сироп от цветовете на дървесния бъз/свирчовина.


Сироп от цветовете на дървесен бъз - Свирчовина

20 броя големи цветове от дървесен бъз се заливат с 2 литра вода и се оставят да киснат 24 часа. След това сместа се прецежда и се добавя на 1 литър течност - 1 кг захар и 2 броя нарязани лимони. Сместа се бърка (без да се подгрява) до разтопяване на захарта. Лимоните се изстискват в течността и сместа се налива в стъклени бутилки. Съхранява се без да се стерилизира на хладно място (може и извън хладилник - ние съхраняваме в килер). Бутилките ни са с капачки на винт. При дълго престояване на сиропа, понякога отгоре се образува тапа, която лесно се маха с прецеждане преди консумация.
При консумация сиропът се разрежда с вода и лимонов сок или се добавят резени лимон на вкус.
Излизат около 3-4 литра концентриран сироп.


Източник:
24chasa.bg


17 коментара:

pep-4o каза...

Много полезна публикация, Даре!
С мъж ми сте на една вълна :) той ги прави и двата вида сиропи, той ги различава така и наставлява да не падне зелено зрънце :)

Dani каза...

Даре,аз имам от белия сироп.
С него си правя коктейл с шампанско и лайм :)
Божествен е!
А бъзак няма откъде да взема :)
Благодаря за инфото!

Люси каза...

Много полезна статия, Даре! Аз тази година така се надявах някой около мен да направи сироп от бъз та да си изпрося едно шишенце ( вече и аз не помня за какво, май се бях спряла на такава рецепта) Но вече наистина съм позабравила вкуса на този сироп, който пиех в детството.
Догодина ще взема да се амбицирам по-отрано и ще взема да си направя сама :) Поздрави и благодаря за прекрасния пост!

vesela каза...

Много обичам сироп от цветовете на дървесния бъз, страхотно ароматен ми е, а от плодове не съм опитвала. Колкото до полезните му свойства - незнам дали не са преувеличени, защото миналата зима боледувах много дълго и що изсушени плодчета изгълтах, барабар със сума ти други бабини-деветини и никакъв ефект нямаше, малко съм скептична към тези полезности, но пък ако не вреди и е вкусно - съм за!

Роси каза...

Никога не съм правила сироп от бъз или бъзак,но като малка имам някакъв мътен спомен за пенливо вино от бъз,беше страхотно.Чудесен репортаж си направила от мястото,в него край тръни и бъзаци да искаш :) .

Мъх каза...

С тоя черния ми е трудно да се справя, щото нали може и да е отровен, а аз не го разбирам чак толкова. Но другия ми е любим. Трябва да ме заведеш на нагледен урок някой ден, за да си направя и аз от този здравословен еликсир. Поздрав, Коконче!

Анонимен каза...

Бих попитала, дали от изсушените съцветия става също сироп?Благодаря предварително!

Kokona каза...

Нямам идея. Не съм срещала такава информация.
Сушен цвят и аз имам, но ползвам само за чай. :)

Анонимен каза...

Здравейте,тази година реших и аз да направя вълшебният сироп по вашата рецепта но отгоре имаше малко мухал.Според вас дали е годен за пиене.

Kokona каза...

Мухъл не, по-скоро като коричка лека се образува. Колко дни са минали, откакто е сложена сместа? Да не е топло помещението? Може от топлината да се развали сиропът. Оберете отгоре, това което ви прилича на мухъл. Сиропът не трябва да е кисел, а сладък. Ако е кисел, вероятно се е развалил. Ако са минали поне две седмици и ако е държан на по-топло място, може да е готов и не е нужно да се чака описаното време, за да не се развали.

Анонимен каза...

Здравейте, направих сиропа от бъзак по рецептата още есента и до сега стоеше забравен в стъклена бутилка в хладилника, плътно затворен. Днес го отворих и от гърлото излезе някакъв газ, чу се и характерното съскане както при отваряне на бира например. Въпросът ми е това нормално ли е, при положение че бутилката не е отваряна поне 4 месеца. И дали може да се консумира. Благодаря предварително!

Kokona каза...

Не ми се е случвало. Имам сироп и от миналата и по-миналата година. Не са стерилизирани. Дори не са на хладно.
Не би трябвало нито да съска, нито да е газирано. Трябва да е сладък сиропа, без да е газиран.
Да не са останали зрънца при прецеждане?
Не знам какъв съвет да ви дам, тъй като не ми се е случвало. Още повече че сте съхранявали в хладилник, даже се чудя как се е развалил.
Освен да опитате съвсем леко с пръст вкуса на сиропа. Ако няма газировка, кисел вкус, а си е сладичко, може нищо да му няма.

Анонимен каза...

А какво ще кажете за горчив вкус на сок от черен бъз.Дадоха ми 1 буркан ,но много горчи

Kokona каза...

Не е нормално. Не знам на какво се дължи. Сокът е сладък, много сладък.

modjo каза...

Прекрасна статия с много и подробни пояснения. Много ти благодаря! Отдавна търсех такива рецепти, както и обясненията за растенията.

ЕКРАННО ИМЕ каза...

Имате ли представа какво ще стане ако не се прецедят плодчетата от сиропа и се хапва направо с тях ?

Kokona каза...

Вероятно ще вкисне.