петък, 26 септември 2014 г.

Еклери с домашен пудинг и шоколад


Макар да съм публикувала основната рецепта за приготвяне на еклери тук -  Еклери реших да публикувам отново тези вкусни еклери, този път приготвени с домашен пудинг и неустоимо вкусни - поне за моя вкус. Рецептата за домашен пудинг съм адаптирала от една рецепта на Ирина Купенска за Шоколадов пудинг с бейлис, който съм приготвяла многократно, както самостоятелно като десерт, така и като крем пълнеж към различни торти и сладкиши.
В случая пропуснах някои съставки, а изравних количеството сметана-крем 1:1 и се получиха вкусни еклери с нежен център от фин крем и малко шоколад на върха за разкош :)


Рецепта за еклерите (24 броя малки еклера):

* 200 мл вода
* 180 г брашно 
* 125 г краве масло (82% масленост)
* 4 яйца
* щипка сол
Рецепта за домашния пудинг:
* 1 жълтък
* 50 г захар
* 35 г царевично нишесте
* 200 мл прясно мляко
* 200 мл сладкарска сметана
* 1 пакетче ванилена захар (или две прахчета ванилия)
За украса:
* 100 г шоколад - ползвах тъмен шоколад с 40% какао
* 40 мл прясно мляко
* кристална захар за поръсване, или захарни декорации по желание

За пареното тесто:
* Водата се слага в тенджера, добавя се маслото и се оставя на котлона, докато маслото се разтопи и заври водата. Добавя се щипка сол и се сипва пресятото брашно наведнъж. Бърка се енергично с дървена лъжица, докато тестото започне да се отлепва от стените на тенджерата и стане на топка (около минута). Оставя се да се охлади и през това време се приготвя домашния пудинг.
За пудинга:
* В тенджерка се разбъркват жълтъка, захарта, царевичното нишесте, ванилията, млякото и сметаната до получаване на хомогенна смес, без бучки. Слага се на котлона и се оставя да заври при непрекъснато разбъркване, докато кремът се сгъсти. Внимавайте да не загори на дъното. След като е готов пудингът се прехвърля в купа и се оставя да се охлади, като от време на време се разбърква сместа, за да не се образува коричка.
Охладеното парено тесто:
* Към пареното тесто за еклери, едно по едно се добавят яйцата, като се бърка след всяко с дървена лъжица, докато напълно се поеме от сместа (малко трудоемка част, но си заслужава). В застлана с хартия за печене тава се нареждат на разстояние топчета от тестото с големина  колкото орех. Аз оформях топките с помощта на 2 чаени лъжички, понеже тестото е лепкаво. Може да се направят и по-големи по размер - изборът е ваш.
* Еклерите се пекат в предварително загрята фурна на 180-200 градуса, 30-35 мин на средна скара, като фурната не се отваря. Пека в малка фурна, на най-долно ниво, като загрявам фурната на 200 градуса, слагам еклерите и пека около 5 мин. на тази температура, след това намалявам на 180. Когато изтече времето (около 30 мин), фурната се спира и се оставя леко открехната  - (аз я подпирам с клечка за зъби) , и оставям еклерите вътре, докато се охладят, защото може да спаднат ако се извадят веднага. При мен отнема около 30 мин. Изваждат се еклерите, оставят се за 10-15 мин на стайна температура,  цепват се леко, или се разполовяват и се пълнят с крем.



За украсата:
* 100 г шоколад се смесва с прясното мляко и се разтопява на водна баня при непрекъснато разбъркване до получаване на хомогенна смес. Сместа може да се загрее и в микровълновата за 30-40 секунди и след това да се разбърка. Украсяват се еклерите, като се топва връхчето на всеки един в шоколада и се поръсва с кристална захар.




Вкусни са да се консумират веднага, а още по-вкусни са и охладени.
Еклерите може да напълните и със солена плънка - също са много вкусни.
В случая напълних с майонеза, прошуто и настърган кашкавал.



Забележка - не препоръчвам кравето масло за направа на еклерите да се заменя с растителна мазнина.


8 коментара:

Роси каза...

Даре,жестоко вкусно е при теб днес!Превъзходни пухенца,които бих хапнала с удоволствие и в двата предложени от теб варианта!Толкова отдавна не съм правила еклери,ще взема да се коригирам :)) .
Хубав петък!

Milena Poptoleva каза...

Никога до сега не съм се наемала да направя сама еклери у дома,а толкова ги обичаме.....
Твоите са перфектни,Коконче!Моите адмирации!

di_ani каза...

Страхотни еклерчета, Дари -
изглеждат много фини, нежни и ароматно изкушаващи.
Чудесна рецепта, благодаря и поздрави за теб!

Unknown каза...

Лелеее, направо ми взе акъла с това отхапаното парченце! Така ми се иска да си ми наблизо, че да тидойда на гостииииии..... Браво Даре, ще се възползвам от рецептата. Прегръдки*)

Екатерина каза...

Ооо стига бе, не се издържа тази гледка, оплетох и думи и срички и букви, така, че за грешки не ми правете забележки:). Особено снимката, където ти е в ръката това креместо еклерче, просто е един път! Прекрасна вечер, мила!

Люси каза...

Даре, супер са станали! Аз само веднъж правих еклери, но не станаха много добре и така и не съм опитвала втори път. Но твоята рецепта така ми се усмихва, така че сигурно ще се пробвам пак в скоро време :) Поздрави и слънчева седмица!

Kokona каза...

Много ви благодаря, момичета! :)

Unknown каза...

Прекрасно творение! :) Въпреки, че ми изглежда малко сложно, мисля да ги изпробвам в най-скоро време :))