вторник, 18 ноември 2014 г.

Домашна дърпана баница


Видях рецептата за тази страхотна баница във Facebook. За няколко дни обиколи кулинарните групи. Събрах смелост да се опитам да я направя и днес беше денят.
Клипът с възрастната дама, която приготвя домашна баница от дърпани кори е много популярен. Може да го видите тук: Златно видео! Баба обяснява как се прави дърпана баница!

Реших да се пробвам да направя баницата, но с половин доза тесто. Не бях сигурна дали ще се справя. За направа на баницата ползвах брашно Мелко. Позволих си да сложа 1 с.л. оцет в тестото, по съвет на кулинарки от кулинарна група във Facebook, за да е по-еластично тестото и да не се къса. Сол не се слага, ако е солено сиренето.



Рецепта за баница в тава с диаметър 28 см:
* 200 мл вода
* 350 г брашно
* 1 с.л. олио
* 1 с.л. оцет

Нужни са още:
* 2 яйца
* 100-150 г сирене ( в случая комбинирах краве сирене, козе сирене, биволско сирене и малко кашкавал)
* 100- 150 г кисело мляко пълномаслено мляко
* олио


Приготвяне:
* От водата, олиото и брашното се замесва тесто. Меси се по-продължително време (месих около 10-12 мин), докато се образуват мехурчета при разтегляне - виждат се като дупчици в тестото като се разтегли.
* Тестото се разделя на 3 части. Всяка част леко се разточва в малък кръг, поставя се върху чиста кърпа, намазва се отгоре хубаво с олио, за да не хване коричка, покрива се с друга кърпа и се оставя да си почине тестото, да се отпусне, за да може по-лесно да се разтегли после. (отне ми около 20 мин време).



 За плънката:
* Яйцата се разбиват с киселото мляко. Добавя се натрошено сирене.

* Тавичката, в която ще се пече баницата се намазва с олио.
* Взима се едната питка с тестото и се разтегля с ръце, както е показано във видеото, докато се образува тънка кора. Грубите краища на тестото се махат, за да е фина кората като се навие.
* Намазва се кората с олио, поставя се в единия ѝ край от пълнежа и се навива на руло с помощта на кърпата. (аз навивах корите с ръце).
* Рулата се навиват в намаслената тава във форма на охлюв.
* Баницата се намазва с олио обилно, сипва се и между рулата от олиото, така че да се покрие 1/2 от баницата с мазнина. Слага се в студена фурна и се включва на 200 градуса. Пече се до готовност (на мен ми отне 30 мин), изважда се, отцежда се олиото и...да ви е вкусно :)




Ако искате да е по-мека, може след като я извадите да я напръскате с малко вода и да я завиете с кърпа, но уверявам ви, че това не е нужно. Баницата е мекичка и без да се покрива, с леко хрупкава и вкусна коричка.


Това е една от най-вкусните баници, които някога съм правила и опитвала. Препоръчвам, лесна е за направа, дори и от начинаещи, а и голямо улеснение е видеото към рецептата на възрастната дама, за което много и благодаря. Да е жива и здрава!

Ето колко е хрупкава: Цък



24 коментара:

pep-4o каза...

Чудесна е баницата, Даре! Със сигурност няма да тегля сега, но пък знае ли се, някой ден :)) Много полезно видео! И много кипро бабе!

Iliana каза...

Прекрасна, перфектна, просто уникална!

Dani каза...

Фантастична е станала, Даре!
Идва ми да си взема през монитора!

Таня Донева каза...

Перфектна баничка! Очите ми останаха, толкова са тънки корите и изглежда наистина хрупкава!
Браво, Даре!

tillia каза...

Даре, поздравления!
Няма нищо по-вкусно от домашно направените кори и приготвената с тях баница. А при теб се е получила прекрасна баница, мека, с тънки кори!
Приятна вечер!

Еoc каза...

фантастична!

The witch каза...

Здравейте, баницата изглежда фантастично. Правила съм 2-3 опита, но се оказваха все неуспешни, поне според моите изисквания.
Благодаря за точните указания.
С поздрав!

Kokona каза...

Много ви благодаря, момичета :)

Живка каза...

Не се съмнявам във вкуса на тази баница-правя по същия начин тестото с оцет и става много лесно за точене и дърпане.Страхотна ти се е получила.
Хубав ден!

vesela каза...

Браво, Даре!

Люси каза...

Даре, чудесна е тази баничка. Точно така я прави баба ми и като я видях от снимките, така ми се прияде! Време е вече и аз да се науча да я правя, но докато има кой, ще наблягам само на яденето :) Сърдечни поздрави, мила!

Роси каза...

Шапка ти свалям,страхотна ти е баницата!Аз само това още не съм преборила от мисловните си табута в кулинарията след месенето на питки с мая и козунаците,все си мисля,че няма да докарам много тънки корите.Ще видим някой ден какво ще скопосам като се пробвам.Хубав ден,Даре!

gabrielatsulin каза...

Баницата е "Нямам думи"...
Обожавам баници, а това е една от най- красивите, надявам се скоро да опитам и да споделя мнението си и за вкуса.
Поздрави!

Мъх каза...

Ама това е висш пилотаж? Кога ще се пробвам, не знам, но твоя резултат е върха!

Kokona каза...

Благодаря ви много :)

Unknown каза...

Мисля да я пробвам с тиква. Дано да стане добре.

Анонимен каза...

Само да отбележа,че с 200мл вода и 350 гр брашно не се получи желаното тесто,добавих около 200 гр брашно още!Да ви е вкусно!

metioatasoy каза...

👌 👍...🍀

metioatasoy каза...

👌 👍...🍀

Анонимен каза...

Не разбрах къде се слага киселото мляко в рецептата. Нещо не се връзва

Kokona каза...

Пише, погледнете пак.
Яйцата се разбиват с киселото мляко.

Анонимен каза...

Вече няколко пъти правя баница по вашата рецепта и става уникална. Преди това никога не бях опитвала да правя баница, защото си мислех, че е много трудно, но не беше никак така. Всеки път резултатът е повече от добър и дори експериментирам постоянно с плънките. Поздравления за рецептата!
Само да спомена,че веднъж направих малки банички по същата рецепта, вмето една голяма, и ги оставих за през нощта, обвити във фолио в хладилника, на сутринта ги изпекох ...станаха супер. Адмирации за рецептата още един път!

Kokona каза...

Йеее, супер!
Значи, щом става да нощуват в хладилника и аз ще се пробвам някой път.
Много благодаря за коментара :)

Unknown каза...

Евала!
Браво!
Страхотна е!