вторник, 25 ноември 2014 г.

Торта Фереро Роше


Не се стърпях и пускам публикация на тортата. Не може тази вкусотия да я нямам в блога си! :) Рядко харесвам торти до степен да изям цяло парче и тази е една от тях.
Тортата видях в прекрасния кулинарен блог на Ева Тонева тук: Торта Фереро Роше и веднага си я отбелязах.
Направих я за един прекрасен повод и всички останаха доволни от вкуса ѝ.

Изпекох блата в по-голяма тавичка 26 см. Не съм стягала тортата в ринг, понеже кремът беше достатъчно стегнат и се разнесе лесно. Ползвах шоколад с 50% какао, вместо със 70% какао, но за моя вкус, макар да обичам предимно тъмен шоколад, за следващия път бих наблегнала повече на течния шоколад в пълнежа на тортата.


Ето рецептата и продуктите, които използвах за тортата:
За блата:
Продукти за блатовете:
5 яйца
100 гр кафява захар
150 гр печени и смлени лешници
3 с.л. какао на прах
2 с.л. брашно
1 с.л. царевично нишесте
1 ч.л. бакпулвер

За крема:
200 гр меко краве масло
200 гр черен шоколад 70% какао
200 гр течен шоколад с лешници
90 гр вафли с лешников пълнеж

Ганаш:
100 гр черен шоколад 70% какао
50 гр млечен шоколад
25 гр краве масло
60 мл сметана 30%
12 бонбона Ferrero Rocher за декорация
- See more at: http://evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=688:cake-ferrero-rocher&catid=13:desertiinapitki&Itemid=13#sthash.NJxhgZss.dpuf
* 5 яйца L  размер
* 100 г кафява захар (Gold Demerara)
* 150 г печени и смлени лешници
* 3 с.л. натурално какао
* 2 с.л. брашно
* 1 с.л. царевично нишесте
* 1 ч.л. бакпулвер

За крема:
* 200 г меко краве масло
* 200 г тъмен шоколад с 50% какао
* 200 г течен шоколад Нутела
* 90 г вафли с лешников пълнеж

За ганаша:
* 100 г тъмен шоколад с 50% какао
* 50 г млечен шоколад
* 25 г краве масло
* 60 мл сметана 30%
* 12 бонбона Фереро Роше за декорация


Начин на приготвяне:

За блата:
Фурната се включва на 180 градуса без вентилатор да загрее.
С миксер се разбиват яйцата и захарта в продължение на 8 мин.
Всички сухи съставки се смесват и се разбъркват добре. Добавят се на порции към течната смес и се разбърква внимателно с шпатула. Сместа се изсипва в тавичка покрита с хартия за печене и намазана с олио. (Ползвах тавичка с диаметър 26 см и тортата е по-ниска)
Блатът се пече около 25-30 мин. (При мен още на 20-тата минута беше готов. Проверявам с клечка забодена в средата дали е изпечен.)
Изважда се и се оставя върху решетка да се охлади, след което се разрязва на две части, които се оставят да престоят една нощ. (Не съм покривала блатовете, оставих ги в сервизна чиния на стайна температура. Предполагам и в същия ден да се направи тортата няма да има никакъв проблем.)

За крема:
Черният шоколад се разтопява на водна баня и се оставя да се охлади на стайна температура.
Прибавя се мекото масло и течния шоколад и кремът се разбива с миксер.
Добавят се натрошените на дребно вафли и сместа се разбърква с шпатула.

В сервизна чиния се поставя първия блат и се нанася кремът равномерно. Върху него се поставя вторият блат и се притиска. (Без помощта на ринг, тортата при мен беше стегната, понеже ползвах по-широка форма за изпичане на блатовете, затова направо пристъпих към ганаша и украсата )

За ганаша:
Смесват се всички продукти в купа и се разтопяват на водна баня. Тортата се залива с ганаш крема и се оставя да се разтече от страни.
Украсява се с бонбони Фереро роше и се оставя в хладилника да се охлади.
Преди сервиране се изважда на стайна температура 1-2 часа по-рано.



Ето и снимки на охладената и разрязана торта. Беше много, много вкусна. Препоръчвам я за любителите на шоколада.
Като фен на Гараш тортата, просто нямаше как да не оценя и тази прелест. :)







20 коментара:

gabrielatsulin каза...

Чудесна е!

Bety каза...

Несъмнено много, много вкусна торта, Дари! Продуктите, разрезът! Усещам аромата и вкуса!

Роси каза...

Даре,а защо е трябвало да се стърпяваш,тортата е страхотна и с право заслужено й се полага публикация!Много ми харесва,много!Прегръдка!

Kitchen and Hobby каза...

Неустоима!

tillia каза...

Дари, изкушаваща е!
Поздрави!

gogolina каза...

Еееее ... разкошна! Всеки заслужава да я има в блога си и на трапезата си!
Поздравления!

di_ani каза...

Да това е една прекрасна торта, Дари,
Красива и неустоимо изкушаваща -
разкошна е и в твоето изпълнение-
чудесно допълнение за блога и за небцето ...
Поздрави за двете ви, хубав и усмихнат ден!

Екатерина каза...

Ау, разреза е убийствен!!! Жестока торта! Браво! Поздрави!

Eva Toneva каза...

Тортата е невероятна, благодаря за доверието! Сърдечни поздрави! :)

Таня Донева каза...

Прекрасна торта, сигурна съм, че и на вкус е перфектна както на вид!
Поздрави, Дари!

Kokona каза...

Много, много ви благодаря :)

Мъх каза...

И аз тази есен два пъти правих торти на Ева и всички, които ги опитаха, бяха възхитени. Така че явно в моята листа, тази е наред;) А ти направи Щварцвалд и Тигровата и;) Поздрав, Коконче!

Unknown каза...

Невероятно представена.Изключително красива торта!!Браво Дари.Представила си се много добре.И разреза е убийствен

Анонимен каза...

ЗДРАВЕЙТЕ.НЕОБХОДИМО ЛИ Е БЛАТОВЕТЕ ДА БЪДАТ СИРОПИРАНИ? БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА ОТГОВОРА

Kokona каза...

Не, не е нужно. Самата торта е по-суха, тип Гараш. Ако харесвате такива торти, много шоколадови и по-сухи, това е вашата торта :)

Деси каза...

Здравейте, и аз съм си избрала хубав повод да направя тази страхотна торта.Купила съм си всичко необходимо, но ми се иска Вашето мнение:)Пишете,че следващия път бихте ползвали повече течен шоколад за пълнежа, на мен също ми се иска така, защото съм по-голям фен на млечния шоколад като цяло,но незнам горе долу като съотношение как би било подходящо според вас-Нутела тъмен шоколад:)

Kokona каза...

Тортата като стегне става с твърд пълнеж, заради тъмния шоколад, маслото и вафлите,които поемат от крема. Дори безпроблемно се съхранява на стайна температура при мен, а и е желателно преди да се разреже да се извади по-рано от хладилник. Но все пак, за да не стане пък някой фал, аз бих заложила на 300 г Нутела и 100 г тъмен шоколад. Кремът пак ще стегне, но поне ще е една идея малко по-мек.
Нямах нужда от ринг за стягане на тортата, защото кремът беше стегнат и не се разтичаше изобщо, но все пак, предвидете ринг. След като направите крема и сложите на тортата, ще прецените има ли нужда от ринг, за да не изтече, докато се втвърдят маслото и шоколада.

Добър избор, тортата е много вкусна. :)

Kokona каза...

И да добавя - за пълнежа може да сложите 100 г тъмен шоколад, но със 70% какао, вместо с 50%. Вероятно може и маслото да се намали, а да се увеличи течният шоколад, но това са само предположения. Втори път не съм правила все още тортата.

Unknown каза...

Какъв е диаметъра на блата? Може ли да се направи в по- малка форма, за да стане по-висока торта?

Kokona каза...

Извинявам се за късния отговор, но в публикацията пише - ползвала съм тавичка с диаметър 26 см :)
Може да се изпече в по-малка форма, да. Ще стане по-висока тортата, както е в оригиналната рецепта на Ева Тонева. За съжаление, не помня Ева Тонева какъв диаметър тавичка беше ползвала. Дали беше 20 или 22 см диаметърът. Линкът към оригиналната рецепта е премахнат, тъй като рецептата е включена вече в електронната ѝ книга.
Успех с направата! Тортата е много вкусна :)