петък, 3 април 2015 г.

Macedonia de frutas/ Плодова салата


Третото предложение от вкусната кошница на Мениджър Свежест е за вкусна и здравословна плодова салата. Начинът на приготвяне на тази семпла салата ми сподели приятелка от Испания, която ми гостува тези дни. Салатата в Испания се прави от сезонни плодове, фреш от портокал, лимон + захар, или захарен сироп. Добавя се малко алкохол, най-често ром или бяло вино. На някои места предлагат салатата с разбита сметана.



Лично на мен, най-изчистеният вариант - без захар, без алкохол, без сметана ми допадна в пъти пред другите предложения.Съвсем обикновена и семпла рецепта, но пък много вкусно :)
Тайната според мен се крие именно в съчетанието на плодовете. Приятелката ми приготвя салатата с ананас, киви, манго, портокал, зелена ябълка, бяло грозде, круша, сокът на 2-3 портокала и 1 лимон. Не препоръчвам да се добавя банан. Плодовете трябва да са много добре узрели.
В случая в салатата има:
* 1 ананас
* 1манго
* 2 зелени ябълки
* 4 броя киви
* 2 портокала
* сокът на 3 портокала и 1 лимон



За украса, а и само за цвят добавих - ягоди, касис, череши, къпини. Не си подхождат плодовете в комбинация с останалите и според мен е по-добре да се съчетаят в друга салата, примерно : ягоди, къпини, малини, череши, касис и фреш :) В случая ги добавих само за цвят, минути преди сервиране на салатата.
Разбира се, опитайте и леко алкохолния вариант със захарен сироп, а защо не и със сметана и сладолед!
За Мениджър Свежест съм се спряла на веге вариант - здравословен, полезен и вкусен десерт :)



Описаните плодове се нарязват на кубчета, поставят се в дълбока купа. Добавя се фрешът от лимон и портокалите, купата се покрива със свежо фолио и се оставя за 1 час в хладилника, да се охлади.
Сервира се в чаши с лъжичка. Да ви е вкусно! :)



3 коментара:

vesela каза...

Направо си отмъкнах една порция свежест...

Kokona каза...

Отмъкни си, отмъкни си :) И две може да си отмъкнеш :)

Батето М каза...

Даре, месоядно съм, но очите ми останаха тука