четвъртък, 3 септември 2015 г.

Шприцовани бухтички


След месец затишие се появявам с една стара рецепта, която си стои и чака да бъде публикувана. Снимките, не на особено добър фокус, бях оставила заедно с рецептата в една папка и чакаха да приготвя отново тези вкусни бухтички и снимам отново, но... това не се случи :) Затова - стара рецепта, стари снимки - дойде им ред да ги покажа :)

Рецептата е от книгата "Икономия и Домакинство" - издание 1932 г. Който чете блога знае, че съм си поставила за мисия да приготвям ястия по рецепти от книгата и да ги споделям тук. Е, няма да сготвя всичко, а и не всяка рецепта ме привлича, за да я приготвя, но това което си харесам и сготвя, а и ми хареса като вкус, ще споделям тук.

Относно бухтичките - не са много бухнали като поничките, спадат след като се извадят (или поне моите спаднаха), но са много вкусни, особено с глазура.

Рецептата от книгата:


Това което добавих към бухтичките е канела и ванилена захар на Dr. Oetker . Станаха много ароматни и вкусни.


Сместа е почти като за еклери. Водата, маслото, захарта и солта се слагат да заврат на котлона (пропуснали са водата в рецептата да отбележат кога се слага). След като сместа заври се маха от котлона, добавя се брашното и се бърка с шпатула, докато се отлепи от стените на съда. Сместа се охлажда и се добавят едно по едно яйцата, ванилията, бакпулверът, може и щипка канела. Бърка се енергично с лъжица (може и с миксер да става, но аз винаги правя такъв тип тесто, като добавям яйцата едно по едно и бъркам с лъжица до получаване на еднородна смес и чак тогава добавям следващото яйце).
Сместа се слага в пош с накрайник или в торбичка, на която отрязваме края и се шприцоват бухтичките в сгорещено олио. Пържат се до зачервяване и се изваждат с решетъчна лъжица.  Заливат се с лимонова глазура приготвена от разбиването на 200 г пудра захар с малко лимонов сок и 3 с.л. гореща вода. Отгоре поръсваме със смляна ванилена захар с добавена щипка канела.



Много ароматни и вкусни бухтички :)


4 коментара:

Батето М каза...

Красота!

Люси каза...

Аз обичам икономиите в домакинството, а пък тази рецепта ще обикна със сигурност. Глазурата изглежда много съблазнителна,а бухтичките ще изчезнат със и без нея ;) Усмихната седмица, мила!

Svetlana каза...

Страхотни пухкави бухтички! Представям си ги поръсени с пудра захар... Мммм
Поздрави! :)

Svetlana каза...

Страхотни пухкави бухтички! Представям си ги поръсени с пудра захар... Мммм
Поздрави :)