неделя, 20 септември 2015 г.

Сладко и мармалад от диня




Честно ви казвам, за сладко от диня за първи път разбрах днес. Ако не ми стоеше една диня в хладилника, да се чудя какво да я правя и да поровя из книгите, едва ли щях и скоро да узная, че хората от години правят сладка и конфитюри от диня. Смях :)

Та, реших да си поровя в старата книжка "Икономия и домакинство" и попадам на сладко от кората на диня. Поглеждам съмнително, чуквам в Google и ми излизат 206 000 резултата, след което се опулвам срещу монитора. :) Тъй, тъй, пак последна разбирам интересните рецепти. Както и да е. Реших че ще правя сладкото, ама какво да правя самата диня се чудя, като не ми се яде!
Попаднах на рецептата на Мария в прекрасния и блог My Cooking Book Blog, който не знам от вчера - разбира се, но съм пропуснала тази вкусотия.
Решавам да следвам съветите и да направя мармалад. Без глюкоза, имах иначе, но реших да сложа лимонена киселина и да увелича захарта - двойно.
Като се охлади ще видим какво е станало. Може и компот от диня да ям :)

Сега, за първото сладко от кората на динята:




На 1 кг захар се слагат 1 кг парченца от кората на динята, като предварително се обелва външната зелена част. Добре е динята да е с дебела кора. Слага се само зелената месеста част. Може да се изрежат с формички парченцата, а може просто да се нареже на кубчета. Парченцата диня се изваряват в 3-4 води. Накрая се отцеждат, слагат се върху кърпа и се оставят на слънце за 20 мин, за да побелеят (моите не побеляха :)




Слагат се в сгъстен захарен сироп и се варят като обикновено сладко. В случая сложих на 1 кг захар - 500 мл вода и сложих сместа да заври, докато се сгъсти.  След като се сгъсти сиропът добавих парченцата от кората на динята и отново оставих да се вари до сгъстяване, тъй като, след като се сложи динята, сместа отново става по-рядка.




След като се сгъсти сладкото, 3 мин преди да го махна от котлона, добавям 1 ч.л. лимонена киселина на Dr. Oetker и 1 пакетче ванилена захар на Dr. Oetker. Готовото сладко слагам в бурканчета с капачки на винт. Затварям и обръщам надолу с капачката, докато се охлади.




В книгата е даден съвет: Ако в първата вода сложим зрънце син камък, динята остава зелена.
Нямах син камък, затова моята диня е жълта :)



За мармалада от диня използвах същото съотношение на продуктите: 1 кг захар - 1 кг плод. 
Смесих в тенджера 1 кг захар с 1 кг нарязана на кубчета и почистена от семките диня. Оставих да постоят 1 час, след това сложих на котлона и оставих сместа да се вари. След около 30 мин махнах от котлона, пасирах сместа и отново я върнах да се вари, докато се сгъсти мармаладът. Три минути преди да махна сместа от котлона, добавих 1 пакетче лимонена киселина на Dr. Oetker и 1 пакетче ванилена захар на Dr. Oetker.




Готовият мармалад разпределих в бурканчета с капачки на винт, затворих плътно и обърнах с капачката надолу, докато се охладят.



Ами - това е :)
Хубави и слънчеви почивни дни :)





6 коментара:

Bety каза...

Даре, бурканчетата ти са като едни съкровища! Чудесни цветове! И аз имам едни такива стаааари рецепти....усмихнаха ме, с това парфюмиране...

vesela каза...

Дари, много примамливо:)
Аз веднъж правих сладко от динени кори, което забравих и загорих, та стана карамелено и не ми хареса, нагарчаше чак:))
Ще м караш май пак да се пробвам, но никакво излизане от кухнята:))
А това от плода ми е непознато, интересно звучи.
Тази година нещо не ми беше динено:), веднъж или два пъти само купих диня и не ми хареса.
Поздрави.

Анонимен каза...

Ще пробвам мармалада, имам една диня която няма никаквя сладост, но за мармалад ще стане, а не ми се ще да я хвърля, все пак дадох 12,10 лв за таз диня. Правя от пъпеш сладко, но от диня за първи път ще правя

Kokona каза...

Ако наминете отново, споделете резултата :)

VGphotography каза...

Ще пробвам и аз звучи чудесно и интересно мармалада

Анонимен каза...

При мен карма от диня не се получи. Стана не червено на цвят,а кафяво,и стана много гъсто и твърдо като камък. От пъпеш пък винаги се взахарява